Насловна Политика Због свађе Аушвиц у другом плану

Због свађе Аушвиц у другом плану

0
ПОДИЈЕЛИ

Свађа око обиљежавања 70 година од ослобођења нацистичког концентрационог логора Аушвиц добила је наставак. Послије Путиновог одбијања да дође на меморијални скуп, јер из Варшаве није добио званични позив, пољски министар спољних послова Гжегож Схетина још више је закомпликовао ситуацију рекавши на Пољском радију да „су Аушвиц ослободили Украјинци, будући да су операцију проводили војници Првог украјинског фронта.

ausvic-foto04-public-dreamstime_f

„Изјава је изазвала велико огорчење у Москви, па су руске дипломате одржале праве лекције из историје на тему ко је и како ослобађао Освенцим, који су Њемци звали Аушвиц. Са Смољенског сквера у Москви, где се налази МИП Русије, пољском министру је поручено да престане са антируском хистеријом и почне да уважава оне који нису жалили своје животе да би ослободили Европу.

Одмах је реаговало Министарство спољних послова Руске Федерације, назвавши Схетинову оцјену цинизмом. У Москви су подсјетили да је у Црвеној армији било припадника више од сто народа. Послије тога стални руски представник у СБ ОУН Виталиј Чуркин одржао је у Њујорку прави час историје на сједници Савјета безбједности, посвећеној међународном Дану сјећања на жртве Холокауста.Руске дипломате су инсистирале да се њихове пољске колеге не подсмијевају историји и не „играју на националистичка осјећања у контексту ослобађања Освенцима“.

У том својеврсном часу историје пољском министру и његовим истомишљеницима је објашњено да се до новембра 1943. године, Први украјински фронт звао Брјањски фронт. Аутор десетак књига о Украјини, бивши официр КГБ, а сада политиколог Георгиј Саников каже да изјава пољског министра није случајна грешка. Саников истиче да је министар, „да је хтео, могао да прочита како је ослобађан Освенцим“.

Да би се ситуација смирила реаговала је Катажина Пелчинска Наленч, амбасадорка Пољске у Москви која је позвала да се избјегну „непотребни емоционални спорови“ око изјаве министра Схетине. У Пољској памте да су логор „Аушвиц-Биркенау“ у Освенциму, 27. јануара 1945. године, ослободили представници многих народа и да су у редовима Првог украјинског фронта Црвене армије били Руси, Украјинци, Бјелоруси, Јевреји као и представници других народа укључујући и Пољаке – рекла је амбасадорка.

Она је нагласила да је Пољска „далеко од политичких игара око Освенцима“. Да је пољски министар спољних послова одговорио новинарима на питање ко је ослободио Аушвиц, као што је то учинила њихова амбасадорка у Москви, не би ни дошло до непријатне и жучне полемике…Пољаци и Украјинци су кроз историју имали периоде компликованих и тешких односа као што су Пољаци имали сукобе са Русима.

Посебно су била велика крвопролића, чак и масовна убијања дјеце у сукобима Пољака и Украјинаца у току Другог свјетског рата. У садашњем периоду Варшава и Кијев су одлучили да се не сјећају крваве историје, него да заједно дјелују у пропагандном рату против Москве.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here