Насловна Поглед Земља апсурда – Црна Гора и Мирослављево јеванђеље

Земља апсурда – Црна Гора и Мирослављево јеванђеље

2
ПОДИЈЕЛИ

Десет доктора наука, од тога чак два академика, предложили су др Жарка Лековића, научног сарадника из Историјског института, са књигом „Дробњак 1850-1918“, за државну награду Мирослављево јеванђеље.

Miroslavljevo-jevandjelje

Др Жарка Лековића су предложили:  др Миомир Дашић,  др Зоран Лакић,  др Веселин Драшковић, др Драгомир Кићовић,  др Нада Томовић,  др Наташа Ружић,  др Вукајло Глушчевић, др Раденко Шћекић,  др Мимо Драшковић,  др Маријан Премовић.

 Жири за додјелу ове државне награде одлучивао је у саставу: Зувдија Хоџић, Јованка Вукановић, Младен Ломпар, Живко Андријашевић и Богић Ракочевић.

Поменути жири, уопште није узео у разматрање предлог за др Жарка Лековића, иако се ради о импозантном дјелу од 670 страница и чак 3163 фусноте, и имајући у виду научни квалитет ове књиге и њен значај за историографију, етнографију и културну баштину Црне Горе.

Поставља се питање, који су разлози утицали да се маргинализује једна оваква монографија и да буде дисквалификована из конкурса и уопште из одлучивања? Дакле, да будемо јасни, ова књига је у старту дисквалификована, тако да је нису уврстили ни у шири ни ужи избор!

Да ли разлог лежи у чињеници, што је ово дјело писано по највећим научним стандардима историографије, објективно и непристрасно? Или можда ауторово етничко и вјерско опредјељење?

Рецензент књиге „Дробњак 1850-1918“ је редовни професор универзитета у Београду др Радош Љушић. Такође и ментор код кога је радио и одбранио докторат један од чланова жирија др Живко Андријашевић. Очекивало се од др Андријашевића да има барем минимум колегијалности и професионалног приступа. Да не буде дворски, режимски историчар.

Поменути жири је награду додијелио Павлу Горановићу. Немајући намјеру да умањимо књижевно дјело гдина Горановића, нити шпекулације да му је ова награда утјешна сатисфакција умјесто жељеног мјеста министра – питамо се, да ли се на овакав начин обесмишљавају државне награде.

Тим прије, што се награда Мирослављево јеванђеље додјељује за изузетно дјело из области историографије, етнографије, књижевности…Да би апсурд био већи, жири у сличном саставу је прошле године награду додијелио Андреју Николаидису, особи која јавно дезавуише тековине и културну заоставштину династије Немањић! А поносни је лауреат Мирослављевог јеванђеља?!

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Crnogorci su inteligentan narod, bili obrazovani ili ne. Prosto im je klima takva, da se rađaju inteligentna bića, hteli mi to da priznamo ili ne. Oni su najbliži srpskom rodu, mada dušmani to negiraju. Mi smo veoma povezani kroz svoju istoriju i tako bi uvek trebalo da bude. Crnogorci su zaslužili svoju državu, kolika god ona bila. Isto tako, ako ne i jače i Srbi su zaslužili svoju državu, jer su se najviše za to borili. Ni jednima ni drugima Jugoslavija ništa dobro nije donela. Sve je bilo samo privremeno, a nama su trebala trajna rešenja. Sada imamo priliku da to i ostvarimo, ukoliko to shvate i oni koji vladaju ovim zemljama. Crnogorci to, moram priznati bolje shvataju nego mi.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here