Насловна Политика Зденка Поповић: На дјелу је потпуно погрешан концепт запошљавања

Зденка Поповић: На дјелу је потпуно погрешан концепт запошљавања

1
ПОДИЈЕЛИ

zdenka popovic

Поводом пројекта Владе у виду програма стручног оспосбљавања, огласила се Зденка Поповић испред СНП-а.

Саопштење преносимо у цијелости.

Преко 4200 приправника који су прошли Програм стручног оспособљавања 2012/2013.године поново се нашло на евиденцији Завода за запошљавање.

Само је незнатан број високошколаца након стручне обуке враћен на посао јер није постојала обавеза послодаваца за продужењем радног ангажмана. Према томе, треба имати у виду да је 2/3 високошколаца било радно ангажовано у јавном сектору гдје већ постоји прегломазна администрација и гдје се не ствара бруто друштвени производ. И за овакав програм Влада је из Буџета утрошила преко 10.000.000 еура, а за 2014.годину Програм ће коштати грађане Црне Горе око 7.000.000 еура. Очигледно, на дјелу је потпуно погрешан концепт запошљавања, јер се троше значајна средства која би могла да послуже за подстицај отварању нових радних мјеста у привреди. Умјесто рационалности, армија високошколаца ће се, након Програма стручног оспособљавања, годинама налазити на евиденцији ЗЗЗ без великих шанси да нађу посао у струци.
Поразна је чињеница да је тренутно на евиденцији ЗЗЗ 10.000 високошколаца од чега је и 225 магистара.

Да су у Влади схватили да чине грешку и да то индиректно признају, говори чињеница да већ у другој години примјене Програма стручног оспособљавања Влада смањује средства за примјену Програма. При томе, акценат се ставља на приватни сектор који ће у већини случајева искористити бесплатну радну снагу, ангажујући високошколце да током стручне обуке углавном раде само једноставне послове који послодавцима доноси профит, не марећи што се на тај начин не реализује стручно оспособлљавање високошколаца за које се добијају средства од државе и чим престане финансирање државе, престаће и радни ангажман високошколаца.

Овим се само гаси пожар, јер ако се нешто не промијени, имаћемо за коју годину армију високошколаца на евиденцији ЗЗЗ, огромна средства утрошена из буџета (за само 9 мејсеци преко 10.000.000 еура), ниједно отворено радно мјесто и дестимулисање младих људи да активно траже запослење јер то ради држава умјесто њих.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Moja najdraža Poslanica je ponovo u pravu,zaposlenost koja je prvi indikator ekonomskog rasta je na niskom nivou posebno među mladim ljudima.Bravo za odličnu analizu i kao i uvijek dobar tekst.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here