Насловна Насловна Злочини над Србима без казни: Злотвори и даље на слободи

Злочини над Србима без казни: Злотвори и даље на слободи

6
ПОДИЈЕЛИ

Сви судови су утврдили да су почињени масовни ратни злочини над Србима у Хрватској, БиХ, као и на Косову и Метохији, али ниједан од српских злотвора није осуђен.

Међународни суд у Хагу за ратне злочине почињене на територији бивше СФРЈ је констатовао у свим пресудама гдје је суђено хрватским, албанским и муслиманским господарима рата да су злочини постојали, али је доносио ослобађајуће пресуде уз образложење да нема доказа да су оптужени одговорни за те злочине.

Некадашњи српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић каже за “Блиц” да такве пресуде изазива озбиљну сумњу да су аршини Хашког суда били једнаки за све стране у сукобу.

Доајен српске адвокатуре Бранислав Тапушковић, који је био укључен у више хашких предмета, тврди да тај суд није имао једнаке аршине за све сукобљене стране у бившој Југославији.

Основни проблем који се провлачио кроз више предмета предХашким судом био је да су сви Хрвати, Бошњаци и Албанци наводно водили одбрамбене ратове, сви сем Срба.

С друге стране у предметима су Срби једини означавани као као агресори. Та тврдња је врло проблематична и тешко одржива с обзиром на моја искуства у Хашком трибуналу. Замислимо чак и је тако да су Срби једини агресор, па ни тада није дозвољено убијање цивила деце, жена старца… Када погледамо биланс, Срби су једини који су и данас прогнани са својих огњишта. Око 250.000 Срба избјегло је из Хрватске и отприлике исто толико са Косова. Само из Сарајева у мају 1992. избјегло је укупно 100.000 људи“, наводи адвокат Тапушковић.

Он каже да су из те основне премисе да је српска страна била једини агресор произлазиле ослобађајуће пресуде за командну одговорност других страна у сукобу.

Некадашњи тужилац Вукчевић освнуо се на доказе у најупадљивијим случајевима.

У случају Рамуша Харадинаја било је кључно да је убијено више свједока, а скоро сви били застрашивани и под притиском. Када је ријеч о правоснажном ослобађању Анте Готовине, та пресуда је донијета тијесном већином 3:2. За Готовину је битно било што нијесу били пронађени ни “топнички дневници” о дејству артиљерије у вријеме “Олује”. У случају Насера Орића сада је за првостепену ослобађајућу пресуду у Сарајеву кључно било што је јединица МУП-а Србија направила пропуст и дозволила телефонски разговор за заштићеним свједоком који је после одустао“, каже Вукчевић.

6 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Владимир Вукчевић је срамота Српског народа. Исписао је црне странице у историји српског народа. Славио је уз шампањац са Карлом предају српских хероја и прогањао их горе ни сви НАТО фашисти.

 2. 0
  0

  Hrvatska je na svom teritoriju vodila obrambeni rat protiv vanjskog i unutarnjeg velikosrpskog agresora,nije bilo razloga da i jedan general njene vojske bude osudjen.

 3. 0
  0

  Ante, kako može „velikosrpski agresor“ biti „unutarnji“, zar ne shvatate da ste, osim sa istinom i pravdom, u dubokom neskladu i sa logikom? Ono u čemu ću se složiti sa Vama je da, hrvatski generali, za razliku od Haradinaja, Tačija, Orića, ali i Vaših sunarodnjaka Merčepa, Glavaša, Norca, nisu direktno ili ,kako Vi kažete, „izravno“ okrvavili ruke, ali su sasvim sigurno najblaže rečeno propustili priliku da spriječe zločine svojih podređenih, ukoliko poštujemo pretpostavku nevinosti, iako ostaje sumnja da su indirektno doprinijeli ubijanju nedužnih civila i paljenju njihove imovine!

  • 0
   0

   Naravno da agresor moze biti unutarnji,pa zar npr. OVK,Albanci na Kosovu nisu agresori na Republiku Srbiju time sto zele rasturiti Srbiju i Kosovo pripojiti Velikoj Albaniji ??
   Sto se tice hrvatskih generala,oni su krivi upravo onoliko koliko su krivi saveznicki generali u 2. sv. ratu.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here