Насловна Политика Зилић-Делић: Пљевљаци су колетерал, жртвовани за профит Аца-браца, кума Пеје и наравно...

Зилић-Делић: Пљевљаци су колетерал, жртвовани за профит Аца-браца, кума Пеје и наравно друга Брке…

0
ПОДИЈЕЛИ

Предсједница Општинског одбора УРА Пљевља, Маида Зилић-Делић, поздравила је признање, како каже одлазећег предсједника Општине Пљевља, Мирка Ђачића који је у недавно датом интервјуу „Побједи“, означио Владу Црне Горе као главног опструкционог субјекта који онемогућава Пљевљима да крену са наплаћивањем еколошке таксе.

„Свака част предсједниче на храбрости, коначно да и Ви проговорите како треба. Не желим да будем малициозна, али је примјетно да сте дебело закаснили. Ваш имиџ је одавно нарушен, па овај покушај да кривицу за катасрофално стање у нашој општини подјелите са Владом је више него очекиван. Но, како наш народ каже боље икад него никад. Свакако сте одлазећи, па вам та чињеница улива оволику „храброст’.“

Зилић-Делић подсјећа да је још у августу прошле године Законом о заштити животне средине омогућено да локалне управе пропишу накнаду по основу загађивање животне средине. Она каже да је овај закон усклађен са европским законодавством, који има неколико принципа заштите животне средине, између осталог и принцип који се зове „загађивач плаћа“.

„Не само да плаћа, већ је у обавези, колико је то могуће, да санира последице загађења које је проузроковао. Дакле, није се Влада Црне Горе сјетила нечег иновативног него је у обавези да се прилагоди европским прописима и стандардима.“, истиче Зилић-Делић.

Предсједница покрета УРА у граду под Голубињом истиче и да је Општина Пљевља користећи ту могућност, 6. марта ове године упутила захтјев Министраству одрживог развоја и туризма за давање сагласности на предлог одлуке да компаније загађивачи, плаћају 5% оствареног прихода на годишњем нивоу на име ове таксе. Додаје да поменуто министарство није одговорило на овај предлог, већ га је прослиједило на мишљење Министраству економије.

Зилић-Делић подсјећа да су „грађани Пљеваља из медија дознали, кроз обраћање генералне диркторице за климатске промјене, да Министраство брине да ће овај износ планиране таксе утицати на пословање четири највећа препозната загађивача у пљеваљској општини: Термоелектрану, Рудник угља, Градир Монтенегро и Вектру Јакић.“

„Шта се на тај начин поручује нама грађанима Пљеваља? Да Влада Црне Горе, жели да заштити пословање компанија загађивача, на уштрб здравља свих нас, или још једноставније, Влади Црне Горе је важнији профит ових компанија од наших живота! Будући да знамо ко су већински власници ових компанија, не чуди њихова забринутост. Пљевљаци су колетерал, жртвовани за профит Аца-браца, кума Пеје и наравно друга Брке…“ наглашава Зилић-Делић.

Предсједница покрета УРА у Пљевљима подсјећа јавност да је предсједник Општине индиректно потврдио све наводе које је Општински одбор УРА Пљевља издао у саопштењу само неколико дана раније и да бољу похвалу за свој рад, од ове, нису могли добити.

„Поштовани суграђани, јасно је да проблем загађености нашег града не може ријешити локална управа ко год се налазио на њеном челу. За рјешавање овог проблема, неопходна је снажна подршка Владе Црне Горе и европских инвеститора. Пред нама је још једна токсична зима, пелет ћемо добити у децембру, мини топлану за неколико година а други блок Термоелектране, односно топлификацију никад. Живи били, па видјели“, закључује се у саопштењу Грађанског покрета УРА.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here