Насловна Друштво Жене ДФ: Пензије за све жене (ВИДЕО)

Жене ДФ: Пензије за све жене (ВИДЕО)

4
ПОДИЈЕЛИ

Жене демократског фронта данас су представиле свој програм под слоганом Мудро, женски. Једна од главних ставки програма је пензија за све жене чиме би се отклонила дискриминација према женама домаћицама, пољопривредницама и онима које су као жртве транзиције онемогућене да остваре сигурну материјалну будућност, нагласили су из ДФ-а. Оне су истакле да у трговини и угоститељству тренутно ради армија од 40.000 жена које не остварују ниједно радно право те да је потребно да се законске норме стриктно спроводе.

Остатак саопштења Демократског фронта жена преносимо у цјелости:

Први пут у историји црногорског парламентаризма женама свих старосних доба, образовања, брачног статуса, из града и са села, са сјевера и са југа Црне Горе понуђен је програм за рјешавање бројних проблема које тиште овај дио становништва.

Једна од главних ставки програма пензија за све жене чиме би се отклонила дискриминација према женама домаћицама, пољопривредницама и онима које су као жртве транзиције онемогућене да остваре сигурну материјалну будућност. Прецизније, све жене преко шездесет пет година би оствариле пензију и тиме стекле и моралну и материјалну статисфакцију за свој рад који је у друштву углавном невидљив.

Програмом је предвиђено да се стрикно поштује Закон о раду који прописује осмочасовно радно вријеме, обавезан недјељни и годишњи одмор, као и законске норме о насиљу у породици.

Тренутно у Црној Гори ради армија од 40.000 жена у трговини и угоститељству које не остварују готово ни једно радно право. Ако се томе дода податак да свака трећа жена трпи насиље у породици, јасно је какав је њихов положај и колико је насушно потребно да се законске норме стриктно спроводе. За сада нема политичке воље за тако нешто, али доласком ДФ на власт, жене ће и у овој области бити снажно заштићене.

Демократски фронт жена се залаже за обавезне превентивне прегледе грлића материце и дојке. Пошаст канцера тих органа хара у женском дијелу становништва, крњи породице а за лијечење је потребно издвојити огромне своте новца. Такође ћемо се изборити за враћање двогодишњег породиљског одсуства за мајке са троје и свако следеће дијете.

Програмом је Жене ДФ се залажу да предност при запошљавању имају самохране мајке и жене са инвалидитетом, психолошко правна савјетовалишта за мајке чија дјеца болују од тешких болести и болести зависности као и за отварање женских центара за одвикавање од психоактивних супстанци.

План је да посебно озбиљно покренемо женско предузетништво у граду и у селу уз државну материјалну помоћ, за шта постоје огромне неискоришћене могућности. Уз бесплатне уџбенике за основце, планирамо и бесплатне и еколошке школске оброке за основце и средњошколце, као и отварање малих дјечјих вртића и старачких домова у градским квартовима и мјесним центрима по принципу приватно – јавног партнерства.

Свјесне да је ово прилично скуп социјални и здравствени програм, сигурне смо да ће за њега бити довољно новца.

Кад Демократски фронт дође на власт и успосатви се правна и праведна држава, за почетак ће одмах престати крађа и злоупотреба државне имовине. Преиспитаће се приватизације и сви опљачкани капацитети ће бити враћени грађанима, раскинуће се коруптивни приватизациони уговори и тиме се створити основи за покретање здраве индустријске и пољопривредне производње.

Смањиће се на разумну мјеру увоз пољопривредних производа, а домаћи производиди ће добити предност на тржишту.

Послије седамдесет година од добијања права гласа, вријеме је да жене у Црној Гори МУДРО, ЖЕНСКИ препознају бенефите које им нудимо.

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Kako da ne. Zbog vaseg populizma, treba nam budzet Danske. Bitno je da se nesto blebece, nije vazno ima li smisla.
  Nikako da se odlucite, jeste li cetnici ili ljevicari?

 2. 0
  0

  penzionišete žene a onda im nudite posao. Nemojte. bolje kažite gospođe iz DF kakav je vaš status- udata.neudata. raspuštenica. udovica humanitarke

 3. 0
  0

  Neka vam goropadne priče, gospodo nad komentarima 🙂 Polakote. Nije vam, dati, toliko jezivo, što se otvaraju teme za bolji položaj žena.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here