Насловна Политика Железњак: Русија и САД сносе посебну одговорност за мир и стабилност на...

Железњак: Русија и САД сносе посебну одговорност за мир и стабилност на Балкану

0
ПОДИЈЕЛИ

Прогон и политичке репресије, које сада режим у Црној Гори спроводи против лидера и активиста Демократског фронта, изазивају узнемирујуће асоцијације са мрачним временима, када су тоталитарни режими практиковали исте овакве политичке процесе против неистомишљеника – изјавио је заменик секретара Генералног савета партије „Јединствена Русија“, члан комитета за међународне послове Државне Думе Сергеј Железњак, везано за нарастање полицијског притиска против црногорских опозиционара.

По мишљењу парламентарца, црногорски режим, у циљу очувања ауторитарне етнократске диктатуре, спроводи намерно раздвајање Црне Горе од Русије и Србије, притом у сваком погледу стимулишући русофобију и србофобију.

„С дубоком забринутошћу констатујемо да власти ове земље врше репресију, пре свега над политичким партнерима партије Јединствена Русија, који се залажу за обнову и јачање традиционално братских вишевековних односа између Црне Горе и Русије. Самовоља власти мора да добије праведну међународну квалификацију, а политички осуђеници, који се налазе у притвору, треба да законски буду пуштени на слободу“, подвукао је Железњак.

Руско-амерички односи по питању Балкана

Посланик се такође задржао на руско-америчким односима у контексту питања Балканског региона.

„Односи између Русије и САД су сада у нарушеном стању, не кривицом Русије. Међутим, како је изјавио стални представник Русије при УН Василиј Небенза, Русија и САД не могу једно без другог. Ово је принципијелан приступ, дефинисан чланом 72 Концепције спољне политике Русије, с обзиром на посебну одговорност обе државе за глобалну стратешку стабилност и статус међународне безбедности у целини. Овај принцип је потпуно релевантан и у приступима према балканској проблематици“, нагласио је Железњак.

„На инаугурацији председника Србије Александра Вучића, упознали смо се са господином Хојтом Јием, који се по линији Стејт департмента САД бави балканском проблематиком. Добро ми је познат његов критички приступ према Русији, али чак се и он слаже да су ‘по одређеним питањима, као што је борба против тероризма, позиције САД и Русије сродне и наше земље ће наставити да тесно сарађују’„, нагласио је Железњак и додао:

„Сматрам да ће истински напредак у балканској агенди наступити тек онда када се кључне силе одрекну наметања својих ‘ексклузивних права’ и солидарним напорима створе могућност да сами балкански народи воде равноправни дијалог о својој будућности.“

„Историја познаје пуно примера где су озбиљни опоненти долазили до промишљених консолидованих решења, која уважавају основане интересе свих страна. Зар тема Балкан није превише озбиљна да бисмо се тако олако одрекли реализације конструктивног потенцијала једне овакве политике у руско-америчкој балканској агенди?„, нагласио је у закључку заменик секретара Генералног савета партије Јединствена Русија.

(http://er.ru/news/157696/)

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here