Насловна Издвојено Железњак: А шта ако је Бондстил центар за трговину дрогом!?

Железњак: А шта ако је Бондстил центар за трговину дрогом!?

3
ПОДИЈЕЛИ

Борба против тероризма и остале активности које имају за циљ обезбјеђивање стабилности на Балкану могу да буду ефикасне само ако све стране добију убједљиве гаранције да се Бондстил не користи и да се неће користити као транзитни центар за нелегалне испоруке оружја и наркотика, казао је у интервјуу за „Ало“ посланик руске Думе и високи званичник Јединствене Русије Сергеј Железњак.

Русија и САД се већ традиционално сударају на Балкану, а током последњих неколико мјесеци из Вашингтона су се посебно наоштрили када је ријеч о Српско-руском хуманитарном центру у Нишу.

„Потребно је да особље центра у Нишу добије дипломатски статус,“ казао је Железњак и нагласио:

„Чудно је да то питање до сада није ријешено. Не изгледа нормално да НАТО војници који су бомбардовали Југославију и чијом су кривицом Срби гинули, имају дипломатски имунитет, док руски спасиоци који су спријечили велики број катастрофа у региону и који су спасавали људске животе немају такву правну заштиту.“ 

Посланик Думе је подсјетио да постоји међународна правна пракса за дјелатност спасилачких служби које, у циљу спашавања живота и здравља људи, морају да поступају максимално оперативно и ефикасно, без бирократских препрека.

„Зато ће за нас одлука о дипломатском статусу Српско-руског хуманитарног центра у Нишу представљати правну потврду да српска страна има озбиљну намјеру да развија сарадњу са Руском Федерацијом у области реаговања у ванредним ситуацијама и пружања хуманитарне помоћи у балканском региону.

Јулска посета представника Амбасаде САД СРХЦ-у представља још један доказ апсолутно транспарентне делатности те структуре. Као што МИП Русије истиче, ‘ми смо спремни да дамо информације из прве руке, да позовемо, све покажемо, објаснимо и одговоримо на сва питања’, уколико било ко изрази забринутост због дјелатности руских структура, или структура које су формиране заједно са Русијом,“ истакао је Железњак.

Логично контрапитање: Да ли су америчке базе у региону спремне да отворе врата за представнике руске амбасаде?

„Наравно, оно што се намеће јесте питање – уколико је центар у Нишу отворио врата за представнике америчке амбасаде, да ли би требало то да ураде и америчке базе у региону.

Сасвим логично контрапитање је да ли су америчке колеге спремне, када се ради о њиховим центрима и базама које се налазе на Балкану, да са своје стране предузму активности које би имале за циљ јачање узајамног повјерења?,“ упитао је Железњак и подцртао:

„Овдје прије свега мислимо на америчку војну базу Бондстил на Косову и Метохији. Борба против тероризма и остале активности које имају за циљ обезбјеђивање стабилности на Балкану могу да буду ефикасне само ако све заинтересоване стране добију убједљиве гаранције да се Бондстил не користи и да се неће користити као транзитни центар за нелегалне испоруке оружја и наркотика.“

Ако Европа диже буку о освајачким амбицијама Русије знајте да припрема безбзирно освајање туђе земље

Коментаришући чињеницу да су западне земље Русију практично окривиле за све „проблеме“ на Балкану Железњак је рекао за „Ало“:

„Руски публициста Иван Сергејевич Аксаков је пре 140 година рекао: ‘Ако се диже хука и бука у вези са властољубљем и освајачким амбицијама Русије, знајте да западноевропска држава припрема безобзирно освајање неке туђе земље’.

Истина, хегемонију и протекционизам балканским земљама сада покушава да наметне једна прекоокеанска држава, која за то користи војни блок који се налази под њеном контролом и који је остао као рудимент Хладног рата.

Међутим, историја представља убједљив доказ да је хегемонија на Балкану апсолутно немогућа, као и да покушаји успостављања хегемоније не доводе ни до чега доброг. Због тога се руски приступи рјешавању регионалних питања заснивају на поштовању интереса и подршци вољи самих Балканаца, као и на разумијевању полицентричности Балкана и шароликости традиција народа региона. Баш ти принципи су Русији обезбиједили поштовање током историје, а и до данашњег дана они представљају базу наше политике на Балкану.“

Москва неће дозволити формирање тзв. косовске војске

„Москва неће дозволити формирање ‘косовске војске’,“ казао је посланик Думе и истакао:

„У оквиру политичких и друштвених формата који се развијају, ми са руске стране активно подржавамо напоре државних установа Србије на територији Косова и Метохије које имају за циљ заштиту српског становништва и његовог опстанка на територији покрајине. Ми подржавамо и што је могуће брже формирање Заједнице српских општина.

Високо цијенимо допринос Српске православне цркве у очувању и обнављању хришћанског православног културног наслеђа.

Сматрамо да су недопустиви и нелегални покушаји формирања било каквих оружаних снага косовских Албанаца на Косову и Метохији, пошто би то представљало кршење кључних одредби раније прихваћених међународних споразума.

Исто тако подржавамо српски став да је територијално разграничење и демаркација граничне линије са Црном Гором могуће само између Републике Србије и Црне Горе. У оквиру међупартијске сарадње подржавамо Српску листу, као и остале снаге са патриотским осећањима према Србији.“

3 КОМЕНТАРИ

 1. 1
  0

  Исто тако подржавамо српски став да је територијално разграничење и демаркација граничне линије са Црном Гором могуће само између Републике Србије и Црне Горе. У оквиру међупартијске сарадње подржавамо Српску листу, као и остале снаге са патриотским осећањима према Србији.“

  Uh kako ce ovo primit ovi nasi mudraci u vlasti,evo jos jedan povod za napd na Rusiju.
  Predlazem da se zakaze hitno zasijedanje Sindjinog drustav da se osudi ovaj „neprijateljski “ akt i mijesanje u unutrasenej stvari neovisnog Montenegra.
  I Merkelova je napala Erdogan ,to se mora povezati i uptiti i zajednicki sa Njemackom Eu parlamentu ,djelovat ce robustno i snazno ,samo sto je Merkelova zaboravila da je u jeku kampanje proslig izbora u Turskoj direktno otisla u Instanbul i podrzala Erdogana ,a gle cuda on je bas tada tamanio Kurde,sto je Endzi zaboravna,ali nasi nijesu,sprema se protesna nota,samo ko ce da je sastavi,najbolje bi bilo Misko Vukotic ,njega su otuda protjerali kao sugavo kuce,tako da je vjerovatno kod njega bjesnilo jos u desnama?

 2. 0
  0

  Логично контрапитање: Да ли су америчке базе у региону спремне да отворе врата за представнике руске амбасаде?

  Pitanje je logicno, samo ako gospodin Zeleznjak smatra da su humanitarni centar i vojna baza isto. U tom slucaju, sumnja javnosti u namjere Kremlja oko centra u Nisu, potpuno je opravdana.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here