Насловна Политика Живковић: Против дискриминације, ако се буде морало, самоорганизовано

Живковић: Против дискриминације, ако се буде морало, самоорганизовано

0
ПОДИЈЕЛИ

Ниједан директор образовних установа у беранској општини се не изјашњава као Србин, иако су Срби већинско становништво у Беранама. Срби из Берана ће од Министарства просвјете тражити  да се од идуће године у свим школама на територији општине  27. јануара успостави школска слава Свети Сава,  а  у случају негативног одговора од надлежних државних органа позваће ђаке и њихове родитеље да се самоорганизују
zivkovic-radojica
Предсједник Општинског одбора Нове српске демократије Радојица Живковић саопштио је јуче да ће убрзо поднијети иницијативу локалном парламенту да се у школама на територији Берана поново успостави школска слава Свети Сава. Он је нагласио да ће тражити да СО Беране поменуту иницијативу прослиједи надлежним државним институцијама, односно Министарству просвјете, у нади да ће тај документ добити зелено свијетло. Живковић је истакао да Свети Сава има трајну вриједност за читав српски род и да је природно да се његове име слави у школама гдје већинско становништво чине Срби.

„Свети Сава је, уједињујући српски народ, поставио темеље наше духовности и образовања. Он нас је увео у заједницу културних и напредних народа Европе и свијета. Њега не славе само Срби, него и остали православни народи, од Руса, па све до Грка и Бугара. Једино званична власт у Црној Гори, својим чињењем, оспорава ненадмашно дјело Светог Саве, занемарујући значај његове просвјетитељске мисије. Зато ћемо убрзо, подношењем иницијативе преко локалног парламента, од Министарства просвјете затражити да дозволи да се од идуће године у свим школама на територији Берана 27. јануара успостави школска слава Свети Сава, онако како је то некад рађено. Знајући да су Срби већинско становништво на овом простору, хоћу да вјерујем да ће наша иницијатива наићи на одобравање Министарства просвјете – нагласио је Живковић.

Он је казао да ће у случају негативног одговора од надлежних државних органа позвати ђаке и њихове родитеље да сами организују свечаности поводом Савиндана, преноси дневни лист Дан.

„Уколико надлежни одбију нашу иницијативу, ми ћемо позвати ђаке и њихове родитеље да самоиницијативно у част Светог Саве организујемо прославу школске славе. Ако нам не дозволе да то урадимо у школама наћи ћемо неку другу могућност, јер нико не може да припадницима српског народа ускраћује вјековима стечена права – навео је Живковић.

Он је нагласио да је крајње непримјерено што током јучерашњег дана ни у једној школи није одржан програм посвећен Светом Сави.

„Поразно је што се настава на дан Светог Саве у Црној Гори одвија редовно, јер је природно да се тог дана у образовним институцијама организују свечаности у част велоког просвјетитеља. Уз то, ових дана нико од званичника није јавно поменуо име Светог Саве, нити је одржан иједан школски час посвећен родоначелнику наше духовности. Њима је изгледа много важније да величају личности које су се показале као велики непријатељи српског народа. То је више него срамота, кад се зна да је Светосавска академија у Беранама, коју организује Епархија будимљанско-никшићка и Црквена општина окупила импозантан број вјерника – истакао је Живковић.

Зауставити дискриминацију

Живковић је казао да је дошао тренутак да се заустави дискриминација српског народа у Беранама и у Црној Гори.

-Ниједан директор образовних установа у нашој општини се не изјашњава као Србин, иако су Срби већинско становништво у Беранама. То је прави примјер дискриминације народа који је вјековима доминантан на овим просторима. Зато је крајње вријеме да Срби добију право на живот и рад, јер смо дуго времена били грађани другог реда – казао је Живковић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here