Насловна Колумне Горка Суторина

Горка Суторина

1
ПОДИЈЕЛИ

Бокељи одвајкада казују да „иду у Црну Гору“ када се с нулте надморске пењу у Црну Гору, те сам тако и ја на путу у Црну Гору опазио до центра града под одиста ониском Горицом неколико билбордах са све рекламом за филм „Горчило – Јеси ли то дошао да ме видиш?“ – у поднаслову. Премијера: јануар 2015, трајање: 99 мин; глумци: наши жанровски најбољи; жанр: комедија; држава: Србија.

???????????????????????????????

Пракса покаткад показује како Приморци лакше одоле ако најезда Црне Горе не долази са Цетиња или Подгорице, него таман из Београда. И сад:

Минуле седмице куд год да је уво залутало, могло је чути да је неко из фамилије, родбине, или комшилука – остао без карте, колико се само биоскопска карта више потраживала упркос чињеници да филм „Горчило“ није данима силазио са великих платана. Популарни глумци листом, нешто су и казали, желим да вјерујем, осим што су забављали. Све сам вријеме гледао други филм заправо, ненаштимован да резонујем на унапријед задату фреквенцију.

А једна од таквих, наштимованих, била је и прича око изласка Босне и Херцеговине на море. Не тамо око Неума, гдје еуропска Хрватска хоће да направи копнени бајпас, те Пељешким мостом повеже своје обалне територије, него да Босниа Херзеговина изађе несметано у свијет – баш код Херцег Новог.

Увијек и у све вјекове вјекова иманентна истини, Радио Слободна Европа оцијенила је некоректном одлуку предсједника Црне Горе да одложи потписивање указа о постављању амбасадора у Босни и Херцеговини зарад горњег питања. Поштен читалац не зна коју би од претходних ријечи требало да опази под знацима нaвода. Спорни копнени појас припада Суторини, у чему се сви слажу, сем у томе каква ће за који дан, ако већ није зацементирана, да буде судбина тих 7 плаво-бијелих километара.

Излазак Босне на Бокељско приморје постало је топ тема.

Колико се рекламом по Црној Гори упецало рибицах на удицу од „Горчила“, толико се интелектуалаца и политичара у БиХ позабавило питањем чији ли је пак слани појас, скужавам се на сликовитости, од вулве до ануса. Занимљив је стога начин на који се поигравају они који осмишљавају наслове наших свакодневница. Црна Гора да је у фазону Горчила, БиХерцеговина у фазону Суторине, Србија у фазону архиреформатора Вучића, а нико на нивоу да разумије стварну опасност од рата у Украјини, хиперинфлацију евра, дрску замјену теза глобалних медија, лаж као истину и истину као ријеч за коју не постоји цопy-пасте унутар новина од којих зависи да ли ће милиони људи преобући своја имена у солдатеска, или ће пак наставити да живе у миру…

На мало простора не вриједи елаборисати о мега-темама. Суторина је свакако ван кандидатуре икакве, али јесте правило које доказује правило: узјогуни ли се икоји локални феудалац, дрзне ли се и покуша да идејно осамостали феуд – стићи ће му клип у точку као www порука да одрубљена коњска глава у кревету није ни предвиђена сценаријом.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here