ИН4С

ИН4С портал

Жив нам био, Радоване!

Мало је људи на овим просторима, који су се, још за живота, преселили у пјесму и легенду. Један од њих, јесте несумњиво, први предсједник Републике Српске, др. Радован Караџић.

Радован Караџић (Фото: АП)

Пише: Јован Лакићевић

Ово је мој, вјероватно последњи поздрав драгом човјеку  из времена стварања Српске. Наши  освједочени „пријатељи“ Енглези, пожурили су да преселе др Радована Караџића из хашког назови суда у један од својих казамата, како би се постарали да не умре природном смрћу! То се, од твораца „геноцида“ у Сребреници, наравно, могло и очекивати!

Вјековни колонизатори и егзекутори небројених, стварних геноцида широм планете, који су српском роду нанијели много зла, очито су сметнули с ума да се, бар што се тиче Светосавског покољења, може живјети и послије упокојења, У души, у срцу , у захвалности и памћену сопственог народа! Биће тако, несумњиво и са Радованом Караџићем!

За ову прилику поновићу неколико „уводних напомена“, писаних прије двије деценије, за књижицу пјесама, народних и народских о брату Радовану, коју је издао, такође драг ми пријатељ и колега, Миле Кордић. Тада смо били увјерени да се бјелосвјетски НАТО зликовци никад неће домоћи Радована. Но то се, ипак, десило, захваљујући „заслужним грађанима“, попут Микија Ракића и других издајничких олоша међу Србима…

Мало је људи на овим просторима, који су се, још за живота, преселили у пјесму и легенду. Један од њих, јесте несумњиво, први предсједник Републике Српске, др. Радован Караџић.

Парадоксално је да су му у томе значајно припомогли такозвани међународни чиниоци. Најприје, вјероломним обећањем (обер лажов Р.Холбрук, у име САД) како би напустио функцију предсједника Српске, а потом бесрамном хашком оптужницом и сулудом хајком која не престаје!

Прогнаник у земљи коју је створио, Радован Караџић је понио тешки ореол страдалника на правди Божјој и тиме се сврстао у ред светих српских ратника.

На бјесомучну и бесловенску халабуку хашких плаћеника, српски народ је одговорио:

„Постао си прави симбол Српства, борбе и одбране

И зато ти Срби кличу: „Жив нам био, Радоване!“

Када је, својевремено, Радованов знаменити рођак Вук Стефанов Караџић, тражиио од својих пјевача да му кажу стихове о највећем јунаку Првог српског устанка, Хајдук Вељку Петровићу, један од њих му је одговорио: “Вуче, не вреди, неће га пјесма!“

Не улазећи овога пута у то због чега овог српског витеза и пустахију “неће пјесма“, рекли бисмо да, за разлику од њега, Радована пјесма несумњиво – хоће! И то не само она епска, десетерачка, која се може чути од српских гуслара. О Радовану се и у колу пјева. На великим народним скуповима, посвећеним одбрани др Радована Караџића, у Црној Гори и другдје, хиљаде људи му је клицало и пјевало:“Романијо, твојијех ти грана/ Сачувај нам брата Радована!“

Ово спонтано исказивање љубави и привржености једној личности, незапамћено у новијем времену, заслужује другу врсту анализе. Но, нема, међутим, никакве сумње да је ријеч о изузетној људској и политичкој фигури, а, захваљујући стицају околности, и о изузетној историјској појави!

Када је, својевремено, захваљујући насилним, споља подупртим , сецесијама дјелова заједничке државе, грађански и вјерски рат закуцао на простоје бивше Југославије, Добрица Ћосић ће рећи: „Срећан је народ који, у овим смутним и злослутним временима, има на челу др. Радована Караџића!“

Испоставило се да је Добрица, као и у неким другим приликама, апсолутно био у праву.

У пјесмама о Радовану, инстикт народских пјесника и гуслара, непогрешиво типује на кључна збивања прије и у вријеме тек минулог рата, али и на карактерне особине горостасне личности др Караџића, која је поникла из народа. Тако се, нимало случајно, о њему пјева као о помиритељу и ујединитељу српског национа у Босни. И то његово прегнуће неизбјежно намеће поређење са оним што је у своје доба чинио Свети Сава.

