ИН4С

ИН4С портал

„Бранитељ“ тековина Чиргић: Нико нема право да ћути док баштинари 1918. руше темеље државе; грађани обманути јер их институције адекватно „не црногорче“

1 min read
Од разрјешења овога питања не зависи хоће ли наредну власт чинити ДПС са својим коалиционим партнерима већ хоће ли нова власт баштинити антифашистичку и слободарску традицију или квислинге и ратне зликовце чији портрети „красе” канцеларије гласноговорника протеста
Čirgić

Аднан Чиргић

„Представљањем актуелнога проблема као вјерског, као питања хомогенизације православнога бића, ствара се клима у којој нема мјеста за реакцију оних кој и томе бићу не припадају. То је и разлог што се живи не чују представници националних и религијских мањина, иако сви знају да од разрјешења овога проблема зависи даља судбина Црне Горе. Од разрјешења овога питања не зависи хоће ли наредну власт чинити ДПС са својим коалиционим партнерима већ хоће ли нова власт баштинити антифашистичку и слободарску традицију или квислинге и ратне зликовце чији портрети „красе” канцеларије гласноговорника протеста“, казао је у разговору за Дневне новине, проф, др Аднан Чиргић, декан Факултета за црногорски језик и књижевност на Цетињу.

Он је истакао да нико нема право да ћути, док се како је истакао руше темељи државе, и позвао интелектуалце да реагују.

Преносимо дио из интервјуа интегрално, осим што поједина непостојећа слова нијесмо у прилици да пренесмо

Један сте од малог броја интелектуалаца који су се огласили поводом протеста у организацији СПЦ, ризикујући да будете прозвани, јер се као припадник друге вјере мијешате “међу браћом”. Што је разлог за изостанак реакције интелектуалне елите, док са друге стране имамо интелектуалце из окружења који дижу глас за одбрану грађанске Црне Горе?

Не бих се сложио с констатацијом да је изостала реакција интелектуалне елите. Реаговали су они који и иначе реагују. Разумијем, наравно, што сте ме хтјели питати. На тај саморекламерски интелектуални друштвени слој међу којима има и оних што уживају националне пензије, имају статус истакнутих културних стваралаца, међу којима су и добитници највиших државних награда, па и Тринаестојулске држава ЦГ очигледно не може рачунати као на интелектуалну елиту. Ријеч је о синекуристима који преже и чекају ко ће надјачати Држава или СПЦ, па ће онда заузети „став”. Такви, разумије се, не заслужују да буду названи елитом, а још мање интелектуалном.

Што је Вас понукало да реагујете?

Што се пак тиче мојега јавно изнијетог става о томе проблему, да сам држао да је ријеч о вјерскоме питању православноме, муслиманском или било којем другом не бих се поводом њега ни гласкао. Но, овђе није ријеч о питањима вјерских догми нити црквених канона. На сцени је одмјеравање снага између државе и једне вјерске организације са сједиштем у другој држави, која је небројено пута показала свој негаторски однос према црногорској националној, културној и државној самобитности, која континуирано омаловажава и националне Црногорце и припаднике мањина.

Да ли је то разлог што се не оглашавају?

ЧИРГИЋ: Управо представљањем актуелнога проблема као вјерског, као питања „хомогенизације православнога бића”, ствара се клима у којој нема мјеста за реакцију оних који томе бићу не припадају. То је и разлог што се живи не чују представници националних и религијских мањина, иако сви знају да од разрјешења овога проблема зависи даља судбина ЦГ. Од разрјешења овога питања не зависи хоће ли наредну власт у ЦГ чинити ДПС са својим коалиционим партнерима већ хоће ли нова власт баштинити антифашистичку и слободарску традицију или квислинге и ратне зликовце чији портрети „красе” канцеларије гласноговорника протеста.

