Насловна Политика Зоговић: Британци отворили „Пандорину кутију“, далеко смо од стварног и искреног помирења

Зоговић: Британци отворили „Пандорину кутију“, далеко смо од стварног и искреног помирења

0
ПОДИЈЕЛИ

Напад на премијера Србије Александра Вучића и звиждуци Филипу Вујановићу, приликом комеморативног скупа у Поточарима, недвосмислено показују да смо, на жалост, далеко од стварног и искреног помирења, казао је портпарол Демократске народне партије Милун Зоговић.

ZOGOVIC

„Ове немиле догађаје немогуће је посматрати као изоловане изгреде и избјегавати суочавање са истином да су и они саставни дио инструисаних покушаја да се Срби прогласе за геноцидан народ и логичан, а и практичан наставак Британске резолуције о Сребреници“, истакао је Зоговић.

Он је истакао да је премијер Србије отишао у Поточаре и пружио руку помирења а за узврат је добио каменовање за које у цивилизованом свијету не постоји оправдање.

„С обзиром да сам одрастао у вишенационалној средини, од мојих пријатеља Бошњака сам небројано пута чуо да када неко дође на џеназу тј. на сахрану ту престаје свако непријатељство и неписано је правило да мора бити уважен што овога пута очигледно није био случај. Не улазећи у структуру друштвене групе која је била извођач ових нечасних работа, јер тиме треба да се позабаве надлежни правосудни органи, неопходно је да сви заједно осудимо оваква дешавања и да искрено изграђујемо повјерење једни у друге као неопходан предуслов за дугорочно искрено помирење“, нагласио је Зоговић.

Додаје да је чињеница да је Сребреница велики злочин, као и многобројни други злочини који су се дешавали у сулудим ратним временима и које су чинили припадници свих зараћених страна.

„Али је исто тако и чињеница да сваки злочинац и сваки злочин имају име и презиме и да се не може терет њихових злочина преносити на колективитете у покушају стављања геноцидног и злочиначког жига цијелим народима било да се ради о Бошњацима, Хрватима, Алабнцима или Србима“, истакао је Зоговић.

Зато се, оцјењује он, у поменутој Британској резолуцији не може препознати добронамјерност.

„Као ни искрена жеља за изградњу дугорочног помирења али је зато јасно препознатљив покушај отварања „Пандорине кутије“ и враћања у мрачну прошлост што јасно потврђују и ова недавна дешавања. Заустављање оваквих покушаја, сличне или готово исте мотивације као и рушење бивше СФРЈ јесте зрео и принципијелан приступ у међународним односима зато није тешко примијетити да је на геополитичком плану једини искрени пријатељ и Србије и Црне Горе заправо Русија која не прихвата принцип селективне правде пројектоване у складу са тренутним интересима империјалистичких моћника“, закључио је Зоговић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here