Насловна Мозаик Земља има малог пратиоца, који кружи око ње скоро 100 година

Земља има малог пратиоца, који кружи око ње скоро 100 година

0
ПОДИЈЕЛИ

Астрономи су открили мали астероид који прати Земљу на њеној путањи око Сунца. Ово небеско тијело има пречник 40-100 метара и при том стално кружи око Земље. Добио је име 2016 ХО3.

НАСА претпоставља да овај “квазисателит“ прати Земљу скоро 100 година и да ће наставити да кружи око ње сигурно бар неколико вјекова.

“Може се рећи да овај мали астероид и Земља заједно плешу”, каже Пол Чодас из Програма НАСА за посматрање објеката у близини Земље.

Земљина гравитација одржава астероди близу ње, при чему је његова максимална удаљеност од Земље чак сто пута вућа од удаљености Мјесеца од Земље.

Како преноси Блиц, имао је претходника: астероид 2003 YН107, који је кружио око Земље сличном путањом, али је прије десетак године нестао у дубинама свемира.

Овај астероид ће остати до даљњег, а Линдли Џонсон из Бироа НАСА за планетарну заштиту, каже да нам од њега не пријети опасност:

“У наредних 200 година не видимо опасност од удара 2016 ХО3 у Земљу. Даље од тога, на жалост, не можемо да видимо”, рекао је Џонсон.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here