Ако је ЦГ грађанска земља, а још увијек формално јесте, онда нема пристајања на априорну националну и религијску идентификацију њених грађана, онда нема говора о хомогенизацији конфесионалног и националног бића. У грађанској земљи грађанин је највиша светиња! Кад пристанемо на подређивање тих светиња неким другим, пристали смо на жртвовање грађанскога концепта државе. Стога немају морално право да ћуте ни мањине ни већина јер ће од исхода ове борбе зависити хоће ли се на корицама наших уџбеника историје налазити Лјупо Чупић или Павле Ђуришић. Тај се исход и те како тиче свих грађана у ЦГ.

Несхватљиво је да је већу (негативну) реакцију изазвао приједлог директора ТВЦГ да се та телевизија преименује у Црногорску ТВ него фактички покушај промјене уставнога устројства државе која нам је већини једини дом.

Објашњава Чиргић да су грађани обманути, те да Црна Гора није имала и нема довољно „црногорске“ институције.

У својој колумни на Антени М, рекли сте да је Црна Гора 1918. године пропала и због тога што није имала своје институције, прије свега научне и културне… Данас имамо институције, али…

Антицрногорска пропаганда данас је разуђенија него што је била 1918. године, али је у питању иста идеологија потирања и негације ЦГ. Небројени медији у ЦГ и окружењу представљају црногорско друштво као НДХ. Они који су јавно славили тековине 1918. године данас организују наводне грађанске протесте. Баштинари крвавога државног слома 1918. године зарад туђих државних интереса данас су успјели окупити хиљаде грађана на улицама. Да су црногорске научне, просвјетне и културне установе радиле свој посао, на нашим улицама данас не би било онолико обманутих грађана нити би основци цијепали државну заставу, а заведена омладина скрнавила тробојком чак и један од најважнијих археолошких локалитета у ЦГ.

Под плаштом наводне демократске борбе за бољи социјални статус грађана, за бољи животни стандард и слична за организаторе протеста апсолутно небитна питања води се борба за доминацију Цркве над државом. Наше научне, културне и просвјетне установе ћуте. Кад то кажем, не мислим на ћутњу ресорних министарстава. То није питање којим треба да се бави искључиво државна администрација. То је питање резултат јаловости оних установа које су биле дужне након обнове државности да црногорским грађанима представе сопствену културну и националну баштину, о којој се у протеклим деценијама државнога заједништва углавном ћутало.

На кога конкретно мислите?

То је, дакле, питање којим су се морали бавити они који су због тога основани: Историјски институт, Државни архив. Правни факултет, Завод за уџбенике, Завод за школство и др., а изнад свих ЦАНУ. Резултат њихова рада, поред осталих фактора, јесу хиљаде обманутих грађана на улицама. Виђели смо, ЦАНУ се брже-боље одазвала на премијеров позив за дијалог. Но, њихова дужност није рекламерство но да се часно одазивају позиву државе која их храни те да буду научни сервис који ће пружати информације другим установама које образују црногорске грађане. Данас више не увозимо књиге из окружења, не пишу нам други наставне програме, сами доносимо одлуке. И, упркос томе, и даље носимо исту памет. Вјерујем ипак да ће ЦГ из овога проблема изаћи као побједница. Надам се да ће бити довољно мудрости да се мирно разријеши одвећ конфузна ситуација.

А када се све слегне…

Кад се све слегне, највиши државни дужносници мораће се запитати што су то радиле наше научне, просвјетне и културне установе и њихови представници у протеклих деценију и по, и како то да упркос толикоме броју установа једна вјерска организација може обманути онолике хиљаде грађане којима очито није позната сопствена културна и национална прошлост. Како је то могуће да се потомци некадашњих јунака који су ЦГ бранили на Крусима, Мартинићима, Граховцу, Мојковцу, Неретви, Кошћелама, Пљевљима итд. данас осјећају дијаспором Србије и да им више од сопствене земље и сопствене традиције импонује подршка једнога Вулина или Дачића.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

41 thoughts on “„Бранитељ“ тековина Чиргић: Нико нема право да ћути док баштинари 1918. руше темеље државе; грађани обманути јер их институције адекватно „не црногорче“

  1. Što je bilo rajo?
    Ne sviđaju vam se komentari, oa blatite!
    Mnogo vas je na hednoga.
    Pametniji bi bili da proučite zakon o slobodi vjeroispovjesti svoje zemlje.
    Znali bi o cemu se radi.
    Čitajte i ponavljajte.
    Ponavljanje je majka znanja.

