Насловна Друштво Зеновић: У будванској марини намијенити дио грађанима

Зеновић: У будванској марини намијенити дио грађанима

4
ПОДИЈЕЛИ

Демократска Црна Гора указала је на проблеме са којима се, од кад је на управљање ЈП “Морско добро” дата Градска марина у Будви, као лука од локалног значаја, сусријећу грађани Будве. У тој партији инсистирају да се у најскоријем року обезбиједи дио у марини који ће се користити искључиво за потребе грађанства.

ZENOVIC DJORDJE

Наиме, Уговором о концесији Градске марине, концедент, ЈП “Морско добро”, и концесионар “Стратекс” група и њихов од скора партнер “Догус” група из Турске, концесионар се између осталог обавезао и да поморску луку у Будви, која представља опште добро државе Црне Горе, користи тако што ће обављати дјелатности које су у јавном интересу.

На то, како је рекао члан Главног одбора Демократа Ђорђе Зеновић, концесионара обавезује и Закон о концесијама и Закон о лукама.

“Након спорног Приједлога закона о експропријацији, који је са великом пажњом испраћен у јавности, гдје се нагласак такође ставља на фамозни проблем јавног интереса, тај исти проблем сусријећемо и у ова два важећа закона”, истакао је Зеновић.

Он истиче да се не смије дозволити да се јавни интерес користи као еуфемизам за приватни интерес.

“Грађани Будве, који користе услуге Градске марине, најбољи су свједоци на који начин концесионар управља овим општим добром. Њихов искључиви интерес је приватизовање Градске марине и постављање сопстевних услова који су обичним грађанима најблаже речено сурови”, навео је Зеновић.

Према његовим ријечима, то као посљедицу може имати да у градској марини више неће остати нити једно пловило мјештана, који не могу финансијски изњети цјеновник за лучке услуге и везове који је сада на снази.

“Довољно говори чињеница да за цијену коју грађани плаћају концесионару за лучке услуге на нивоу године, сваке године можете купити по једну барку, док рецимо у Сплиту цијена веза износи стотину еура. Не остварују сви грађани који посједују пловила профит на рачун услуга која му се пружају у Градској марини, па тако није ни праведно да плаћају исту цијену. Разумијемо да концесионар основну мотивацију за управљање Градском марином види у заради, и то нико не оспорава, али тражимо да се нађе начин да будванска марина сачува макар мало своје аутентичности и приморског духа”, нагласио је он.

Зеновић је казао и да Министарство саобраћаја и поморства, које је дужно да спроводи инспекцијске послове и контролише спровођење Уговора о концесији, ту своју законску обавезу не испуњава.

Демократе инсистирају да се у најскоријем року обезбиједи дио у марини који ће се користити искључиво за потребе грађанства.

“Дакле, да се осим комерцијалних везова, врате и комунални везови, који су, док је марином управљала Општина Будва били једина врста везова. У складу с тим, захтјевамо и да се цијене закупа веза и лучких услуга снизе до неке оптималне границе, која неће додатно погађати буџет грађана. Само на тај начин се може обезбједити досљедно испуњавање јавног интереса. У супротном, испаштаће поморска привреда, а све већи број грађана ће бити принуђено да се одрекне њиховог начина живота, који краси свако приморско мјесто, а то је живот са морем, од мора и на мору”, објаснио је Зеновић.

Такође, Демократе ће захтијевати да се из концесионог подручја апсолутно изузме ватерполо базен, који мора остати у искључивом власништву Ватерполо клуба “Будванска ривијера”.

“Као нова, млада странка, још увијек немамо могућност одлучивања, али смо увјерени да ћемо већ након првих наредних избора бити у могућности да се изборимо за права грађана која су још од пада Берлинског зида у Црној Гори свјесно “гурана” на последње мјесто, и да ћемо успјети да сачувамо оно ријетко што још увјек нису прогласили луксузом – аутентичне обичаје и начин живота примораца и људи који воле море”, закључио је Зеновић.

 

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  E svaka vam cast,jer ovo evo niko ne smije pomenut,ili bar ja nisam naisao na to. Jos ostrije udrite po njima,mladi ste,hrabri ste dajte gas slobodno Demokrate!

 2. 0
  0

  Demokrate uz Demos naseg uvazenog profesora Lekica i najboljeg poslanika Danilovica su jedini spas i nada za srpski narod Crne Gore.Dosta smo izgublli bitaka zbog Andrije Mandica i njegove trule politike ,pa smo sada dovedeni u stanje da zbog njega nemamo ni srpski jezik u skolama a kamoli nesto drugo.
  Ocigledno je da svojom politikom namjerno ide na ruku rezimu jer sigurno suruje s njim sto normalni srpski lider to nikad ne bi dozvolio.Sve poraz za porazom a njemu i njegovima ko bubreg u loju!!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here