ИН4С

ИН4С портал

„Инсталација“ амбасодора у Риму: Поњава ante portas

1 min read

Сања Влаховић

Пише: Саша Др. Ђуровић

Готово извјесно ће се десити оно што сам давно антиципирао. Партија комуниста ДПС-а ће се урушити сама од себе, баш као што је то тренутно случај са СНП-ом. Не требају ДПС-у опоненти, тамо је толико полусвијета, незнавеника и особа без става које слијепо слушају став лидера.

За вријеме битисања у Њемачкој сам чуо једну пословицу која парфразирано гласи овако – ко нема став, ставе му га. Конкретан примјер који иде у прилог тој тези урушавања ДПС-а је ова папазјанија са Сањом Влаховић која је „инсталирана“ за амбасадора у Риму.

Сања ante portas! Благо Риму! И Ромулу и Рему, и Шпанскоме тргу. Благо Вјечном граду. Сања је она госпоЈа, која је била до скоро министарка науке. Са плагираним докторатом. Конкретно. Професор Миленко Поповић је устврдио, изравно у око камере, да је бивша министарка науке плагирала докторску дисертацију аn gro! Професор зна на који начин функционише комунистичка партија ДПС, али има и изненађених што је лупежица (интелектуалне својине) аванзовала у амбасадора у Риму! Па онда видјех да се тим поводом и огласио понеко па и некаква „ЦГО“ која вели, цитирам: „Именовање Влаховић за амбасадорку угрожава углед државе Црне Горе.“ Па ме занима следеће: о којем се то угледу говори? Ђе је тај углед доказан? Ко проводи тај углед? Ко су ти угледни? Ако град чине људи ваљда и државу чини народ, ко су ти којима се угрожава „углед“? Да их напишем поименице. Ко су ти „независни интелектуалци“, па макар и из комунистичке партије ДПС који су рекли: “Чекајте, кога за амбасадора у Рим?! Па како њу, то је недопустиво…“ Не бијаше таквих, зар не? Сви отћуташе по навици, чувајући своје мале или мало веће бенефите! Па коме се онда угрожава углед?! Којој то држави?

Значи, еx министарака, а сад амбасадорка, маааааааааашала, („вочића Зекоњу, маааааааааашала“) украла је интелектуалну својину од човјека који се зове, именом и презименом, Димитриос Бухалис. Установљено је да је поменута украла двије трећине, конкретније 63% рада од професора Бухалиса. Професор Миленко Поповић је нагласио ЧАК и да је крађа извршена тзв. „поњава-методом“ ( без „лоповске“ и ускакања кроз прозор, опуштено, узНеш туђ рад и преписујеш, све легално) отприлике све ђутуре. Ред пршуте, ред сланине и бијелог мрса. Адидас. „Поњава-метод“ је ријетка пракса у крађама те врсте јер мало ко је баш толико глуп да украде скоро све!? Но црногорски кадрови су мимо људе! Алаво то, кад их западне да краду – не умију стат. Гладно то било у већини. Они краду једнако алаво и материјалну и интелектуалну својину, за њих је све „бијела техника“ од Дубровника још. Просто невјероватно. Дакле њом, том „поњава-методом“, крађе интелектуалне својине, не бави се обична као ни полиција за технолошки криминал, ал’ се бави академски суд части. Па оне који немају нит стида нит савјести а онда ни академске части, шибикају вербално и у писменој форми, па их се екскомуницира из свих могућих професионалних збивања. У најкраћем, игнорише их се и презире. Па ако проказаном проради академска савјест, тај оде неђе на катун за овцама, неђе далеко од свијета. У конкретном случају бих топло препоручио Грможур. А ко нема стида ни савјести тај се понаша као да се ништа није десило и још се смије свако мало, к’о Илари Блази. Упознаће је амбасадорка већ, ал’ на телевизији.

Сјећам се, части ми моје, и академске и генерално, крајем прошле године сам дао један интервју за подгорички „Дан“, па сам тамо рекао да је неписмена учитејица (ко се сјећа тог случаја) потпуно природан след ствари у држави у којој је министарка науке плагијатор, односно у друштву у ком је министарка науке „украла“ 63% туђег знања рада и зноја. Министарка би се овог последњег одрекла 100% али интелектуалне својине 63% је присвојила па их је „имплементирала“ у своје „дјело“. Читао сам онда тај интервју и видим нема тог дијела. Питам аутора интервјуа: „Какав је проблем са министарком, лупежицом интелектуалне својине?“ Каже: „… Па… Познају је неки уредници, па ето изоставили…немојте се љутит…“ „Па јес’, што бих се љутио?! Продајете се за независне, за контрарежимлије, бавите се аферама, па како да вам се вјерује било шта кад једну ‘посластицу’ каква је ДПС министарка лупежица интелектуалне својине, кријете и не смијете да објавите?! Изгледа да сте ви сви у служби једног човјека“ „… Па није баш тако.“ Више вјерујем дјелима, рекох, и ту их поздравих… А опет, шта ће он јадан, он је само новинар, то наређење је стигло „с врха“.

Мада, овца може да се попне и на сам врх, али и тамо зна само да блеји. И не бавим се тим ал’ би било занимљиво знати име тог неког од уредника који се „увукао“ министарки, сад амбасадорки. Битно је, ако се шлихта тако њој минорној како ли се „увлачи“ тек боље позициниранима од ње!? А и говори о медијској слици. Реално, како се онда љутити на „ПјонГбједу“ ако „Дан“ штеди свашточиње. Или их селективно „обрађује“. А наводно су два супротна пола. Да ли? Но то је друга страна медаље, не мање занимљива. И ОК, амбасадорка ће сад да ужива, у матици се нико неће жив чути ил’ ако и ‘оће биће то на нивоу коментара и то је то. Тако то функционише у држави у којој нема јавног мњења и у којој се указивање на аномалије мало оштријом реториком детектује као позив на рат, а протагонисти борбе за истину квалификују као државни непријатељи. Па зар нијесу непријатељи државе они који је краду, који је нагрдише? Или сам то можда ја који се о државу Црну Гору нијесам окористио једним јединим центом. Него све што сам зарадио зарадио искључиво властитим радом. Без преписивања. Путем којим се ређе иде. Тако то функционише у држави, како рекоше они из „ЦГО“ у којој се „штети угледу“.

У Њемачкој је Ули Хенес робијао двије и по године због утаје пореза, таква легенда, али, Њемачка је уређена држава. У Њемачкој би се министарка са украденим докторатом одметнула неђе у Алпе. Е онда је у одбрану нове амбасадорке стао министар вањских послова. Вели он да је нова амбасодорка у Риму, цитирам, „носилац високог италијанског звања… врло брзо је добила агреман“. Којег звања? Какве везе има брзина агремана? Као да је „агреман“ атлетичар дугопругаш!? Неки Етиопљанин. Какве везе има што је брзо добила агреман са карактером јој и дјелом, са дипломатском праксом? Таква изјава је потпуно непримјерена. Осим тога, има разлога да се посумња у аутентичност исте јер амбасадорки баста украс’, провјерено. Па што не би и слагала и кривотворила?! Ако је вјеровати пословици „ко лаже тај и краде“ па га није мудро слати ни на мјесто обезбјеђења амбасаде а камоли амбасадора. Мада, знам једног који је био таман то, возач и портир једног амбасадора па је сад почасни конзул Црне Горе у тој држави. Господе!

Па је онда министар спољних послова на питање да ли је тачно да је Црна Гора практично без властитих заслуга „угурана“ у НАТО, одговорио неконкретно, и да и не. Е па јесте, без заслуга апсолутно. Па је нагласио да су имали добре односе са Вашингтоном, конкретно са Џоом Бајденом?! Па неће бити. На нивоу дипломатског да, ствар елементарне културе је куртоазност, али о добрим односима а поготово наклоности, конкретно Џоа Бајдена, нема говора. Ето ја знам, сасвим „случајно“. Па ето, кад су тако блиски са неким референтним зашто су се толико плашили референдума? И кад се наметну већ. Елементарна ствар около референдума је следећа, без изузетка. Свака власт тих минорних држава, референдум расписује тек онда кад има АПСОЛУТНУ ГАРАНЦИЈУ од неког релевантног да ће се референдум провес’ повољно по актуелни режим.

