Насловна Друштво Живо сећање на црни Туциндан

Живо сећање на црни Туциндан

0
ПОДИЈЕЛИ

У Чуругу сутра обележавају 73. годишњицу мађарске Рације из 1942, када је убијено најмање 1.300 људи, међу њима 86 деце. Најмлађој жртви Савки Николић било је тек 15 дана“.

čurug secanje na pogrom

Сутрашњи Туциндан ће у Чуругу, највећем и у Другом светском рату најтеже рањеном месту у Шајкашкој, бити обележен тугом и пијететом.

На исти православни празник 1942. године, управо ту је почела крвава мађарска рација у којој је, током јануара, у целој Бачкој убијено најмање 4.000 невиних Срба, Јевреја и Рома.

„У Чуругу и околним местима страдало је најмање 1.300 људи, међу којима је било и 86 деце. Најмлађој жртви Савки Николић било је тек 15 дана“,  каже за „Новости“ Милан Радомир, председник чурушког Меморијалног друштва „Рација 1942“.

Пре две године, ово друштво успело ја да у тзв. Тапаловом магацину у центру места, у којем је већ првог дана митраљеским рафалима убијено око 400 Чуружана збијених на једва 150 метара квадратних, отвори Музеј рације. У знак сећања на све невине жртве, венац ће ту сутра, заједно, положити Милан Радомир и Иштван Пастор, председник Скупштине Војводине.

„Масовно убијање трајало је пет дана, а велики део жртава је страдао и на обали залеђене Тисе која протиче поред места, посебно на такозваној Трећој рампи“, наставља наш саговорник. „Жртве су бацане под лед реке, а врхунац злочиначког оргијања је достигнут на Бадњи дан 1942. Стога ћемо, у уторак, на овогодишњи Бадњи дан, венце положити и тамо“.

Више чурушких породица је тада једноставно – нестало. Међу њима била је и породица Чура у којој је побијено свих 14 чланова: Рада (73), Јован (53), Мирослав (49), Јелена (48), Богдан (47), Милорад (37), Мирјана (21), Љубица (20), Бранко (18), Раде (17), Анђелка (16), Кристина (14), Владимир (13) и Радојка (7).

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here