Насловна Друштво ЗИКС: Затвореници тукли чуваре

ЗИКС: Затвореници тукли чуваре

1
ПОДИЈЕЛИ

Полицијски инспектори  истражују како је дошло до жестоког обрачуна у спушком затвору, а дан након великих нереда и званично је саопштено да су бар два затвореника затражила медицинску помоћ.

зикс

Прве информације показују  да је осуђеник Горан Вукчевић виновник инцидента – извор  “Вијести” близак истрази тврди да се  на снимцима  са надзорних камера  види дивљање осуђеника у холу, као и тренутак када су се забарикадирали у приземљу павиљона Б.

Снимљен је  и тренутак када  Вукчевић чупа и ломи једну од камера.

Исти извор саопштио је да је службеник Иван Поповић добио први ударац, да колеге покушавају да му помогну, када се десетак робијаша обрушава на њих.

“Док су службеници били на земљи, непрестано су их ударали и шутирали”, рекао је извор “Вијести”.

У општој тучи и метежу, у којој су осуђеници користили и реквизите из затворске теретане, осим  Поповића, претучени су и Бобан Никчевић, Радомир Бошковић,   Предраг Радуловић и старији надзорник затворске полиције Милош Прелевић.  

Коначну ријеч о томе против кога ће, и због чега бити поднијете кривичне пријаве даће тужитељка Ромина Влаховић  која руководи истрагом.

Инспектори су јуче саслушали очевице, а изјаве ће дати и седам робијаша  који су након вишесатне драме одведени у  бјелопољски затвор.

Инцидент иза зидина спушког затвора прије два дана почео је  током шетње затвореника, када је  неколико робијаша захтијевало да из “њиховог” павиљона премјесте једног од затвореника који им се не допада.

Када им је саопштено да  о томе не могу одлучивати,  почели су да пријете, а затим је, тврде из затворске управе,  Вукчевић, напао службеника  Поповића.   

Иако су поједини службеници док је у павиљону Б трајала драма тврдили да су робијаши “заробили” њихове колеге и да их држе као таоце, из ЗИКС-а су то јуче негирали.

Они су казали да су сукоб у затвору ријешили  службеници  затворске полиције и да “у комплекс  нијесу ушли припадници других безбједносних служби”.

Робијаш твди да су их и јуче тукли чувари

Дан након  туче,  из  ЗИКС-а су стизале опречне информације – управа је тврдила да је стање мирно, а осуђеници из павиљона Б да преживљавају тортуру.

“Службеници бију осуђенике који су у ћелијама и свуда около је крв. Омбдусман није долазио да обиђе претучене затворенике и молимо га да то хитно уради”, казао је један од робијаша “Вијестима”.

Други је рекао да су сагласни са тим да осуђеници који су напали чуваре одговарају, али и да траже да одговарају службеници који без разлога бију “немоћне затворенике”

Баковић: Тек ћемо да утврдимо је ли било кршења људских права

Заштитник људских права и слобода Шућко Баковић рекао је  “Вијестима” да ће тек  утврдити  да ли је у сриједу било кршења људских права у затвору.

“Мој замјеник Петар Ивезић и помоћник били су у ЗИКС-у и разговарали са више затвореника и више затворских службеника, са актерима догађаја, али и  очевицима догађаја. Повријеђено је пет затворских службеника, један осуђеник је имао посјекотину на лицу, а други је тврдио да има тјелесне повреде”, казао је Баковић.

Он је истакао да је канцеларија омбдусмана тражила од затворске управе да тог осуђеника, али и остале који буду захтијевали, прегледа затворски љекар, као и да их одведу на дијагностику ван ЗИКС-а ако  буде потребно.  

Баковић је рекао да је јуче обишао повријеђеног службеника ЗИКС-а Ивана  Поповића.

Баковић је казао да су и заштитницима људских права испричане двије верзије догађаја – једна да су кривци затвореници, а да су робијаши жртве.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here