    1
    5
  2. Čivgiću, Čivgiću unajmili te malo da se sprdaju i ponize pismene ljude a ti pomislio da je sve to „izistinski“ ili kako đeca vele „otprave“ 🙂 🙂 🙂

    10
    1
  3. Adnane Srbine, prizovi se pameti, pre nego što te narod i istorija zaborave. To što svetinje koje su tvoji preci podizali ne obilaziš, ne znači da ne treba da ih čuvaš od svakog uzurpatora…

    5
    1
  4. Poturica (preci mu primili vjeru okupatora) nama drzi lekcihe ko smo i sto smo???!!! Nema dalhe, ovo je dno! Ustanak!!!!! Ili da se razilazimo!

    3
    2
  5. Cirgicu, NEPODNOSLJIVO ODVRATNI TURCINE, doci ce trupe Stefana Vojislava Šešelja i Pravog Bodina da ti izribaju taj odvratni Turski jezik !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    1
    1
  6. E moji milogorci D(r)PS-ovci, jedan ADNAN vam smjestio čirgilicu?
    Da li je Dukljanović svijestan ludila u koje gura ovaj narod?

    12
    1
  7. Ajde ti Adnane blago meni polako kući i ostavi Crnogorce(Srbe) da sredjuju svoju državu. U njoj ti nije tijesno ako poštuješ pravilo demokratije a to je neprikosnovena volja većine.

  8. Da su danas junaci sa Martinica, Krusa, Grahova, ne bi ovaj dana danio u CG, dje se njih sjeti idiot. Cudo je koliko su ti muslimani koji su.politicki aktivni u poslednjih 30 godina spremni da idu u svojoj ludosti samo da bi naudili Srbima,.pa makar i samim muslimanima cinili najvece zlo. Milosevic je Aliji Izetbegovicu nudio mjesto predsjednika i da muslimani budu drzavotvoran narod skupa sa Srbima, samo da ne rusi Jugoslaviju, a on je izabrao rat, 100.000 mrtvih, milion prognanih, unistenu ekonomiju i sabijanje muslimana na 1/4 Bosne. Slicno ovih dana rada i njegov sin Bakir koji je blokirao citavu BiH da bi naudio Srbima . Adnan Cirgic poput turskih begova smatra pravoslavne Crnogorce za svoje kmetove, za nepismene seljake koji su njegovo vlasnistvo, i koje ce on nauciti pameti, a sve samo sa idejom da ih rasrbi jer je u glavi ovakvih muslimana vodjenih panislamizmom jedino bitno uciniti zlo Srbima da bi se ovaj prostor opustosio i naselio nekim muslimanima ma ko oni bili. Pri tome ne biraju saveznike, rade za hrvatsku sluzbu i drzavu koja ih je poklala i zabadala im noz u ledja vise puta da narodu Vuka Karadzica izmisljaju azbuku i jezik, sve pozivajuci se na Martinice, Kruse, Grahovo, Vucji Do, dje se vodio krvavi rat protiv muslimana, i na Knjazevinu Crnu Goru u kojoj je pravoslavlje bila drzavna religia i sve obrazovanje i nacionalni simboli bili srpski. Pozivam muslimane koji su jos pri zdravoj pameti da se distanciraju od ovakvih nesoja koji najvecu stetu cine upravo nasim sunarodnicima muslimanima, tim Srbima koji su poput Crnojevica po cijenu prihvatanja islama odbijali da se pokatolice, jer cilj svih ovih njihovih mimikrija iza bosnjackog i crnogorskog imena nije dobro za svoj rod, vec djelanje za islam i neke daleke narode na Bliskom Istoku i u Maloj Aziji.

