Насловна Друштво Зуроф: Брисел да објасни шта се дешава у Хрватској

Зуроф: Брисел да објасни шта се дешава у Хрватској

0
ПОДИЈЕЛИ

Ефраим Зуроф, директор Центра „Симон Визентал“ у Јерусалиму, оценио је да је актуелна ситуација у Хрватској о неофашизму веома лоша.

Он је неколико пута упозоравао на порат неофашизма у Хрватској, а рекао је да није оптимистичан да би се ситуација могла променити, осим уз, како је рекао, право руководство у земљи, преноси Танјуг.

Зуроф, међутим, констатује да се управо председница Колинда Грабар Китаровић недавно у Канади фотографисала огрнута усташком заставом и пита се шта онда може да се очекује.

„То је порука која се шаље хрватском народу. Што се може закључити – или је она носталгична према усташама, или је погрешна особа за тај посао. Нажалост“, навео је Зуроф у интервјуу за Радио Слободна Европа.

Мисли да би се неко у Европској унији требало да пробуди и позове Брисел и објасни шта се догађа у Хрватској, јер је то што се сада дешава у тој земљи заиста неприхватљиво.

„Лично свуда подижем глас против нацизма, али промене су могуће онда када грађани Хрватске сами схвате да су овакве ствари потпуно неприхватљиве“, каже он.

Поводом постављања спомен-плоче у Јасеновцу са уклесаним натписом усташког поздрава „За дом спремни“, Зуроф каже да има осећај да у Хрватској не постоји жеља да се покрене истрага, преноси Танјуг.

„Заправо, не жели се ништа радити по том питању. То је проблем и то је једна тужна прича. Сумњам да ће се било каква озбиљна акција подузети у садашњим околностима. Незамисливо је да се било где у Хрватској поставља таква спомен-плоча, поготово у Јасеновцу“, каже директор Центра „Симон Визентал“.

Објашњава да је тај поздрав увреда свима који су изгубили породицу и рођаке у Јасеновцу, Јадовну или у другим усташким концентрацијским логорима у Хрватској, и онима које су усташе послале у Аушвиц.

„То је увреда за све који су патили под усташким режимом, који је био један од најкрволочнијих у источној Европи током Другог светског рата“, каже Зуроф.

Упитан зашто изостаје притисак Запада, из Брисела, Вашингтона или из Јерусалима, Зуроф каже да и у самој Хрватској постоји закон који забрањује пропагирање усташких слогана.

„То може бити забрањено и кажњено, али се влада плаши да то уради. У Хрватској данас имате велики број људи који сматрају да је узвик ‘За дом спремни’ сјајна ствар и да су усташе божји дар човечанству. Многи мисле да су они били хероји који су се знали супротставити хрватским непријатељима и зато желе да се они поновно врате“, навео је он.

Како другачије објаснити да се у срцу Загреба сваке године одржава миса за Анта Павелића, једног од највећих масовних убица током Другог светског рата, запитао је Зуроф и додао да не би био изненађен да се то догоди и овог децембра.

„Да ли Павелић заслужују такву мису? Наравно да не. То је срамота“, поручио је Зуроф.

А на питање откуда толико младих који подржавају усташку идеју, Зуроф каже да то зависи од тога у каквим срединама одрастају и како су васпитавани.

„Ту је заказало образовање, али и политичко вођство демократске Хрватске, посебно Фрањо Туђман. Иако се он борио против усташа, и иако су му усташе убиле брата, и иако је био партизан, он је постао хрватски националист. То је урадио из политичких разлога, јер је желео да постане председник“, прецизирао је Зуроф.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here