Насловна Политика Црвена револуција у Енглеској

Црвена револуција у Енглеској

0
ПОДИЈЕЛИ

Британски лабуристи су на ивици да се претворе у Сиризу, чиме би постали прва велика партија из четири најбитније земље Европске уније (Немачка, Француска, Италија, Уједињено Краљевство) која је пошла путем грчког радикалног левичарења.

Dzeremi-Korbin

Наиме, последња анкета спроведена унутар Лабуристичке партије показује да тврдолинијашки левичар Џереми Корбин има убедљиво највеће шансе да победи на унутарстраначким изборима који су расписани након што је Ед Милибанд поднео оставку на место лидера после изборног дебакла почетком маја.

Корбин тренутно има подршку 43 одсто лабуристичког електората; далеко на другом месту је Енди Барнам са 26 одсто, а затим следе министарка унутрашњих послова владе у сенци Ивет Купер са 20 одсто и Лиз Кендал са 11.

Вршитељка дужности вође лабуриста Херијет Харман је апеловала на чланство да не скреће превише на лево и да за лидера изабере некога ко би могао да постане премијер а не некога ко им прича оно што би они волели да чују, али очито није наишла на разумевање.

Када би избори били одржани у овом тренутку, и када би у други круг ушли Џереми Корбин и Енди Барнам, овај први би потукао свог супарника са 53 напрема 47 одсто гласова, упркос томе што је једва скупио 30 народних посланика за подршку своје кандидатуре, колико је неопходно по статуту странке.

Кладионице му већ дају квоту 2 да ће победити на августовским изборима, иако је квота на њега претходно била 100.

Ова анкета је изазвала панику у редовима Лабуристичке партије и обрадовала конзервативце који верују да ће скретање у лево довести до пропасти и потонућа њиховог најжешћег противника на политичкој сцени са којим се смењују на власти назад већ стотину година. Наиме, сви аналитичари указују на то да се избори губе и добијају у центру спектра.

Јавио се и творац такозваних нових лабуриста, човек који је странку – после две деценије дуге конзервативне ере Маргарет Тачер и Џона Мејџора – вратио на власт, бивши премијер Тони Блер. Он је осудио оне који су га номиновали и оне који га подржавају, износећи свој став да се на изборима не побеђује са традиционалне левичарске платформе.

– Људи који кажу да им је срце уз Корбина, извршите трансплантацију – рекао је он на догађају који је организовала једна тамошња тинк-тенк група.

Његов бивши специјални саветник Џон Мектернан је резултате анкете назвао катастрофалним, и предложио да се два такмаца који имају најмање шансе да победе једноставно повуку из трке.

– Ове бројке су катастрофалне за Лабуристичку партију, катастрофалне. Чињеница је да остали кандидати морају да одлуче ко је њихов АБЦ кандидат, “Анyоне Бут Цорбyн” (било ко осим Корбина) – рекао је Мектернан и додао да су посланици који су га подржали зато што су желели да прошире дебату о мерама штедње морони.

Други указују на то да ће, ако Корбин победи, лабуристи бити сведени на групу која ствара притисак уместо на некога ко потенцијално може да оформи владу за пет година, те да је кривица и на претходном лидерству које није чланству објаснило да су ствари попут реформе социјалне помоћи и финансијске консолидације добра социјалдемократска политика.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here