    13
    1
  9. Sva društvena dešavanja imaju svoje pristalice i svoje oponente. Trenutni procesi u Crnoj Gori koji teže odbrani pravoslavnih svetinja imaju svoje pristalice u crnogorskom društvu. To je dominantno pravoslavni narod koji se nacionalno izjašnjava kso Srbi i(li) Crnogorci. I takvih je u pravoslavnom biću sigurno više od 70%. Mali je procenat drugih naroda koji podržavaju mitropoliju i druge eparhije u zaštiti imovine i drugih prava.
    Ajdmo sad da vidimo ko su najveći zagovornici primjene zakona: to su građani islamske vjere u procentu preko 70%. Izgleda da njih najviše žulja odbacivanje ovog zakona. Ne ni Albance ni Hrvate već baš crnogorske muslimane. Toliko da se bez ustručavanja i makar formalne uzdržanosti stavljaju u prve redove jurišnika na imovinu pravoslavne crkve. I to ne samo muslimani iz Crne Gore već i iz Sarajeva i svih drugih bosanskih gradova. Crnogorski portali su ovih dva mjeseca preplavljeni njihovim komentarima u kojima se prijeti, spinuje, iznose lažne činjenice i radi i piše sve ono što bi doprinijelo sprovođenju ovog očito neustavnog i nepravednog zakona. Nije teško pretpostaviti da imaju za svoje ciljeve i interese i podršku Turske. Uostalom ispostavilo se da je inspiracija za ovaj nakaradni zakon stigla upravo sa te adrese. Čirgićev istup je samo jedna u nizu izjava muslimanskih predstavnika koje se daju s istim ciljem. Pokušaj da se od Crne Gore napravi još jedna muslimanska državica na zelenoj transverzali zavisi od njihove snage da svaki pokušaj većinskog pravoslavnog dijela naroda u Crnoj Gori za zaštitom sopstvenog identiteta suzbiju i predstave ekstremističkim. Uostalom istu politiku vode i u BiH. Samo treba da znaju da su oni u Crnoj Gori na nivou od 10 do 13% procenata, te da se većinski narod ne može držati u konstantnom stanju podjela i tenzija. Uostalom to je i opasno po državu Crnu Goru i interese evroatlanskih struktura čija je Crna Gora članica, a štetno je i po narod.
    Razumijevajući interese i potrebu vladajuće većine da iskoristi i takvu podršku koju dobija od manjinskog islamskog dijela naroda, kao i međunarodnu diplomatsku i finansijsku logistiku, turskih i drugih islamskih zemalja u pokušaju što dužeg ostanka na vlasti, ipak mislim da savjetnici i režimski analitičari treba da shvate da je na duže staze to neodrživ model vladanja.

    16
    1
  10. Нема антицрногорске кампање! Нико не напада велику нашу Црну Гору! Но народ више неће да трпи вас мешетаре који све живо изврнусте, зацрнисте, изопачисте.

    17
  11. Ne treba upadati u verbalni obracun da nasim sugradjanima islamske vjere zbog ovog penzionera. Njega treba gledati kao jednog koristoljubivog stetocinu koji zeli da zadrzi te privilegije koje placamo I mi koju mu da taj rad vrednujemo kako zasluzuje. Ja djecu ucim da je to djubre sa odredjenim rokom trajanja, nadam se da ce doci vrijeme da trazi novi posao da se smanji steta koju je napravio. Mada nam je on nesvjesno napravio uslugu sto je uveo ona dva slova, znamo bar zasto se razlikuje od srpskog.

    17
  12. MISLIŠLI NESREĆNIČE DA U HRVACKOJ ŽIVIŠ I DA TAKO LAJEŠ ĐE BI ZAVRŠIO AL TO MOŠ DA RADIŠ JEDINO MEĐU SRPSKIM NARODOM KOJEM DUŠA ODIŠE PLEMENITOŠĆU, A PRIMERA KO ŠTO VIDIŠ PREKO 200000 HILJADA U LITIJAMA BEZ IJEDNE RUŽNE RIJEČI O TEBI NESREĆNIČE I TEBE SLIČNIMA.