Само је историјска изнудица могла да од једног лирског пјесника и љекара, психијатра, учини вођу и политичара. Управо је то био случај са др Радованом Караџићем, који се невољно прихватио улоге лидера српског народау злосрећној Босни. И који је, попут његовог колеге, такође чувеног психијатра, др Јована Рашковића у Крајини, слутећи вјерски и грађански рат, чинио све да се он избјегне.

Знао је Радован, веома добро, да историја може да се понови и да Срби, по трећи пут у минулом вијеку, могу бити изложени масовном покољу неоусташа и балија. Отуда и његова чврста ријешеност да се обави и обзнани национално помирење између петокраке и кокарде, како у могућој ратној катаклизми Срби опет не би јуришали на Србе. Масовни Митинг помирења у Невесињу, знатно прије почетка рата, био је вјесник слоге и јединства Срба на простору БиХ.

Био је то, колико мудар, толико и далековид потез будућег лидера и државника! И довољан разлог, чак и да није било ратних збивања која су услиједила, да се Радован у пјесмама нађе.

Други значајан догађај, кога пјесма није могла заобићи, а који свједочи о вишеструкој снази његове личности, јесте оснивање државе Републике Српске, у готово немогућим, ратним условима, противно очекивању и намјерама Алијиних и Туђманових ратних спонзора! Практично ни из чега, створена је држава са свим  државним функцијама, која је, не само захваљујући војничким успјесима, него и завидном државном устројству, постала респектабилна политичка ћињеница на Балкану.

Политичка умјешност др Караџића, исказана у међународним контактима, на мировним скуповима и конференцијама за штампу, изазивала је код спољних чинилаца почесто чуђење и невјерицу, с обзиром на планетарну сатанизацију српског народа и представљање Срба као  примитивних убица и генетских злочинаца (Блер, Клинтон, Геншер…) , а на српским просторима – неподијељено дивљење и усхићење. Његова наочита појава и убједљив наступ у свакој прилици, у Српској и изван ње, били су срећан спој природне и урођене отмености, мушке љепоте и државнићке мудрости, који ни пријатеље, ни непријатеље није остављао равнодушним. Много стихова у овој скромној збирци свједоче управо о томе.

У епском свијету, какав је наш, претежно, није могла проћи незапажено околност да Радован другује с гуслама, да их радо слуша, а почесто и сам узме и запјева, углавном оне стихове из збирки његовог знаменитог рођака. Треба ли, уопште, помињати да је гусларима и епским ствараоцима то посебно импоновало? Први пут послије Његоша, ето, имамо владара који другује с гуслама и лично познаје најбоље српске гусларе! И који веома добро зна улогу и значај гусала за опстанак српског национа.

Као вјерујући човјек, Радован је у Српској вратио Цркви мјесто које вјековима имала у српском народу, а вјеронауку увео у школе. То народском пјеснику, дабоме, није промакло.

Колико је Радовану било стало до српског јединства, свједочи, на свој начин, и оснивање (савјетодавног) Сената Републике Српске, у коме је окупио виђеније интелектуалце са свих српских простора. Још један потез државника, вриједан и пажње и хвале.

Најзад, кад су га по успјешном окончању Отаџбинског рата, неке политичке креатуре из тзв. међународне заједнице ставиле пред дилему: или напуштање мјеста предсједника, или судбина Српске, Радован се ни једног часа није двоумио!(Треба ли уопште помињати да онда није било ни помена о накнадно смишњеним хашким оптужницама!)

За његове другове и пријатеље, а има их подоста, за његове саборце и добар дио обичног свијета,  Радован је и данас Предсједник, можда једини на свијету кога неподијељено  уважавају, цијене и воле. Његов моћан дух  ћува Републику Српску од искушења, раздора и странпутица.

Такав човјек, једноставно, морао се наћи у пјесмама. Док је рат трајао било их је тек неколико. Али, када је Радован, вољом сатаниоста и б јелосвјетских политичких хохштаплера и  пигмеја, постао жртва и гоњеник, када је постао мета за „псе рата“, са главом уцијењеном на пет милиона долара (као и његов сабрат Ратко) о тада најскупњој српској глави пјесма је кренула као ријека.  Најприје, некако стидљиво: “Радоване, јелика те крије/ Чувају те Срби с Романије“…А потом све јаче и моћније

Пјевајући о Радовану, народ је пјевао о себи. Храбрећи њега да издржи, храбрио је себе, како би се савлкадала још једна велика српска Голгота!

