Насловна Политика Зид перформансом обиљежава дан борбе против фашизма и антисемитизма

Зид перформансом обиљежава дан борбе против фашизма и антисемитизма

1
ПОДИЈЕЛИ

zid

У суботу, 9. новембра Асоцијација за демократски просперитет Зид, обиљежиће дан борбе против фашизма и антисемитизма.

За ту прилику поставће Зид срама на подгоричком тргу, на коме ће грађани моћи да постављају своје поруке.
Циљ овог перформанса је, да грађани поруком или цртежом скрену пажњу на говор мржње и злочина из мржње.

Из Зида позивају све грађане и одговорне ссубјекте и институције у Црној Гори, да им се придруже у перформансу, и да остављањем својих порука покажу свијест о овом проблему.

,,У реализацији ове активности посебно мјесто ће имати дјеца са инвалидитетом, корисници “Бади (Buddy) сервиса наше организације. Саставни дио овог догађаја биће и перформанс који ће извести волонтери”, навели су из Зид-а.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Асоцијација за демократски просперитет (АДП) каже да је потребна свијест о присутности проблема фашизма око нас. Сматрају да је потребно навођење примјера говора мржње и злочина из мржње. Ја сам расположен да изађем у сусрет свима онима који хоће да се боре против фашизма, говора мржње, и злочина из мржње. Као знак искрености мојих претходних ријечи оставићу овдије примјер говора мржње узрокованог фашистичком свијешћу а такође и примјер злочина из мржње узрокованог истом свијешћу.1) Примјер говора мржње: „У Црној Гори нема православних вјерника“ (изјава Мишка Вуковића дата на засједању једног скупштинског одбора ). Коментар је, мислим, сасвим непотребан. 2) Примјер злочина из мржње: Избацивање скоро свих највећих српских писаца из наставних програма за матерњи језик и књижевност. Ово је покушај да се спријечавањем дјеце да изучавају своју националну књижевност и уопште културу иста доведу до тога да престану да буду оно што јесу и што јесу њихови родитељи. Овај злочин из мржње у историји може да пронађе сличност једино са прављењем јаничара у османском царству и са сличним активностима спровођеним у НДХ. Иначе оваква мјера потпада под дефиницију геноцида по конвенцији УН-а о спријечавању истог из 1948. Ово би у АДП-у требало да знају. Обзиром на то да нећу моћи, због већ преузетих обавеза, бити у Подгорици у суботу, мислим да би било сасвим коректно да неко из АДП-а стави ова два примјера међу остале примјере говора мржње и злочина из мржње.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here