Насловна Политика Зуроф: Сребреница није геноцид

Зуроф: Сребреница није геноцид

2
ПОДИЈЕЛИ

Директор Центра „Симон Визентал“ Ефраим Зуроф изјавио је да масакр муслимана у Сребреници 1995. године није био геноцид.

ZUROF

Зуроф је упозорио да треба бити опрезан када се користи термин геноцид и додао како не негира убиства муслимана у Сребреници.

„Не поричем да су српске снаге убиле муслимане у Сребреници, што није смело да се деси и ти људи треба да буду изведени пред суд, али у Сребреници се није догодио геноцид. Ако су српске снаге пустиле жене и децу да оду, то није геноцид. Све је то политика,“ рекао је Зуроф за Спутник.

Политичка одлука, сматра Зуроф, стоји и иза предлога британске резолуције о Сребреници, на који је Русија ставила вето у Савету безбедности.

Западне земље су желеле да направе симбол од српских злочина током ратова деведесетих, како би оправдале оно што су желеле да постигну са Дејтонским споразумом, а Сребреница је за то послужила јер је била највећа трагедија, оценио је Зуроф.

Подсећа да су исти људи, попут Била Клинтона, догађаје у Руанди одбили да окарактеришу као геноцид.

Клинтон није желео да обавеже САД, а то јесте био геноцид. Због тога што је одбио да те догађаје назове геноцидом, многи су изгубили животе, подвукао је Зуроф.

Директор Центра „Симон Визентал“ сматра да у Источној Европи покушава да се промени дефиниција геноцида.

„У Европи данас постоје покушаји да се промени историја Другог светског рата и холокауста, па тако видимо покушај да се изједначе комунизам и нацизам, што историјски није тачно. У оба случаја реч је о страшним злочинима, али комунистичка идеологија није подразумевала истребљење целог једног народа и индустрију смрти, као што је то било током нацистичке ере“, указао је Зуроф.

Пошто је холокауст постао симбол, објаснио је Зуроф, сви хоће да прикажу злочине као холокауст, јер тако добијате признање, одштету, што ми зовемо чежњом за холокаустом.

Земље попут Литваније, Летоније, Естоније, чији су припадници учествовали у масовним злочинима, имају избор да буду представљени као нација убица или нација жртава. Јасно је да желе да буду жртве, истиче Зуроф.

Израелски историчар америчког порекла, који је заслужан за извођење пред суд многих бивших нациста, међу којима и команданта концентрационог логора Јасеновац и усташког злочинца Динка Шакића, каже да у Хрватској ситуација није црно-бела.

„Проблем је што је то земља у којој је значајан део популације носталгичан за усташком прошлошћу. Пример је и то што је Томпсон дуго један од најпопуларнијих певача у Хрватској, а он је расиста, подржава усташе, пева ужасне песме о убијању Срба, о убијању Стипе Месића“, понавља Зуроф.

То, како истиче, значи да нешто није у реду, али не значи да су сви Хрвати фашисте и усташе.

„Многи у Хрватској су се противили фашизму и мрзе све то. Месић је радио против тога док је био председник, али када садашњи председник одлази у Блајбург, шта да кажем. То је невероватно“, закључује Зуроф.

Патријарх српски примио директора центра “Симон Визентал“

Патријарх српски Иринеј разговарао је данас са директором центра “Симон Визентал“ у Јерусалиму Ефраимом Зурофом, објављено је на сајту Српске православне цркве.

Како је наведено, пријему у српској Патријаршији у Београду присуствовали су и епископ славонски Јован, председник Одбора Светог Архијерејског Сабора за Јасеновац и председник Комисије за Меморијални комплекс Старо Сајмиште, свештеник Владимир Вранић, секретар Кабинета патријарха, као и Ненад Кузмановић.

Зуроф је раније данас разговарао са председником Србије Томиславом Николићем.

Том приликом председник Николић је обавестио Зурофа да ће пројекат меморијалног комплекса “Старо сајмиште“ бтие спроведен у дело, јер је потребно да Србија има и један центар који ће подсећати на све српске жртве и страдања.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Drugosrbijanski i neomontenegrinski „analitičari“ i mediji obično kad žele nešto diskvalifikovati, kažu kako je to neutemeljeno i kako nije izrečeno od strane kvalifikovane osobe! Budući da upravo ove parapolitičke strukture insistiraju na srebreničkoj „mantri“, ne znam kako će prihvatiti činjenicu da je ovu tezu izrekao čovjek koji je na čelu dokumentacionog centra „Simon Vizental“ u Jerusalimu! Biće da Izraelci, koji decenijama „love“ naciste po svijetu, ne znaju što je to genocid nego će ih naučiti Darko Šuković, Ranko Krivokapić i Darko Pajović!

  2. 0
    0

    У праву сте Приморац. Чим сам и сам почео да коментаришем ,,непогрешивост,, Сребреничке обмане престали су са објављивањем мојих коментара.Изгледа ,,истина,, може бити само она коју ујка Сем пропише.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here