    20
    1
  13. Odgovor Cirgicu lezi u vama samima. Prisvojili ste drzavu i napravili za vas mali raj, a 85% stanovnistva jedva sastavlja kraj sa krajem. Opljackali drzavu upropastili sve i krenuli jos crkvu i vjeru ovom narodu da oduzmete, e doslo je do kraja. Znas li Cirgicu zasto je ovoliki broj naroda na ulicu jer nemoze vise da gleda da otimate, prisvajate, prekrajate….dosta vise. Ostala nam je jos crkva i vjera u Boga e to vam ne damo. A nije vama ni do nacije ni do jezika ni do cega…

    20
  14. ”Како је то могуће да се потомци некадашњих јунака који су ЦГ бранили на Крусима, Мартинићима, Граховцу, Мојковцу, Неретви, Кошћелама, Пљевљима итд. данас осјећају дијаспором Србије и да им више од сопствене земље и сопствене традиције импонује подршка једнога Вулина или Дачића.”- na to ste ih naćerali „periguze“! ‘Oćete li da naša đeca baštine Mehmeda Osajača, čije ime nosi Medresa u Tuzima ili Omera Rastodera? Da im „Gowor podgoričkih muslimana“ bude Bilija „crnogorskog jezika“? U kojoj ti je wojsci bio đedo na Krusima? More bit, da je u taj wakat on pisao „tezu“ – „Gowor podlowćenskijeh Srbah“. Ta ćiwša motre pil. (latinicom da bi ti moga’ proćtat, ba)
    p.s.
    wiše tebe boli 1912, nego 1918!

    24
    1
  15. Šta vas je ponukalo da reagujete?
    … Ponukalo!?? … Prokukalo???
    Prokukaćeš bazdo brzijeh dana. I u ona dva nepostojeća grafema, fonema, cvilećeš pašja sorto!
    Kada se „sve slegne“ jadu tvome granica će biti Nebo!
    Potomku onih koji još od onda nijesu potomci! … Guzicom na obraz!
    Da nije koga iznenadilo ovo spodobe!?
    Pa je ono našlo … Nema ti ono pametnija posla, dekan “ crnogorskog jezika!? … Zvuči!
    Elem, ko se jednom turčio, vakat mu je da se i crnogorči.
    Onaj, e taj koji uvijek ima spreman odgovor za svako vrijeme.
    … Šta vas je ponukalo da se vratite u prađedovsku vjeru?
    Mislite li da ono sjutra nema spreman odgovor!?
    Ima! Ima, jadi ga znal!
    Svaki odgovor ima onaj koji nema sebe!!!

    21
    1
  16. А кад се све слегне твој назови факултет ће бити затворен, велики стручњаке. Ако ико обмањује црногорску омладину обмањујеш је ти, научнике, што докторира у Осијеку непостојећи језик код стручњака за непостојећи језик. А кад се све слегне исплива истина….

    21
    1
  17. Ovo me je lako, jis mu je djed odlucio sa „usmjerenje“…
    Meni je zao ovih sto se danas „muče“ za odluku.
    Dje ranije ne izadje s ovakvim „dubokoumljem“ ovaj autoritet, delijo bačio si nas na koljena sa izjavom bra’o ti ga…????????
    No sto kaze Mijo varioc, na sve ovo, kad vec ovakvi „autoriteti“ ulaze u igru ?????????????

    16
  18. Мило прско а није ни чудо кад се окружио оваквим будалама.Чуш,Аднан велича Крусе,Мојковац…Аднан пита што се не јави мањина,Аднан критикује непросвећеност православних…Аднан је главни за Црногорски језик!!!А Шта му би са Бошњачким?СПРДЊА!!!А надасве Аднан не чује шефа Мила Лопова како ће „пред улазак у Јевропу сву Црну Гору превјест у еуропејску католичку религију“, Аднану је промена вјере нормална ма “ већини“ није.

