Насловна Поглед Жене, саберите се!

Жене, саберите се!

6
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Марина Јочић

Након смањења надокнада мајкама са троје и више дјеце

Као да женама није довољно што су обесправљене на свим пољима, Влада је одлучила да им додатно отежа, односно одузме. Смањење накнаде мајкама за троје и више дјеце је само први корак ка потпуном укидању ове скромне привилегије. И још славодобитно наглашавају – нисмо кидали гдје је најтање!

Е, па најтање је баш ту!

Јесу ли за ову одлуку гласале министарке, сувишно је питање јер ко год је у Влади ДПС-а принуђен је на послушност.

Добро, ДПС нам није баш нека мистерија, али јесте реакција бројних жена на друштвеним мрежама. Готово хорски изражавају задовољство што су њихове рођаке, пријатељице, комшинице кажњене у пакету са свим државним службеницима.

Не спорећи чињеницу да међу корисницима надокнаде има и жена које су кроз овај новац награђене за давање гласа ДПС-у, највећи број је оних које су живот посветиле искључиво породици и одгајању дјеце. Можемо ли заборавити жене са села, жене које нису могле или им мужеви нису дозволили да раде, можемо ли заборавити армију жена које раде без пензијског и здравственог осигурања као продавачице, конобарице, фризерке, козметичарке, хигијеничарке, кућне помоћнице… биле су принуђене и под тим условима да раде како би могле да прехране дјецу.

majke-iz-rozaja

Многе од њих су спас од насилника нашле управо захваљујући надокнади која им је омогућила колико толико самосталан и достојанствен живот. Шта рећи о женама које у шездесетим више не могу да раде, а примања немају. Јесмо ли кивне и на њих што ће макар за љекове и хљеб имати након мукотрпног рада?

Сложићемо се свакако да није исто одгајати једно или двоје дјеце и троје и више. Посебно не ако су радиле за малу плату па им је обећана надокнада била виша од биједне пензије, или отпуштене са посла због гашења предузећа, или пак уопште нису били у прилици да добију било какво радно мјесто.

У друштву којим управља неодговорна, себична и несолидарна већина (?) је ли нормално да се жене обруше на своје суграђанке, а не на власт која је опљачкала народу и испод нокта. Веле, нису сјекли гдје је најтање. Јесу гдје је најтање али не гдје је најдебље. Нетакнути су остали тајкуни, њихове зграде и солитери, хотели, виле, јахте и базени. Гдје је порез на тај луксуз и имовину? Гдје су гаранције миљеницима власти. Гдје је“Лименка“ и Прва банка, гдје је план да се покрене нова производња.

Не, тога нема. Има само пројекција да ћемо 2017. године бити дужни нових 450 милиона еура и тако цифру дуга заокружити на три милијарде.

Зато, окренимо се себи.

Демократски фронт жена је кроз изборни програм Мудро женски, нудио реалан план како да олакша живот, како да запосли или обезбиједи достојанствен живот свим женама, без обзира јесу ли мајке, јесу ли радиле, гдје живе, колико су образоване, колико година имају… Повјеровале су нам, али не довољно њих. Зато данас гледамо и живимо ову пропаст.

Ако не можемо једна другој да помогнемо, будимо бар солидарне, не сладимо се муци других. Јер, жена жени није вук, жена жени је сапатница у друштву какво је наше!

6 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Весна, опозиција је предложила и изгласала измјене Закона о дјечјој и инвалидској заштити којим су изгласане надокнаде мајкама са троје и више дјеце. Велики дио тих мајки, да би оствариле то право раскидале су радни однос, прелазиле са примања пензија на примање надокнаде, уплаћивале себи порезе и доприносе у пропалим фирмама дижући кредите. Зато је опозиција којој очигледно припадаш и ти одговорна да им одбрани стечено право. Ако је има. Судећи по твојој реакцији стало вам је до ових жена у мјери у којој са њима можете политички да манипулишете. Ви се очигледно нијесте намучили рађајући и подижући више дјеце зато сте овако себични и малициозни.

 2. 0
  0

  Зна ли ми ко рећи зашто влада Душка дугоушка на свом сајту не објављује Предлог закона о буджету Црне Горе за 2017. годину ?

 3. 0
  0

  Весна ја сам српкиња из Берана и све вријеме гласам за опзицију. Не због опзиције ваћ због моје четворо дјеце којима, као и другој дјеци, ова власт уништава будућност. Као што видите ја пишем ћирилицом а Ви латиницом. За разлику од Вас ја не видим „параде манијака“. Поздрав за Марину и све жене које не пристају на насиље и преваре.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here