Насловна Политика Жељка Савковић: Неће моћи!

Жељка Савковић: Неће моћи!

1
ПОДИЈЕЛИ
Жељка Савковић

Дијеле се рјешења ових дана. Министарство рада и социјалног старања сретно што може да одрађује посао који им је намијенила Влада Црне Горе, тако што је преко посланика у Скупштини Црне Горе по њеној иницијативи усвојен Закон о извршењу одлуке Уставног суда – саопштила је Жељка Савковић, кооординаторка мајки корисница накнада за троје и више дјеце.

Према њеним ријечима, не обраћајући пажњу на дискриминацију, намјерно учињене пропусте, да би што више мајки остало без накнаде, ових дана не добијају накнаду мајке које су биле сигурне сто посто да ће је добити.

„Мајке које су прекидале радни однос на неодређено радно вријеме а радиле у самосталној трговинској дјелатности неће примати накнаду. Мајке које имају и по тридесет седам година рада на неодређено радно вријеме, прекинуле исти тај радни однос, послодавац им није уплаћивао доприносе задњих пет година остају без накнаде. Мајке које су узеле накнаде на основу година стажа, такозване жртве транзиције, а нијесу примале ништа са ЗЗЗ такође су оштећене јер се уопште не помињу“, казала је Савковић уз напомену да су посебна прича мајке које су прекинуле радни однос на одређено радно вријеме, а које су имале и преко тридесет година радног стажа.

„Мајке које су са ЗЗЗ примале накнаду на основу незапослености по 77 евра, уз то су неке примале и инвалиднину, а имале су право на основу година стаза (неке и по 32 године), остају без примања. Мајке које су имале пољопривредно осигурање, које су редовно уплаћивале доприносе такође остају без накнада“, истакла је она.

„Свјесне смо да су ‘људи’ који су одлучивали о овим мајкама и те како знали зашто предлажу амандмане да мајке које су прекинуле радни однос на одређено остану без накнада. Намјерно у Закону о извршењу одлуке Уставног суда Црне Горе Члан 2, стоји – престао радни однос на неодређено вријеме. Са тим су заобишли све оне које су по одлуци Уставног суда Црне Горе од 19. априла 2017. године морале примати ‘не мање него што су имале прије него што су узеле накнаде'“, казала је она.

Како додаје, лицемјерство које су показали сви који су судјеловали у овоме је непојмљиво самим тим што су у питању жене-мајке које су обогатиле ово друштво толиким бројем дјеце, људи…

Неозбиљна је и изјава која је стигла из ЗЗЗ, да ће се организовати едукација са људима са стране са женама, мајкама које су остале без накнаде ради мотивације, подизања самопоуздања, самопоштовања и омогућавања субвенција онима који буду запошљаваљи ове мајке. Низак ударац, а самим тим и доказ колико ови ‘људи’ познају жену у Црној Гори. И те како мотивисана, самопоуздана, самопоштована, да у тешким временима задњих година учини све за своју породицу, дјецу, сачува је од разних болести зависности, сачува од криминала, научи да се са мало задовољи, школује, у немогућности запошљавања најчешће због неузимања партијске чланске карте ДПС-а, не изгуби баш ту мотивисаност, самопоуздање и самопоштовање. Исте те особине су им дале снагу да устану и боре се за своје стечено право на које су ударили они којима су исте ове особине мислена именица. Могле би мајке Црне Горе и те како вас едуковати по том питању, јер очигледно нијесте били код својих мајки када су о томе причале. Никада није касно да схватите колико сте грешни и да исправљате своје грешке.
Како сте брзински урадили све по питању укидања накнада, исто тако можете и вратити доживотно стечено право мајкама, што нам по Уставу Црне Горе припада„, саопштила је Савковић.

Она поручује да у случају да се не деси да право на накнаде буде враћено, мајке неће одустати већ ће се са још већим мотивом, самопоуздањем и самопоштовањем борити до, како је рекла – ваших оставки.

ПОДИЈЕЛИ

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    POštovana Željka,svi pošteni ljudi u Crnoj gori su diskriminisani a parcijalna riješenja svih vas bez izuzetka neće nikad donesti riješenje osim što se svi pojedinačno priklanjate nekoj strani i preko ulaska u Skupštinu riješavate svoje probleme bar one financiske ,Dok god u ovoj kvazi dežavi poslanik ne bude imao isto koliko i bijednik u ovoj kvazi državi 300€ i dok se ne bude i on borio da svima bude bolje ovdje nema sreće.Ova moja teza ne važi za DPS-ovce jer oni već odavno žive u nekom paralelnom imaginarnom svijetu koji nema dodira sa stvarnošću i njih se ne tiće kako stoka koja glasa za njih živi samo da glasa.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here