ИН4С

ИН4С портал

Серија ,,Чернобиљ“: Умањени приказ херојског подвига совјетског народа (ВИДЕО)

1 min read
Британско-америчка ТВ серија „Чернобиљ“ по популарности и критикама надмашила је култну „Игру престола“. Серија говори о катастрофи која се десила у нуклеарној електрани „Чернобиљ“ 26. априла 1986. године.

© SPUTNIK / YNIAKIN / Мјерење радијације дозиметром у Чернобиљу.


© SPUTNIK / YNIAKIN /
Мјерење радијације дозиметром у Чернобиљу.

Британско-америчка ТВ серија „Чернобиљ“ по популарности и критикама надмашила је култну „Игру престола“. Серија говори о катастрофи која се десила у нуклеарној електрани „Чернобиљ“ 26. априла 1986. године.

– У серији „Чернобиљ“ није приказана главна ствар – величанствен подвиг читавог совјетског народа, који може да се упореди са херојством учесника Другог светског рата, изјавио је за Спутњик Лав Леонидович Бочаров, који је радио на санирању последица катастрофе, а у то вријеме главни инжењер треће смене Управљања градњом бр. 605.

Он је руководио пројектовањем и изградњом објекта „Укритије“, односно саркофага који је подигнут изнад четвртог енергетског блока који је експлодирао.

© SPUTNIK / В. ЧИСТЯКОВ /
Чернобиљска нуклеарна електрана – реактор број четири на којем се догодила експлозија

Осим тога, како је истакао Бочаров, у прве четири епизоде санирање последица практично није приказано, а како је навео, оно што су постигли овом серијом је да уплаше људе.

Мало је истине. Хтјели су да покажу страх и ужас. Али је добро што је серија урађена зато што свијет не може да замисли шта значи експлозија само једног блока, а шта тек нуклеарни рат“, нагласио је он.

Бочаров је даље наставио причу присјетивши се града Припјата који се налазио поред електране, а у коме су живјели запослени у електрани.

Ако данас дођете прође вас језа, јер видите празан, мртав град иза бодљикаве жице. То се могло десити са цијелом Европом, да је експлодирала цијела нуклеарна електрана“.

Ипак, закључује он, ова серија би могла дјелимично да пружи представу каква је то била катастрофа.

https://www.facebook.com/rs.sputniknews/videos/489617795118446/

Према ријечима другог саговорника Спутњика – Владимира Монахова, такође директног учесника у раду на ублажавању последица катастрофе и предсједника московског савеза „Чернобиљ“, многи стварни догађаји у серији су искривљени, посебно сцене како су окупљали рударе за рад на санацији последица, као и то у каквим су условима они радили.

Измјењени су и ликови совјетских политичара, чиновника и научника, а многе важне личности нису чак ни споменуте. Осим тога, понашање и поступци људи у високо радиоактивној зони у близини електране такође су нетачно приказани“, рекао је Монахов, који је имао 18 година када је стигао у област Чернобиљске нуклеарне електране, а који је радио у контаминираном подручју од 30 километара.

Владимир Монахов је рекао да је испијање вотке, које је приказано у серији, апсолутна измишљотина, јер су се строго односили према употреби алкохола.

Према његовим ријечима, ипак је вјерно приказано самопожртвовање људи за вријеме несреће у Чернобиљу, као и непосредно након тога.

Прочитајте још:

Међународни економски форум у Русији обара рекорде: Званичници и бизнисмени из 145. земаља свијета

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

1 thought on “Серија ,,Чернобиљ“: Умањени приказ херојског подвига совјетског народа (ВИДЕО)

  1. Енглези су стари русомрзитељи…Нас су кроз школу учили да су нам то били савезници а радили су против обе србске државе још од Карађорђа,издали су Дражу и поставили ћопавог.То што су Срби страдали на Голом отоку није сметало краљици да прима зликовца.А и Павелић је био британски агент од 1926-год.Свако ко нама и Русима ради о глави од њих је подржан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *