Насловна Друштво Зукорлић заробљен у злом времену

Зукорлић заробљен у злом времену

0
ПОДИЈЕЛИ

Реакције на изјаву да се “ бошњачки мозгови користе у сврху српског народа”. Љајић: То је ксенофобија, Србија је наша заједничка кућа.

zukorlic

Из Муамера Зукорлића проговара ксенофобија која је, нажалост, опстала и преживела упркос ратовима, страдањима и жртвама на свим странама. Неки људи су заувек остали заробљени у том злом времену и из њега не могу да изађу. Зукорлићеве изјаве припадају познатој националистичкој матрици која постоји још од 1990. године на овим просторима – овако је министар и потпредседник Владе Расим Љајић одговорио муфтији санџачком Муамеру Зукорлићу који је казао да је „Београд пун бошњачких мозгова који се, нажалост, користе у сврхе српског народа“.

Као пример, Зукорлић је навео и Расима Љајића, за кога је рекао да је „име број један у политици и да се на политичкој сцени одржао 15 година“.

Љајић оцењује да ниједна национална мањина нема ни теоретске шансе да се развија уколико је у конфронтацији са државом у којој живи:

– То се нарочито односи на Бошњаке. Мој приступ је да морамо да будемо кооперативни и да прихватамо Србију као своју државу. Потпуно је наопака и погубна логика да ће нама бити добро ако је Србији лоше. Србија је наша заједничка кућа и ако она прокишњава сви ћемо да покиснемо. Ако се Србија развија и напредује, свима ће, па и националним мањинама, бити боље. Увек сам се руководио тиме.

Зукорлић се није осврнуо само на Љајића. На његовом списку Бошњака „о чије умове су се окористили Срби“ су и писац Меша Селимовић, редитељ Емир Кустурица, новинарка Љиљана Смајловић.

– Кад год је требало паметних, било је: хајмо код Бошњака – казао је Зукорлић на свечаности поводом отварања Бошњачког центра у Бечу, где је и промовисана Енциклопедија санџачких Бошњака.

Тако је, говорећи о Селимовићу, муфтија рекао да је „генијалац кога Срби присвајају“.

– Меша је неспорно генијалац, ма шта ми мислили о томе. Српска култура не може без њега, када њега склоните ту остаје рупа.

Зукорлић сматра и да српска култура и уметност не могу ни без редитеља Емира Кустурице.

– Да су Срби могли без Кустурице, не би га на овај начин прихватали, форсирали и пласирали. Емир Кустурица је тренутно највећи српски просветитељ, после Светог Саве – рекао је Зукорлић.

Коментаришући ове ствове, Јован Делић, професор савремене српске књижевности на Филолошком факултету у Београду, каже:

– Када би се склонили Селимовић и Кустурица, остала би рупа и не дај боже да се склоне. Они су српску културу изабрали и они јој припадају. Оба знају да су Срби и то су писмено потврдили.

Делић подсећа да је Меша Селимовић у тестаментарном писму Српској академији наука навео да је Србин, да припада српској култури и књижевности, али и да поштује своје родитеље и исламизоване претке.

– То што је Меша написао у „Сјећањима“ је нешто најмудрије што је један Србин чији су родитељи били мухамеданске вере написао. Нису Селимовић и Кустурица једини који себе сматрају Србима, јер се читав низ људи мухамеданске вере осећао припадницима српског народа – истиче професор Делић.

Зукорлић је рекао и да је „име број један у новинарству уредница „Политике“ Љиљана Смајловић из Бањалуке, а да су јој и отац и мајка муслимани.

Он се позабавио и муфтијом београдским Мухамедом Јусуфспахићем, за кога је рекао да је „гласнији од свих архијереја и владика и да више промовише православље него сви они заједно“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here