Дакле, да је за сувереност 2006. године требао проценат 60%, он би био задовољен! Него, много битније, на питање „Није вам сметало то њено плагирање?“, министар је одговорио прећутно, није се ни оградио. И онда, заиста, намеће се непогрешив закључак, да њима у тој удрузи комуниста, лоповлук апсолутно не смета. Напротив, њима је лоповлук нормалан и потпуно легитиман, притом се и награђује! Ето конкретан примјер. Лупежица интелектуалне својине, као награду, са мјеста министра на мјесто амбасадора, у Рим! Има да се иде у шопинг опуштено. СаС обезбеђење!

Па се сјетих оне несретнице што су од ње направили „Пинк Пантера“ кад су је оптуживали за некакву помаду коју је наводно украла. Кроз каквог је топлог зеца она прошла. Чувени „црногорски образ“ је медијски урнисао. Но, министар спољних послова вели да он „зна да ће Влаховић бити одлична амабасадорка“!? Није тешко бити коректан амбасадор. Само да не прави скандале и инциденте.

Па ето и Мугоша је амбасадор, вјероватно “одличан“. Ко се иоле разумије у дипломатску праксу то зна, то што министар „игра“ на незнавеност пука па од тога прави фаму је већ друга прича. Сасвим случајно знам ко су црногорске дипломате. У великој већини то је огромна срамота. Иоле умни би се постидио кад би видио тај „шуша и грмуша списак“. А онда, знам, конкретно, какве су биле „просторије“ амбасаде Црне Горе у Америци, у самом зачетку. Не знам зна ли министар. А онда опет, не знам ни како то он зна да ће Влаховић бити одличан амбасадор. Краси је дугогодишња дипломатска пракса у којој се исказала и прекалила?! Или је гледао у куглу? Или у пасуљ, к’о Цане Пребранац!? Оно што се зна, а засновано је на фактима је, да је министарка у лоповлуку „уВаћена“. Значи да краде би али не умије, па јој треба сугерисати да се држи само протоколарних активности. Оних ђе се клима главом, навикла је у ДПС-у, тако то тамо функционише. Али, опет, пошто се опробала у лоповлуку постоји оправдана бојазан да се не занесе па не оде неђе „на шану“. Да јој се не омакне јер је евидентно да јој баста „позајмити“. А много је грђа крађа украсти нечију интелектуалну имовину него ли фармАрице! Части ми моје, па и академске.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

5 thoughts on “„Инсталација“ амбасодора у Риму: Поњава ante portas

  1. Ahhahahhhha..Baš kao i g. Aleksandru nij mi do čitanja, ali povuče naš doktor. Potegne i ne pušća dok se ne posluša sve što imao za reć. A da ima ima! I to kako! U tom kvaka.

  2. Dok u bratskoj Srbije sve odjekuje od parole „Car je go !“ stice se utisak da su u Crnoj Gori svi nudisti!
    Ako se uzme u obzir blizina Ade Bojane, onda nema razloga za cudjenje!
    I blizina Italije, u kojoj je Neron vec spalio Rim! Onda nema bojazni da ce pomenuti ambasador (ka) -(koja nije ćebe), izazvati vecu stetu! Opasno je ako plagira i prisvoji Vatikan ,pa ga pripoji Crnoj Gori…Sta ce onda aktuelni crnogorski Papa?
    Salu na stranu ili nastranu! Kao sto autor teksta pomenu „ovca moze da se popne i na sam vrh, ali i tamo ce znati samo da bleji !“
    Ili, sto bi Njegos rekao „pučina je stoka jedna grdna…“
    I džabe pozivanje na čojstvo i junaštvo, kad je ono vec odavno samo deklerativna kategorija! Gde god! A ponajpre medju nudistima…

  3. Saša,na ovu vrelinu mi nije baš do čitanja ama ga ti napišeš standardno majstorski.Valjalo bi da pogodis da se kpdpss uruši no čisto sumnjam,branice se jajare do zadnjeg centa.Ova kolinda ima da se nauživa u Rimu,zaslužila je vrijedno je radila a tamo ima svačesa da se kupi možda i neku novu diplomu donese otud.

  4. Црногорска Колинда. Заједнички им је став да су за функцују спремне на све, ваљда у наше име.

  5. Какав је тај коме одговарају лоши и неморални кадрови?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *