Насловна Поглед Значка за (фо)ревер

Значка за (фо)ревер

3
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Саша Др. Ђуровић

Одгледах ону ТВ-форму „Жива истина“. Бијаше гост професор Бранко Радуловић. Не знам човјека, не знам практично никог ни из власти ни из опозиције. Са овим првим (иако бијасмо јако близу) нијесам хтио да се мијешам да се не бих компромитовао а са овим другим… не крећемо се на истим мјестима ваљда, па кога знам од малих ногу поштујем првенствено због поштења и карактера, па онда и због тог битисања давнашњег.

Пријатељи су ми тек пар њих из власти, на жалост није и Радмила, никако да се сретнемо, ваљда јер се не тражимо. А лијепо би се дружили, знам да зна. Дакле, тек пар њих из власти који немају апсолутно никакве везе са било којом афером, другачије не би били, па да су ми из куће што се вели. Има један из вамеље али немам контакта са њим и због тога између осталог. Ако се некад испостави да је умијешан у неке малверзације, да не буде да смо били блиски а онда кад дође ред на њега да се ограђујем. Никад ништа с таквим. Никакав бизнис са партијским мешетарима, просто сам изван тога. Зато ми се вјерује. Тако бих и са Даницом која ме родила, ал она честита Богу Хвала, па је морам слушат.

Елем, ту „истину живу“ сам гледао у више наврата са разним гостима, па знадем ко је водитељ. Не бих се бавио њим јер ми је незанимљиво али сјећам се да бијаше јако љубазан кад бијаху гости Ђукановић, Рања анд цо. а мало дрчан кад бијаху Мандић, Медо анд цо. Но није то изузетак а и није новина. Да су Мандић или Медо власт њима би он „уклизао“ то је просто дио „карактера“ националног.

А јес ми, не једном, било смијешно, да тај водитељ потенцира да навија за Атлетик Билбао па при одјави, обично, емисије, он пожели Баскијцима срећу у наредном мечу, што њима зацијело много значи па на крилима његове подршке годинама постижу добре резултате. Ја вјерујем да поносни Баски неће заборавит на горљиву подршку тамо неког затарца па да ће као награда приспјет макар значкица. За (фо)ревер. Насмија ме то јер се сјетих једног познаника београдског који говораше да се забавља са Мадоном, само што она то не зна .. И онда на нивоу феномена, свако добије обиљежје за форевер.

Дјелом.

Од кад је „Кнежевић атлас“ у проблему, и од кад је у немилости мислио сам да је и та емисија угашена с њим заједно, али евидентно није. Црногорске живе истине не умиру са власницима пословних империја. Нити ће, што је добро. Због нивелације. Узгред, не треба потцјењиват тог кнежевића, неком ко ми је близак а ко га држи на вези увјек кажем “полако, он је био у УО ватерполо савеза у раним 90им. Па онда и председник ватерполо клуба Црвена Звезда тада још. А Ђукановић је тек од скоро на челу једног спортског савеза. Све је битно .. „Е сад, Професор Радуловић је добар човјек, емотиван, и видно разочаран а како и не би био. Сам каже да може лијепо да живи мимо политике али не може да гледа лоповлук пошто зна да је цг пребогата ресурсима, па помиње примјер Исланда а да се у цг. живи како се живи. „Што мање знаш мање те јада бије“ мој професоре. Не бих се вала ни ја бавио политиком да се она не бави мноме, па ми се онда, професоре, придаје на значају, претјерано, а ја сам ординаран човјек, који зна понешто о понечем, оно шта не знам ја питам.

Професор дјелује као слободан човјек. „Слободни сте ако вам је савест чиста“ мудро је говорио Гете. Рекло би се да професор са савјешћу нема проблем. Зато и збори отресито. Вели професор да се опозиција грађанска ил како већ ( „урбана“ ко герила ал за мало ) оглушила о њихов позив, па ће им упутит још један. Не професоре, политика јесте вјештина могућег, али не подразумијева и понижавање, а ви ако их будете звали опет понижавате се. Не чините то! Будите достојанствени, морате знат професоре да су они сателити. Па знате ваљда и чији.. Не зовите их опет. Оглушиће се као и први пут, јер су „таоци прљаве прошлости и стечених материјалних добара“ а ви ћете имат третман подређених, јер инсистирате, па онда као да их молите. А колко се мени чини најачи сте субјект у опозицији цг. Не вјерујте нарученим истраживањима онога тупоглавог Бешића и сл. креатура. С’ таквима се, професоре, у Београду спрдају! Тај је свирао и пјевао „ ти си моја чоколада“ у амфитеатру Београдског ФПН, знам ја професоре.

Посао ми је да знам.. Па и које сеоске кере за мном лају професоре, па све машући репом лају у овој форми „вјерује му се НАЈВИШЕ због блискости и крвног сродства са неким тамо „ А неће бит баш .. јер дистанцирали би се једно од другог, властитих кредибилитета ради. Да радимо било како осим у оквиру моралних регула, далеко од свих фигура које су уметнуле прсте у какав марифетлук ил су се обогатили „на муфте“ како хтједе рећ њен отац а мој цијењени стриц Петар. Ето, да напокон откријем ту жежену тајну, која то никад и није била. Елем, дизали тог Бешића студенти на спрдњу професоре „пржили га“ како веле ова дјеца данас. К’о пучина некаквога Бата Душа, Мачка и остале „пјеваче“ који су пјевали у никшићко „велико кино“ за земана. Но су то били бољи људи. Па нећете ваљда њему вјероват како стојите процентуално?!

Пробајте без тих сателита, за шта ће вам професоре? Или да будем динарид, тај језик најбоље разумију па да преформулишем питање. За који ће вам ку..ц? Знам за србијанско искуство. Мали милион партија бијаше ту, па су неке безначајне тражиле дио колача. Пробајте сами па шта вам Бог да. Уз мало бољу стратегију и уз мало мање отровних стрелица тамо према неком центру моћи, јер претјерује се у тој фикцији да тамо нека велесила подржава овог ил ове. Није тако професоре. Стиче се утисак понекад, тачно је, али није то тако баш. А удруга којој припадате се онда истрчи са саопштењем па вам ривали добију бенефите ни кириви ни дужни. Полако професоре .. Није све како изгледа.. Знам понешто о том. Траст ми. А увјериће вас вријеме будуће.

Углавном, од ових актуелних на власти тешко неко може бит гори па нећете ни ви ако вас запане. Мада оваквом народу требају управо овакви. Да јашу небројено мандата на рбату неуке пучине. Каже једна политицка сентенца да народ заслужује власт какву има. Евидентно је да овај заслужује накарадну. Жао ми је због таквих као ви и сличних вама које познајем. Који су вриједни, марљиви, карактерни а крепаше од глади мој професоре. Све гледајући фукару која се обогатила „безобално“ како ми једном рече професорка Србијанка Турајлић за неке Србе из власти. За блиске колеге од ових који у цг јашу на рагама, мој професоре.

Не бих ја са вама „ полемисао“ да ми не дјелујете као поштен човјек, темпераментан, емотиван.

И сами сте апострофирали, мада се то и видјело оног тренутка професоре кад сте рекли да сте спремни да идете код свог оца. Немојте. Рано је професоре, имате ви још тога за рећ, и размислите .. колко би њих сеирило из уае и сличних дестинација да ви одете.. Удрите професоре, аргументима и духом. Лијепо сте рекли, Бечић вам је проблематичан. Јесте недефинисан професоре, тачно је. Не знам шта је играо „на лопту“ коју позицију? Рекло би се задњи везни. А онда професор вели „имамо ми подгоричани тај говор колоквијални .. он ( Бечић) се утрипово ни да је Мојсије“ Није „трип“ подгорички термин професоре него је свеопшти а настао је услед дејства халуциногених дрога, а они професоре као да „стондирају“ по вас бијели дан. Мада не вјерујем да су исте блиске Бечићу осим терминолошки. Али мислим да сте потпуно у праву да је тај Бечић у трипу жешћем. Има резултате ( ви знате како остварене, је ли одигране с неким уз дупли пас) дупли пас се игра у фудбалу поготово, рекли сте да неки играју „дупли појас“ са премијером? Могуће .. видјећемо професоре .. Видјећемо да ли је мали Бечић морална наказа, да ли је нови Пајовић. Ако јесте па је намјеран да остане упамћен као режимска рага која служи за спрдњу нека му га професоре.. Нека носи ту значку, на (фо)ревер.

Емотиван професор па ми га жао неђе а професор је за све осим за жаљење. Признат, референтан, најмање у Цг. и сам признаје. Смета професору што и сваком иоле умном, што су они ментално спорни, карактерно, образовно спорни, покупили кајмак а они умни који су „гулили клупу“ годинама џуџе на плату, на неку цркавицу. Смета професору што су дивљи отјерали питоме. Има таквих људи. Опет, могло је бит професору и лакше и љепше мимо политике ал шта ће човјек, правдољубив.

И напосле, како је у политици све могуће, а рекао сам већ да професора не познајем лично, него опсервирам његов јавни наступ, па су ми драги такви људи, који мисле па онда и кажу што мисле а притом имају кредибилитет. Е па ако је таквом професору пошло за руком да и мене превари у перцепцији, свака њему част. Онда је спреман за Холивуд а не за одлазак код оца.

Но опет, професор дјелује као човјек коме треба вјероват. И зато, само напред професоре! Фактички, гласно, па ако се омакне и која увреда, све је то у жару борбе. Бечић би то требао да зна „гурао“ је лопту, а не камен као ви и Сизиф.

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    SJAJAN TEKST .. sjajna odbrana profesora Radulovica koga lično uvazavam,sjajne ideje i predlozi,valjda umije neko iz DF-A da procita ovo da valja

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here