    44
    1
  19. Сви ти јунаци на Крусима, Мартинићима, Граховцу, Мојковцу… бранили су свој српски индентитет гинули су са Обилићем, Светим Кнезом Лазароми браћом Југовић у срцу. Борили су се против дедова управо овог Аднана који су због користи и привилегија променили свој индентитет. И сад би да народу власт мења индентитет, да прави нову цркву нову веру, новог човека, како то мило манити рече! као и нов измишљени језик који су направили и овакви као овај Аднан га предаје на Цетињу и заглупљује нам децу. Овај прича о култури, историји и науци,мртав ладан, а знамо како су прошли они који су се јсвно супроставили новом језику.

    40
    3
    1. Огорчени све тачно што рече само мала исправка а битна је!
      Бастард на Цетињу предаје непостојећи „језик“,циљ није само заглупљивање србске дјеце.
      Главни циљ увођењем непостојећег језика је претварање србске дјеце-конвертирање- из једне праве србске у нову измишљену нацију!!!!

      Тај процес је у КИЈЕВСКОЈ РУСИ(УКРАЈИНИ) У РОКУ ОД 20 ГОДИНА ОД,
      ТЗВ „НЕЗАВИСНОСТИ“ ДОНЕО МИЛИОНЕ „УКРАЈИНАЦА“ БИВШИХ РУСА КОЈИ ДАНАС ПУЦАЈУ НА СВОЈУ ДОЈУЧЕРАШЊУ БРАЋУ РУСЕ КОЈИ СЕ НИСУ ОДРЕКЛИ СВОГ РУСКОГ ИДЕНТИТЕТА ,ЈЕЗИКА, ЦРКВЕ, КУЛТУРЕ, АЗБУКЕ. ЗАТО СЕ БАСТАРД СТРАШНО НЕРВИРА ЈЕР ЕВО ЗА 15 ГОДИНА СИЛОВАЊА СРБСКОГ ИДЕНТИТЕТА У ЦРНОЈ ГОРИ КАЛЕМ МОНТЕНЕГРИНСТВА СЕ НИЈЕ ОРИМИО(И БЕЋЕ НИКАДА) НАПРОТИВ ДОШЛО ЈЕ ДО РЕВЕРЗИБИЛНОГ ПРОЦЕСА У КОМ СЕ ДИО ЦРНОГОРАЦА ВРАТИО У СРБСКИ ИДЕНТИТЕТ. БАСТАРД ДА МОЖЕ СТРЕЉАО БИ,КИМПЛЕТ ЦРКВУ!!!!

      ТАКОЂЕ У УКРАЈИНИ ГОСПОДАРИ СВЕТА, СЛУГЕ КНЕЗА ПОДНЕБЕСЈА ДОБИЛИ СУ ФРИШКО ТОПОВСКО МЕСО ЗА ЏАБЕ, ВАТИКАН ЈЕ ДОБИО НОВЕ ОВЦЕ ЗА ШИШАЊЕ И ПРОШИРИО ТЕРИТОРИЈУ НА ПРАВОСЛАВНИ ИСТОК, НАТО ЈЕ НУКЛЕАРНОМ РАКЕТОМ НА 5МИН. ОД ПЕТРОВГРАДА А 8МИН. МАКСИМАЛНО ДО МОСКВЕ ТИМЕ ЈЕ РУСИМА СКРАЋЕНО СТРАТЕШКО ВРЕМЕ ОДЛУКЕ И ПОВРАТНОГ УДАРА….

      6
      1
  20. У Осијеку је формирана катедра за црногорски језик (1991-2) кад није било помисли о новом језику.Припремљен је сценарио истигао је докторат Чиргића на тему језик подгоричких муслимана.Ово чудо од језика са два крива слова без граматике назвалису црногорски језик.Професори Чиргића на факултету у Никшићу предложили су да се језик не скрнави већ да се само по држави назове црногорски?
    Ко то плаче што се народ ослободио 1918.г. од најтеже окупације у својој историји? Ослободили су га саезници СРБИ И ФРАНЦУЗИ.
    Дух Секуле Дрљевића у лику и дјелу оних који лаж строго поштују а истину понижавају.
    Народ на литијама је као једна душа, са духом предака и благословом светог Петра и светог Василије Острошког.Без мржње у срцу, са тишином и молитвом ГОСПОДЕ СПАСИ И ПОМИЛУЈ и пјесмон не дамо светиље.

