Насловна Насловна Због плоче „За дом спремни“ спаљен српски недељник „Новости“. Реаговали Дачић и...

Због плоче „За дом спремни“ спаљен српски недељник „Новости“. Реаговали Дачић и Пленковић (ВИДЕО)

3
ПОДИЈЕЛИ

Двадесетак чланова Аутохтоне — Хрватске странке права (А-ХСП) спалило је током протестног окупљања недељник српске националне мањине „Новости“ испред сједишта Српског народног вијећа (СНВ) захтијевајући да се не уклања плоча у Јасеновцу са поздравом „За дом — спремни“, преноси „Спутњик“.

Чланови А-ХСП предвођени страначким предсједником Драженом Келеминцем организовали су окупљање под називом „Зауставили смо вас 1991. зауставићемо вас опет!“ у Гајевој улици на броју 7, испред сједишта СНВ-а на чијем је на челу Милорад Пуповац, јавља Анадолија.

Уз хрватске заставе и црне мајице ХОС-а на којима је исписан поздрав „За дом — спремни“, окупљени праваши су неколико пута узвикивали „Спремни“ након повика Дражена Келеминца „За домовину“, а све под надзором интервентне полиције.

Келеминец је путем мегафона на улици одржао подужи говор, у којем је Милорада Пуповца и СНВ оптужио за спровођење великосрпске политике.

Келеминец је поручио хрватском премијеру Андреју Пленковићу како се поздрав „За дом — спремни“ не смије уклонити са табле подигнуте за 11 погинулих хрватских бранитеља у Јасеновцу и истакао да се залаже за употребу овог поздрава без санкција, тврдећи да то није усташки поздрав јер се под овим поздравом борило у Домовинском рату, преноси „Спутњик“.

„Данас Милорад Пуповац добија милионе куна из државног буџета, а онда с тим новцима иде по свијету и тврди да је Хрватска геноцидна, фашистичка и усташка држава и да се против такве државе треба борити“, поручио је Келеминец.

Подсјетимо, премијер Хрватске је недавно изјавио да ће се наћи начин да се уклони плоча из центра Јасеновац, надомак највећег стратишта Другог свјетског рата. Прије два дана је директор Центра Симон Визентал у Јерусалиму Ефраим Зуроф нагласио да вриједности које пропагира Хрватска нису вриједности ЕУ.

Дачић: Ко нам држи лекције! Упутићемо протест Хрватској

Први потпредсједник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да ће Србија уручити протест Хрватској због данашњег инцидента у Загребу, преноси „Танјуг“.

„То да ми увек дајемо протесте поводом разних таквих догађај и ово заслужује протест. Такође смо упутили протест и када је та табла постављена и заиста је невораватно да у ЕУ та табла и даље стоји. Толико што се тиче држања лекција од стране Брисела које често упућују Србији,“ рекао је Дачић.

Пленковић: Инцидент је маргиналан и неважан

Хрватски премијер Андреј Пленковић оцијенио је данашњи инцидент у центру Загреба „маргиналним и неважним“, наводи „Танјуг“.

„Не бих се на то обазирао. Мислим да је Директорат полиције предузео мјере и то питање није релевантно,“ казао је Пленковић новинарима у Жепчу у Босни и Херцеговини гдје је боравио у радној посјети.

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    „Данас Милорад Пуповац добија милионе куна из државног буџета, а онда с тим новцима иде по свијету и тврди да је Хрватска геноцидна, фашистичка и усташка држава и да се против такве државе треба борити“, поручио је Келеминец.
    I sta je sada tu problem,ti si ustasa ,drzav skoro, i ona, ne citava ,ali dobrim dijelom,novac dobija zato sto je Ustav drzave takav,da se protiv takve drzave treba borit? Treba ,ali ne Srbi,neka vas „nagrade“ oni koji su vas stvorili Vatikan i Njemacka,medjutim oni plivaju u novcu ali ustasama nedaju novac,kome sada da se zalis,mozada Vucicu ,pise se svata da je dio püordice bi u ustasama,mozda?

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here