Насловна Насловна Зоговић: Влада Црна Горе својим потезима подстиче исељавање и пустошење сјевера

Зоговић: Влада Црна Горе својим потезима подстиче исељавање и пустошење сјевера

2
ПОДИЈЕЛИ

Агресија разних „ловаца на профит“ на природна богатства сјевера добија драматичне размјере. Умјесто најављиваних инвестиција у циљу развоја сјевера кроз омогућавање неопходних предуслова за опстанаки живот на овим просторима, Влада Црне Горе својим потезима отворено подстиче исељавање и пустошење овог региона, саопштио је данас посланик Демократског фронта Милун Зоговић.

„Приликом додјељивање концесија методом ‘од ока’ пожељним и лојалним инвеститорима, готово по правилу, нигдје није вођено рачуна да ће општи геноцид над природним богаствима довести до угрожавања животног амбијета, а надлежни који су у већини случајева супротно закону издавали дозволе за поменуте концесије, немају чак ни представу гдје се физички налазе поменута добра која су принијели на израбљивање, јер је све завршавано из канцеларија у Подгорици и то најчешће по препорући стварних ‘хијена’ и великих ‘зверки’ које се крију иза туђих матичних бројева који се за одређени шицар формално представљају као инвесттори и концесионари,“ казао је Зоговић и нагласио:

„После пустошења шума, сада су на ред дошле воде, које би требало све стрпати у цијеви како би татин син изградио ланц фабричица за прављење ‘лаке лове’ које се зову мини хидроцентрале. За поменуте инвестиције финансијска конструкција се обезбеђује изразних фондова, а када се томе дода отимање и дугорочно оробљавање природног ресурса уз мизерну симболичну накнаду ови подухвати су јако профитабилни и представљају ‘златну коку’ без икаквог ризика.

То што се локалне средине пустоше без икакве користи, а грађани остављају без воде за пиће и без воде за наводњавање својих имања, и што се отворено уништава биолошки минимум и природна равнотежа, за оне који беспоштедно сијеку шуме, експлоатишу шљунак из ријечних корита и граде хидроелектране најмање је битно, јер је бруталност и безобзирност природни пратилац трке за профитом.“

„Дрскост“ грађана сјевера ремети устаљени амбијент диктатуре – отпор да подрже све прогресивне снаге друштва

„Ако неко и постави питање зашто је држава створила овакав амбијент једини логичан одговор јесте да се ради о приватној држави, а када је већ тако да видимо који то закон или еколошке катастрофе могу забранити нешто на шта је прстом упро стрико или синовац. И замислите, тога чуда, грађани сјевера се још и буне и противе, против тога што им неко пустоши шуме, и отима воде, па чак и протестују, и као да више нијесу спремни да остају жедни како би стртико, синовац и друга криминална булумента прикопчана на њих правила милионе. И то је она дуго чекана ‘дрскост’ која ремети усаљени амбијент опште диктатуре и недодирљивост њених репрезената,“ напоменуо је посланик ДФ-а и нагласио:

„И управо је тај грађански отпор, чојска и сојска борба за Црну Гору, коју треба отворено да подрже све прогресивне снаге нашег друштва. То је она одлучност која отворених очију без икаквог страха гледа у пендреке и багер и неоступа ни милиметра, а и што би кад су своји и на своме, кад се бране а не нападају! А Црна Гора ако је има не смије на ово да ћути!

Шта је са струком? Шта је са невладимин сектором, који годинама сиса грантове на рачун заштите животне средине? Да ли су се годинама ‘товили’ само да би сада ћутали, и преспавали одсудну битку дајући срамни алиби за општу пхару? Да ли ће старосједиоци нашег приморја помирити са судбином да ‘гледајући доље низ друмове’ бесједе својим потомцима како су некада била таква времена када им је за разлику од данашњег било дозвољено да приђу мору и умоче прст.

Пуна подршка грађанима сјевера, који бране свој животни амбијент и опстанак на овом простору, јер то чине не само због себе, него због будућих покољења, а они који сада ћуте а најпозванији су да говоре нека се буде док им је вријеме, јер ће грађани са њима или без њих добити битку за сопствени спас.“

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here