    46
    3
    1. Ово чудо од језика са два крива слова без граматике назвалису црногорски језик .Ljepse
      i pravilnije bi bilo da su ga nazvali Starovaroški jezik,jer stvarno to je jezik koji su pričali Aljo,Temo,Asko,Ferat,Bišo,Bao,Dzek,Huso….samo starovarošani.Njegoše pomozi.

      10
      1
  21. Adnan, sve rečeno. Ali za ove imam razumijevanja, o njima je Veliki Njegoš sve rekao. Nemam razumjevanja za Adžića, za Kusovca, za Kviska sa RTCG, za onu babu iz Tivta i još par hiljada konvertita, ustaških…..

    57
    2
  22. Brozo nece biti njegovih lokalizama. I Svajcarska ima svoje lokalizme pa ih nijesu uveli u svoj jezik. Necemo da trpimo silovanje i unistavanje naseg jezika. Necemo da nam djeca uce o nekom Rastoderu, Cirgu . Nijesu nam potrebni ovakvi strucnjaci

    63
    4
  23. A sto moze da radi ova bistrina- „naucnik“ kad sazna da ta „vjerska zajednica“ ne obmanjuje onolike stotine hiljada svojih gradjana(vjernika), vec predstavlja i homgenizuje te 3/4 autenticne Cg. Necete, necete vi vise nikad, za nikad, sa preko 50 000 „fantoma“ glumiti „natpovicnu vecinu“, a sebe nazivati „drzavom“. Spremi se ti „gradjanine“ da mijenjas profesiju, ali pazi da ne ostavis za sobom teska krivicna djela koja se gone po sluzbenoj duznOsti

    64
    4
  24. Kaže „Како је то могуће да се потомци некадашњих јунака који су ЦГ бранили на Крусима, Мартинићима, Граховцу, Мојковцу, Неретви, Кошћелама, Пљевљима итд. данас осјећају дијаспором Србије…“

    I u svakoj od ovih bitaka su potukli tvoje pretke, ali je nesreća što si ti u očima DPS danas veći“ crnogorac“ nego mi.

    83
    4
  25. Jesu li tvoji preci koji su promijenili vjeru bili patriote. Jesu li se i oni borili na Krusima,Martinićima,Grahovcu,Mojkovcu i na čijoj strani ?Ne rušimo mi ,,ludaci “ CRNU GORU to je naša OTDŽBINA ,NAŠI su preci a ne tvoji ginuli i krv prolijevali za NJENU slobodu.Nama smeta ovaj nepomenik što već 30 godina pljačka i hara CrnomGorom.NEDAMO SVETINJE.

    92
    3
    1. Ova protuva je turčin koji se predstavlja kao montenegrinče ne bi li svim montenegrincdims isprao mozak, ne bi li unistio i obestrvio cio jedan narod. To je naravno radio u pocetku iz ubjedjenja, a poslije za pare. Njega treba shvatiti krajnje ozbiljno, jer ako poglavnik krene praviti Jasenovce po Crnoj Gori, ovaj ce ti biti novi luburić.

      57
      3
      1. Ово ништавило и хрватско цвијеће да помиње Граховац, Мартиниће,Крусе и Мојковац,при том рећи да су грађани незнавени и обманути и да их треба јаче црногорчити(унијатити) кроз институције државе заслужује само презир и гађење!

        18
        1. Ми смо Срби народ најнесретни,
          Сваки Србин,који се превјери,
          просто вјеру што загрли другу,
          но му просто не било пред Богом
          што оцрни образ пред свијетом,
          те се звати Србином не хоће,
          ово ти је Србе искобило,
          Робовима туђим учинило!“
          Петар II Петровић ЊЕГОШ

          13
      2. Браво Дијагноза,

        Гомила лажи од стране искомплексираног монтенегрина.

