Насловна Друштво Због стечаја: Штрајк радника Бродоградилишта Бијела, не дозвољавају улазак и излазак бродова

Због стечаја: Штрајк радника Бродоградилишта Бијела, не дозвољавају улазак и излазак бродова

0
ПОДИЈЕЛИ

Радници Бродоградилишта Бијела, њих 200, штрајковаће до петка због увођења стечаја у овој компанији.

STARJK BIJELA

Радници траже повезивање радног стажа за пет година, исплату заосталих зарада од марта до јуна.

За петак је заказан састанак у Влади са представницима преговарачког тима Бродоградилишта, гдје ће предсједника Владе упознати са својим захтјевима.

Након састанка знаће се да ли ће радници радикализовати протесте.

Радници су истакли да неће дозволити улазак и излазак бродова из Бродоградилишта.

Подсјећамо, Привредни суд у Подгорици одлучио је јуче да покрене стечајни поступак у Јадранско бродоградилиште Бијела АД.

За стечајног управника именован је Жарко Остојић.

Мјесецима уназад пословање ове компаније било је изузетно тешко због проблема са ликвидношћу, ремонта којег су сами морали да финансирају.

У компанији је сада запослено 392 радника. За њих 126 јуче је био посљедњи радни дан, јер су добили отпремнине, за што је средства обезбиједила Влада. Још 60 до 70 радника стичу ове године право на пензију и вјероватно ће бити збринути.

Остали радници биће ангажовани или ће добити отказе и бити на Бироу, све зависи шта процијени и одлучи стечајни управник. На ремонту је сада неколико бродова и свакако посао треба окончати.

Дуговања Бродоградилишта су велика, јер и радници потражују двије ипо плате, зимницу, станарину. Колико тачно компанија дугује њима и другим повјериоцима утврдиће стечајни управник, баш као и то колика је вриједност имовине. Компанија посједује преко 100 хиљада квадрата земљишта, вриједне гатове, дизалице, а само мали и велики док на тржишту данас вриједе око 10 милиона еура.Јадранско бродоградилиште Бијела доскоро је било веома конкурентно и угледно на Медитерану. Нијесу успјела четири тендера за његову приватизацију и стечај се готово очекивао сваког дана.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here