Насловна Политика Збогом за мобилне телефоне политичарима у ЕУ

Збогом за мобилне телефоне политичарима у ЕУ

0
ПОДИЈЕЛИ

evropska-komisija-527

Након шпијунске „афере Сноуден“ политичарима у ЕУ препоручено је да ограниче коришћење мобилних телефона.

Белгијски премијер Елио Ди Рупо забранио је члановима Владе да се користе мобилним телефонима за вријеме „затворених“ сједница.

Високи чиновници Француске и Холандије обавезали су се да ће замијенити обичне мобилне телефоне – телефонима са функцијом шифровања разговора.

Власти Њемачке разматрају могућност креирања специјалног софтвера за заштиту телефонских разговора својих државних службеника.

Експерти сматрају да је то сасвим оправдано. Тим прије јер су САД индиректно потврдиле да не одустају потпуно од праћења својих савезника.

Кетлин Хајден, секретарка за штампу Савјета за националну безјбедност САД, изјавила је да Вашингтон „ревидира своју политику, али да то не значи да ће је потпуно отказати“.

Највјероватније ће Американци обуставити прислушкивање разговора најважнијих европских политичара, сматрају експерти, али неће сасвим прекинути обавјештајну активност на европском континенту.

Брига о информационој безбједности већ је постала норма и за многе комерцијалне компаније, између осталог у Русији. У неким компанијама службеници по доласку на посао предају личне мобилне телефоне.

Потребан је и нови софтвер за шифровање разговора мобилним телефонима – наводе експерти.

Ријеч је о томе да је већина постојећих програма разрађена према америчким стандардима и није безбједно уколико се њима користи.

О тим слабим тачкама амерички програмери су информисали америчке специјалне службе и оне су у стању да их искористе за своје интересе – наводе европски медији.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here