Насловна Политика Железњак: НАТО користи неслагања у Црној Гори за подизање тензија

Железњак: НАТО користи неслагања у Црној Гори за подизање тензија

0
ПОДИЈЕЛИ

Заменик секретара Генералног савета партије „Јединствена Русија” и потпредседник Државне думе Сергеј Железњак, казао је да НАТО користи неслагања у црногорском друштву за подизање тензија и да оне имају антируски караткер. Он је напоменуо на аманет Св. Петра Цетињског о привржености Црногораца „једнородној и једновјерној“ Русији.

Посланици Демократског фронта, опозиционе коалиције Црне Горе, унели су допуну о неопходности одржавања референдума у нацрт Резолуције о подршци ступања Црне Горе у НАТО. Потпредседник Државне думе Сергеј Железњак прокоментарисао је тај корак:

„Иницијативе колега из Демократског фронта, независних посланика Скупштине Црне Горе и Социјалистичке народне партије везане за одржавање националног референдума најразумнији су и најмирољубивији начин да се превазиђе опасна друштвено-политичка криза до које је у Црној Гори дошло у вези са темом уласка земље у НАТО“, казао је Железњак.

Он је нагласио да је референдум најдемократичнији облик исказивања воље грађана.

„Његово одржавање би омогућило да се донесе одлука на основу јасно изражене воље народа уз смањену тензију у друштву. Такав приступ превазилажењу кризе заслужује одобравање и подршку.

Истовремено је неопходно искористити потенцијал који има политички дијалог са одговорним политичким снагама земаља НАТО-а како би се превазишли упорни покушаји бирократског апарата НАТО-а да оправда сопствено постојање путем ширења приче о митолошкој опасности од Русије.“

Железњак је казао да је „Јединствена Русија“ као један од приоритета међународне делатности означила неопходност сличних дискусија, укључујући и дискусије о проблемима трансформације политике „отворених врата Северноатлантске алијансе” у праксу „принудног ширења” која се данас примењује према Црној Гори.

„Надам се да владајућа Демократска странка социјалиста намерава да дејствује у интересу очувања националног јединства. У том случају би било сврсисходно подржати одржавање референдума и реализовати даље кораке на основу његових резултата.

Постојећа неслагања у црногорском друштву, нажалост, служе руководству Северноатлантске алијансе као средство за подизање тензије ‘новог хладног рата’ и имају изразито антируски карактер“, напоменуо је Железњак.

Он је нагласио да су савезнички односи и традиција пријатељства између Русије и Црне Горе изграђивани су вековима „и наши велики преци су нам завештали да их чувамо и умножавамо.“

„Данас посебан духовни значај имају речи историјског завештања светог Петра Цетињског, у коме је он говорио о томе колико је важна приврженост Црногораца ‘једнородној и јединовјерној Русији’. Убеђен сам да никакве политичке снаге немају морално право да угрожавају вишевековне пријатељске односе наших братских земаља и народа.“

преузето са сајта: Руска реч

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here