        Лажеш Аднане да се потире Црна Гора.
        Напротив Црна Гора је држава НАС СРБА,
        ГДЈЕ СУ ЧАСНИ ЦРНОГОРЦИ ЛУЧ СРБСТВА и никад је нећемо дати лоповима, криминалцима и вама који би да се заогрнете дјелом србског идентитета-Црногорством јер свој НЕМАТЕ ПА КРАДЕТЕ БЈЕДНИЦИ ОД СРБА!
        ЧАСНИМ ЦРНОГОРЦИМА И ПОШТЕНИМ МУСЛИМАНИМА И ОСТАЛИМА НИКО НЕ ПОРИЧЕ НИШТА,
        АКО СЕ ДИО НАС ОСЈЕЋА ЦРНОГОРЦИМА НЕМАМО НИШТА ПРОТИВ,
        АЛИ ВАМ ИХ
        ВАМА ЛАЖЊАЦИМА , ФАЛШАРАМА И КРИМИНАЛЦИМА НИКАД НЕЋЕМО ДАТИ!
        ЦРНОГОРСТВО КАО ТАКВО ЈЕ ДИО СРБСКОГ ИДЕНТИТЕТА И НЕ МОЖЕТЕ ГА УКРАСТИ НЕ ДОЗВОЉАВАМО ВАМ ТО.
        АКО ТИ ТО НИЈЕ ПО ВОЉИ,ТВОЈ ПРОБЛЕМ.
        ЈАДАЈ СЕ ЂУКАНЛИЈИ КОЈИ ТЕ ПОСТАВИО КАО ГЛАВНОГ КЛОВНА У ТОМ ЦИРКУСУ!!!

        ДРУГО СРБСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА НИЈЕ ВЈЕРСКА ОРГАНИЗАЦИЈА ВЕЋ ЦРКВА
        НАЈБРОЈНИЈЕГ НАРОДА НА ХЕЛМУ НАС СРБА.

        И ОНА ЈЕ ТА КОЈА ЈЕ

        „ПОДРЖАВИЛА“
        ПРОСТОРЕ ЦРНЕ ГОРЕ.

        ТАЧНИЈЕ ДАЛА ДРЖАВНОСТ ПРОСТОРУ И ЖИВЉУ ЦРНЕ ГОРЕ.
        СРБИ СУ АУТОХТОН И ВЕЋИНСКИ НАРОД У ЊОЈ.

        ПРИЈЕ 1000 ГОДИНА НИЈЕ БИЛО ЦРНОГОРАЦА ИСКЉУЧИВО И САМО СРБА.
        ТРЕЋЕ СЈЕДИШТЕ РМК ЦРКВЕ ЈЕ У ВАТИКАНУ, ИСЛАМСКОГ МЕШИХАТА У САРАЈЕВУ ЧИЈИ СИ ТИ КУРИР НА ВЕЗИ
        МОНТЕНЕГРИНСКОГ ЂУКАНЛИЈЕ И БАКИРА .
        ИГРАТЕ ЗЛУ И ЗАКУЛИСНУ ИГРУ У ПОТАЈИ, СЛИЈЕДЕЋИ ГЛАСОВЕ САУДИАРАБСКИХ ИМАМА КОЈИ ВАМ ДОНЕСОШЕ ВАХАБИ ИДЕОЛОГИЈУ ГЛАВОСЕЧА БЛИСКОГ ИСТОКА.
        ПАЗИ АДНАНЕ ДА СЕ ЗБОГ ТЕБЕ ЈЕДНОГ И ТВОЈЕ ЗЛЕ ЈЕЗИЧИНЕ НЕ ОЛУПА О ГЛАВУ МАЊИНИ ЧИЈИ СИ ПРИПАДНИК,
        ЗЛО БАСТАРДСКО

        23
        1
    2. Битанга која намјерно запоставља чињеницу да је СПЦ темељ државе ЦГ.

      23
      1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *