Насловна Политика Зоговић: Његошева награда Ђукановићевом апаратчику?!

Зоговић: Његошева награда Ђукановићевом апаратчику?!

13
ПОДИЈЕЛИ
Милорад Поповић

Реаговање Милуна Зоговића, члана Демократске народне партије и посланика Демократског фронта поводом додјеле Његошеве награде Милораду Поповићу, истичући да је ова тужна вијест дефинитивно покопала црногорску културу.

Милорад Поповић добио је након Тринаестојулске и Његошеву награду за роман „Човјек баз лица“, који је прошлог прољећа изашао у издању загребачке Фрактуре и Отвореног културног форума са Цетиња. 

Реакцију Зоговића преносимо у цјелости:

„На тужну вијест из црногорске културе, која је данас и дефинитивно покопана, да је, између осталих, након књижевних величина, као што су Ћопић, Давичо, Лалић, Крлежа, Селимовић, Пекић…досад високу, а сад поништену Његошеву награду, добио и Милорад Поповић са својим прескромним књижевним атрибутима, владика Раде се са ловћенске висине грохотом насмијао како ли га све брукају његови потомци и режимски монтажери награда за ниђе и ништа.

Режимски освједочени борац против културних струјања у Црној Гори, и партијски апаратчик Мила Ђукановића, који је за пљување прогресивних токова и интелектуалаца добио и Тринаестојулску награду, сад је све скупа са влашћу показао крајњи неукус и незаситост без преседана. За романчић, који није вриједан ни читања, добити овако угледно признање посљедња је инстанца дрскости монтажера књижевних награда у Црној Гори, који су се обрукали заједно с Поповићем, и Међународним жиријем, који су ставили у своју већ препознатљиву машинерију намјештаљки за све и свашта, па и овако високих признања, са којима се, да је правде, није играти. Али у Црној Гори може све, па чак и да се ругамо највећим личностима наше историје и културе додјељујући награду која носи њихово име апсолутним аутсајдерима у свакој правој култури и књижевности. Требало би да јавност сазна и какву струковну подлогу има Милорад Поповић да би се уопште и могао третирати и као писац, а не чак као лауреат овако високог, а сад нагрђеног признања.

Културна Црна Гора је остала згранута, без текста. Режим прогони слободомислеће писце, а награде штанцује маргиналцима и послушницима.

Милорад Поповић, добитник Његошеве награде?! Невјероватно, али истинито… Част и брука живе довијека, а како ће име овогодишњег ‘добитника’ стајати уз имена добитника, громадних стваралаца, то зна црногорски режим и сви његови писци послушници, којима се штанцују награде до бесмисла и брукања цјелокупне црногорске културе. Његош остаје величина над величинама, а овај покушај скрнављења његовог културног лика и дјела само је трагикомична фарса својствена ДПС-у и његовим културњацима, који су показали да не цијене ни нашу историју, ни културу, ни књижевност.“

ПОДИЈЕЛИ

13 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Културна Црна Гора је остала згранута, без текста. Режим прогони слободомислеће писце, а награде штанцује маргиналцима и послушницима.

  Marginalac i poslunik,sta vam bi,to je udizanje ove spodobe,koji marginalac ,covkjek koji podrzaje rusenje svega zasto se Njegos borio .
  Mislm da u potpunosti nijesmo svjesni dokle smo posrnuli,ova druzina koja je umisllia da je Crna Gora moze da dodijeli nagradu kome hoce to nije uopste sprno ,jedino treba na vrijeme kazati da se takve osobe nece ni pominjati da su dobijale neke nagrade jer to vrijeme se nece racunati ni u istoriji ni van nje ,o tom vremenu ce se ce narod sprdati narednih dvadeset godina ,a mozada nekada se neko bude sjetio pa ce reci“ moze to kao ono kad je onaj iz Rastoka bio neki predsjenik“ .
  Komentaristai nekoga za koga ne znas nego da je nekrst na dobio nagradu koja nosi zvanje SVECA ne mozes zasigurno pa taman da je i nesto napisao, i da nekoga interesuje!

 2. 0
  0

  Моје саучешће. Тешко се помирити са оваквим чињеницама. Све награде које су се додјељивале у Црној Гори су потпуно девалвиране у несретном Монтенегру. Још један доказ да се безименим и неписменим типовима, острашћеним приземном квази-националном мржњом дијеле ловорике.

 3. 0
  0

  Ћопић, Давичо, Лалић, Крлежа, Селимовић, Пекић … Осим Пекића, све апаратчик до апаратчика! Све сами Титови послушници.

 4. 0
  0

  Страшно…!

  То су остаци – отпад ЦГ коју су створили комунистички терористи – убице, па до ововремених мафијаша, и убица, и разноразне назови интелектуалне и сваке сличне напасти, која се јавља на умору те и такве ЦГ.

  Да ли Његошеву награду може да добије – елементарно – неписмена сподоба.
  Да ли је то могуће.

  Његошеву награду није могао да добије Милорад Павић за „Хазарски речник“, а добија је Милорад Попивић.

  Његошеву награду нису добили Андрић и Црњански, а добија је Мијо боксер.

  ЦГ не може ниже.
  То нам је донијела независност.
  Да нестанемо у сопственом јаду и бедастоћи и нечисти, да не остане ништа чисто, и свето.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here