Као човјек из народа, никад се, ни у једној прилици, од њега није ни одвајао. Могло би се без задршке рећи, да му, за разлику од многих политичара, власт ни једног тренутка није ударила у главу.

С урођеним достојанством и неком особитом присношћу, плијенио је све око себе. То је народ осјећао, а епски пјесник веома добро знао. Отуда је сасвим природно што је  велики број стихова у овој збирци, који се никако не би могли назвати хиперболама, посвећен самој личности др Караџића. Он их, несумњиво, заслужује!

Ту је, најзад, као незаобилазан мотив и митска Гора Романија. Као вјковно станиште прогнаника и Хајдука, Романија је постала боравиште челника Српске у рату и након њега. Та велика слободарска метаформа Српства, постала је опсесивна у готово свим пјесма о Радовану. Људи јој се моле, преклињу је из дна намучене српске душе, да сачува, да сакрије, да не изда брата Радована!

Романија се тако још једанпут  огласила као симбол јединства, чврстине и непокора српског народа. Радован и Романија постали су једно. Љубав, нада и вјера напаћеног Српства, усмјерени су према њима. О томе најбоље свједоче пјесме сабране у овој скромн ој збирци.

А јединствена жеља садржана је у само два стиха: „Радоване, дични српски сине,/ Чекамо те с обје стране Дрине!“

П.С. О томе како смо га чували и сачували,  доста тога је, углавном, познато.  Ни овом приликом не могу а да не кажем, како су тужилац  Брамер и Мики Ракић, уз  чашице вискија, на интерној полицијској телевизији,  гледали и радовали се хапшењу др Радована Караџића у Батајници.  И да су га његова српска издајничка разбраћа држали заточеног три дана и ноћи у неком подруму, све док нијесу милиони долара из  из Хага стигли на одређени рачун у Београду! Како су  и коме дијељене ови грешни сребрењаци,  ваљда ће се и то  једног дана сазнати!

Касније ће  се чути стихови, препуни чемера:

“Радоване, што оде са Пала,

Тебе не би Романија дала…“

Енглези су се баш потрудили, што се од њих могло и очекивати,  да Радован буде њихов заточеник до краја живота. Уопште не сумњам, баш као ни његова породица,  да ће се они, јер се то од њих и очекује, својски потрудити  да то не потраје превише!

Прочитајте ЈОШ:

Дигестивне сметње у људском облику када не туку – пишу

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

10 thoughts on “Жив нам био, Радоване!

  1. Da da da….Dali ce se ovakav tekst pojaviti na vjestima u nekoj od TV kuca u R.Srpskoj i Srbiji????Pa njegovo ime ime Ratka Mladica i Mile Martica i onih junaka 99te s KIM…Nitko ni da spomene…A JOS SU ŽIVI i biti ce živi dok je SRBA

  2. Радован ће живјет као Карађорђе,а ови што га издаше као Вук,Вујица,Вукашин.

    10
  3. Како су прошли они који су га издали,пола их није живо,од Никшића до Београда,на челу са тим младим Ракићем који је изненада преминуо послије Радовановог хапшења у његобој режији,који је био Тадићев шеф кабинета.Једну такву издајничку “ анализу“ треба направити.

    22
    1
  4. Zivio Mi Brate Radovane…. Brate Nas Srpski….
    Jedan se Zivot Zivi Casno…. Jednom Cemo Umirati….
    ZIVIO SI CASNO…. I kad Bude: UMIRE se CASNO….
    GOROSTASU, SOKOLE, UZDANICO, VITEZU SRBSKI….
    BLAGOSLOVLJENO TI SVETO MAJCINO MLIJEKO….
    Takve Kao Ti Samo SRPSKA MAJKA Radja…. Rijetko Radja….
    Neka TE Prati Bozji Blagoslov….
    PRKOSNI I NEPOKOLEBLJIVI SRBSKI SINE….
    LJEPOTO RODA NASEGA…. DIKO NASA….
    LJUBAV NE UMIRE…. KOLEKTIVNO PAMCENJE ZIVI VJECITO….
    Zivi Nasa REPUBLIKA SRPSKA…. Zivi Nasa SLOBODA….
    Hvala Ti Brate Moj…. Rodjeniji Ne Mozes Biti….

    29
    3
  5. И сад и у вијек вијекова!
    Увијек си у срцима оних који знају шта су и од кога су!

    58
    5

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *