Насловна Политика Здраво Беране: Берански ДПС математику учи од духовног вође Светозара Маровића

Здраво Беране: Берански ДПС математику учи од духовног вође Светозара Маровића

1
ПОДИЈЕЛИ
Беране

Недавно саопштење ОО ДПС-а је још једно у низу које, по садржини и форми више сличи писменом задатку једног просјечног ученика четвртог разреда основне школе, него саопштењу „озбиљних“ политичара, како себе називају – саопштила је коалиција „Здраво Беране“ поводом саопштења ОО ДПС-а Беране од 28. 8. 2017. године.

„Околност да се опозиција у виду ДПС-а почела будити из дугогодишњег сна поткријепљена је чињеницом да су се непуна четири мјесеца пред расписивање редовних локалних  избора сјетили да траже ванрендне изборе, што указује на ‘стручност и знање’ ове дружине. О њиховим малициозним прогнозама и ниској политичкој пропаганди да коалиција Здраво Беране неће моћи да врши власт дуже од годину дана говори чињеница да је коалиција успјешно, часно и поштено стигла скоро до краја четворогодишњег мандата“, казали су из ове коалиције и додали да је Берански парламент одржавао сваку сједницу у складу са законом а „дружина из ДПС-а би могла да мало више чита законе и дрге подзаконске акте и да научи како функционише локални парламент и који су разлози за распуштање истог и расписивање ванредних избора“.

Наставак њиховог саопштења преносимо у цјелости.

Што се тиче навода дружине из ДПС-а да буџет није усвојен, само ћемо их подсјетити на чињеницу да је 17 гласова увијек било више од 16, једино ако математику нису учили од духовног вође Светозара Маровића. Буџет се  успјешно реализује већ пуних 8 мјесеци, тако да сва прича око неусвајања буџета пада у воду.

А какве су намјере такозване конструктивне опозиције говори чињеница да нијесу гласали за усвајање Детаљног урбанистицког плана – Десна обала лима – чиме су блокирали и саботирали реализацију пројеката значајних за наш град, што се у историји беранског парламента није никада десило. Што се тиче непотребног трошења новца на путовања, подсјетили бисмо ‘господу’ из ДПС-а, у случају да имају амнезију, да су 2014. године у периоду од јануара до фебруара мјесеца у предизборној кампањи потрошили сав новац из буџета опредијељен за потрошњу горива и дневнице за цијелу 2014. годину. То указује да су новац грађана трошли у предизборне сврхе и за своје личне потребе. Садашња путовања су везана управо за очување Општине Беране од урушавања као и за одбрану опљачканих грађана у судским споровима које је нечасним и криминалним радом изазвала бивша власт на челу са ДПС-ом.

О начину на који су они водили рачуна о грађанима и њиховом новцу говоре њихова  дјела. Довољно је поменути да су оставли дуг Општини од преко 16.000.000 €, са тенденцијом даљег раста по основу судских спорова који се тичу незакононитих радњи. Само ћемо поменути следеће: да порези и доприноси запосленима у Општини и јавним предузећима нијесу исплаћивани пуних 8 година, да су зараде биле у заостатку преко 6 мјесеци, да су дугови предизборног лудила у виду насипања локалних путева износили преко пола милиона евра, без иједне ваљане законске процедуре, да је Општина по тужбама бивших функционера за наводно неискоришћене годишње одморе исплатила десетине хиљада евра, преко 600.000 € за незаконито отпуштање радника у периоду 2011-2012. године, а све последице незаконитих радњи бивших носиоца власти сносе грађани Берана.

Подсјетићемо душебрижнике из ДПС-а на сумњиве цесије путем којих су остетили Општину за више стотина хиљада евра, затим на пренос општинске имовине без законске процедуре на трећа лица, за криминалне радње прибављања противправне користи за себе или друга лица, продају општинске имовине без сагласности  Скупштине, незаконити трансфери новца из буџета и низ других радњи за које постоје докази да се  радило о кривичним дјелима. 

Не треба заборавити, а уједно и питати ‘господу’ из ДПС-а гдје је новац у износу од 200.000 € који је Влада ЦГ опредијелила за изградњу станова пензионерима. Тај новац је нетрагом нестао са општинског рачуна а пензионерима обећани станови никада нијесу почели да се граде. Општина Беране ће све урадити да се пензионерима тај губитак надокнади и исправи неправда која им је нанета. Овај случај ће свој епилог добити пред судом. Поменућемо и станове додијељене ‘кадровима’ на незаконит начин, који су грађане коштали преко 1.500.000 €. И овај случај ће такође добити епилог пред судом.

За разлику од њих, коалиција Здраво Беране новцем грађана управља часно и поштено и тај новац кроз разне пројекте враћа својим грађанима. Довољно је само поменути да већ четврту годину за редом дијелимо бесплатне уџбенике свим основцима од 1. до 9. разреда и тиме помажемо кућни бужет њихових родитеља у овим кризним временима. Да улажемо у образовање наше омладине говори и податак да сваке године стипендирамо најбоље студенте, а стипендије исплаћујемо редовно, за разлику од претходне власти којима су стипендије служиле за предизборну кампању, а од исплате стипендија није било ништа.

Представници Беранаског ДПС-а су још прије 3 године знали да постоји план да се Висока медицинска школа измјести из Берана. Свих тих година су ћутали и нијесу реаговали тим поводом, и да није било оштре реакције Општине Беране као и великог ангажовања око рјешавања  овог проблема, наш град би остао и без ове образовне институције. Толико о њиховом залагању и бризи за опстанак образовања у Беранама.

Што се тиче приче о запошљавању, мишљења смо да је ДПС најмање компетентан да уопште започиње дискусију на ту тему. Наиме, њихово политичко и непотистичко запошљавање је свима добро познато не само у Беранама већ у цијелој Црној Гори и региону. Стручњаци из ДПС-а су запошљавали незаконито, искључиво пред изборе, било парламентарне или локалне када је законом забрањено запошљавање прије и послије избора, запошљавали су на одређено вријеме у трајању 2-3 мјесеца, а после избора уз споразумни прекид радног односа су исплаћиване огромне отпремнине. Само тим поводом је Општина Беране исплатила преко 2.500.000 €. Колики су стручњаци говори и то да су, да би нашој власти нанијели штету, позвали Управну инспекцију да изврши проверу законитости запошљавања, која је после извршеног увида у документацијуи констатовала незаконито запошљавање само за вријеме док је  власт вршила Демократска партија социјалиста. Власт коалиције Здраво Беране запошљавање врши искључиво на основу закона и уз одобрење Министарства финансија за отварање нових радних мјеста. Ако су господа из ДПС-а који су запослили сву могућу ужу и ширу фамилију углавном у државним институцијама које су херметички затворене за све   оне који нису припадници ДПС-а, мислили да људи који не припадају тој политичкој групацији немају право на рад, а тиме ни на живот, грдно су се преварили. Да је њихово правно и опште знање на ниском нивоу можда најбоље говори податак да исти желе да уведу стечај у Општину Беране, не знајући да се стечај може према Закону о привредним друштвима спровести само над привредним субјектима а не и на органима локалне управе. Дакле, није срамота што нијесте знали него што нас нијесте питали. Очигледно да вас доушници нијесу добро информисали и лоше су пренијели информацију са састанка предсједника Општине Беране и директора појединих општинских предузећа са директором Пореске управе Миомиром Мугошом.

На том састанку је управо Општина Беране похваљена да редовно измирује пореске обавезе и доприносе за све запослене у локалној администрацији. Следећа тема коју је обрађивана у овом нижеразредном саопштењу су пројекти и програми које нам је наводно оставила претходна власт.

‘Господо’, да би неки пројекат могао да се реализује потребно је било да прво усвојите кровни документ и основу сваке градње тј. просторно-урбанистички план, којег нијесте имали. Градили сте бесправно и без икаквог плана, омогућавајући беранским тајкунима згртање огромних свота новца, а притом их чашћавали ненаплаћивањем накнаде за комунално опремање и накнаде за издавање грађевинских дозвола, наносећи милионску штету грађанима Берана. Од како је дошла на власт, коалиција Здраво Беране је кренула од основа тј. усвојила Просторно-урбанистички план, а потом и реализовала већи број Детаљних урбанистичких планова, чиме је створена могућност за несметано издавање грађевинских дозвола свим заинтересованим грађанима, као и потенцијалним инвеститорима, при чему нам је основна тежња била привлачење што већег броја инвестиција и отварање нових радних мјеста, како бисмо живот наших грађана учинили што квалитетнијим, а уједно и санирали последице погубне политике претходне власти. Уз подршку Општине Беране је стављен у функцију Рудник мрког угља у којем је упошљено преко 120 радника. Такође је за вријеме нашег мандата имеђу осталог: изграђена Терамска улица, при крају су радови на реконструкцији ул. Ђеда Војводића, насути, пробијени и реконструисани су путеви у скоро свим мјесним заједницама, спроведена је расвјета у многим приградским насељима и селима у околини Берана, реконструисан је фудбалски стадион, при крају су радови на изградњи спортске хале чији сте завршетак изградње обећали још 2006. године, завршена изградња регионалног Бизнис центра од којег сте имали само пројектну документацију, уз помоћ Општине започета је изградња колектора за пречишћавање отпадних вода коју спроводи Дирекција јавних радова, иако ви трујете грађане Берана неистином да је Општина одговорна за раскопане улице, а који ће бити завршен у уговореном року. Општина је помогла и реконстркцију урушеног хотела Беране, о чијем значају за град је сувишно причати.

На крају да резимирамо. ‘Господо’ из ДПС-а, да бисте могли да критикујете нас, прво објасните на који начин сте успјели да за вријеме ваше власти доведете Беране на ивицу пропасти, да презадужите грађане, објасните како су нестале њихове паре, како сте раскрчмили и коме сте поклањали општинску земљу, како сте себи прибавили толику имовину, како сте користили државне ресурсе у предизборне сврхе, како сте запошљавали и како сте поштени Берански народ довели до ивице егзистенције. Дужни сте да одговарате пред грађанима за све незаконите радње које сте годинама спроводили и унистили све што се уништити могло. Са списком и описом ваших недјела ћемо увијек упознавати наше грађане и служићете као примјер најнечасније и најкриминалније власти у историји Берана. Коалиција Здраво Беране је у свом мандату показала како се ради поштено и одговорно и за добробит својих грађана. Тако ћемо радити и у следећем мандату, којег ћемо, то је већ извјесно, добити. И  да  вам  буде јасно, избора се не плашимо, били они редовни или ванредни. Једно знамо: Беранама ДПС више никада неће владати!

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here