Насловна Политика Железњак: Војна неутралност Србије – темељ стратешког партнерства (ВИДЕО)

Железњак: Војна неутралност Србије – темељ стратешког партнерства (ВИДЕО)

0
ПОДИЈЕЛИ

Ми веома поштујемо политику војне неутралности коју Србија доследно спроводи. Та историјска одлука коју су српски парламентарци донели пре девет година, 26. децембра 2007, перспективна је основа за успешан развој Републике Србије и нашег стратешког партнерства.

То је у понедељак 26. децембра, после сусрета са председником Српске напредне странке, премијером Александром Вучићем, изјавио заменик секретара Генералног савета „Јединствене Русије“ и члан Комитета Државне думе за међународна питања Сергеј Железњак.

„Ми схватамо да Србија реализује своју независност у условима драматичних догађаја који се дешавају на Балкану, у условима сложених историјских односа са неколико суседних земаља и притиска које на земље у овом региону врше одлазећа администрација САД и НАТО. Због тога је доследно јачање војне неутралности Србије нераскидиво везано са напорима усмереним на јачање одбрамбеног потенцијала земље. Управо тиме су условљени интензивни кораци које руководство Србије предузима у погледу увоза војне технике из Русије и, како саопштавају српски медији, из Кине. Уверен сам да модернизовани руски ловци МиГ-29, тенкови Т-72, системи ПВО и друга руска војна техника могу поуздано да обезбеде мирно небо изнад Србије и миран сан српских грађана“, нагласио је Железњак.

Руски парламентарац је изразио мишљење да такав српски приступ „одбрамбеној војној неутралности“ јача водеће позиције саме Србије у реализацији регионалне мирољубиве политике и служи као пример за углед другим балканским земљама које нису чланице војних блокова, укључујући и оне државе чији се народи боре за очување неутралности.

„Та политика такође доприноси развоју регионалне иницијативе за формирање геополитичког простора војно неутралних суверених држава, које се на Балкану скраћено називају Б4, уз учешће Србије, Црне Горе, Македоније и Босне и Херцеговине. Партија ’Јединствена Русија’ подржава ту иницијативу балканских политичких партнера и доживљава је као важан допринос јачању безбедности и стабилности Европе у целини“, рекао је руски политичар.

„Очигледно је да кораци усмерени на даље јачање војне неутралности у споју са јачањем одбрамбене способности Србије уживају висок ниво народне подршке. Због тога се може рећи да ова два правца консолидују грађанско друштво и формирају консензус различитих политичких снага, и у крајњој инстанци јачају српску државност“, истакао је Железњак.

„Апсолутно је неприхватљиво да балканске земље, чији народи желе мир, безбедност и самосталност у одређивању своје судбине, постану полигон за војнополитичке игре међународних блокова, који теже да у региону повуку нове линије раздвајања и формирају жаришта потенцијалне напетости. Да се то не би допустило, све разумне политичке снаге треба да уједине напоре како би савремени Балкан постао регион стабилности, мира и процвата балканских народа“, закључио је заменик секретара Генералног савета странке „Јединствена Русија“.

Извор: Руска реч

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here