Насловна Друштво Зоговић: Државне институције криве за неспортски амбијент

Зоговић: Државне институције криве за неспортски амбијент

0
ПОДИЈЕЛИ

Велики дио одговорности за стварање оваквог неспортског амбијента током утакмице репрезентација Црне Горе и Русије лежи и на државним институцијама, које нијесу показале ни најмању жељу да се дивљаштво и шовинизам иселе са наших спортских терена, оцијенио је потпарол Демократске народне партије Милун Зоговић. 

milun_zogovic_portparol_dnp_1

„Немили догађаји на утакмици државних репрезентација Црне Горе и Русије не само да су прости и безобразни, како их је окарактерисао министар спорта Руске Федерације, Виталиј Мутко, него представљају и општу националну срамоту државе Црне Горе и свих њених грађана. Увјерени смо да поменута дешавања немају додирних тачака, и да не репрезентују однос доминантне већине наших грађана према братској Русији, утемељен на вјековном пријатељству, љубави и међусобном уважавању. У вези са тим, очекујемо да ће, поред извињења Фудбалском савезу Русије, а у складу са добром дипломатском праксом, званична Црна Гора упутити и званично извињење Руској Федерацији и свим њеним грађанима“,рекао је Зоговић.

Инциденти на утакмици са Русијом представљају и кулминацију претходних дешавања на утакмицама „Будућности“ с „Црвеном Звездом“ и „Партизаном“, на којима је стварана атмосфера линча, и упућиване поруке, које не доликују ни спортском духу Црне Горе, ни правом спорту у цјелини.

„Црногорска јавност и званични органи избјегавају да ова дешавања јасно и недвосмислено назову правим именима, као да се ништа и не дешава. Стога велики дио одговорности за стварање оваквог неспортског амбијента лежи и на државним институцијама, које нијесу показале ни најмању жељу да се дивљаштво и шовинизам иселе са наших спортских терена“, навео је у саопштењу.

„Поменута дешавања показују и колико је Црна Гора дубоко подијељено друштво, због чега изражавамо забринутост, уз апел да у наредном периоду треба уложити велике напоре свих конструктивних снага у превазилажењу ових проблема, и изналажењу одговора на ова отворена питања“, додао је потпарол ДНП-а.

За почетак је неопходно испитати улогу МУП-а, и затражити одговорност свих надлежних, који нијесу успјели створити услове за неометано одржавање утакмице, пронаћи слабе карике и превентивно дјеловати да се оваква срамота и антипропаганда спорта на нашим теренима не понове.

„Неопходно је досљедно примјењивати законске прописе, којима се уређују организација и одржавање спортских дешавања, уз рестриктивне законске мјере по угледу на Енглеску и друге земље, које су изнашле начина да изгредничке и хулиганске нереде сведу на ниво статистичке грешке“, констатовао је Зоговић.

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here