Насловна Насловна Због НАТО пакта угрожавају економске интересе Црне Горе

Због НАТО пакта угрожавају економске интересе Црне Горе

0
ПОДИЈЕЛИ

karikatura-banana-2NATO

Црногорска власт инсистирањем на НАТО интеграцијама угрожава односе државе са Русијом, Кином и европским државама које нијесу чланице западне војне алијансе, сматрају у опозиционим странкама.

У владајућој Демократској партији социјалиста, с друге стране, тврде да Црна Гора може имати добре са свим глобалним силама.

Иако је вјековима битисала између интереса разних сила, Црна Гора је данас без сумње на раскршћу – сврставањем уз НАТО супротставила се Русији, са којом има изузетне односе стотинама година. С кинеским фирмама потписала је уговор за аутопут што је највећи инфраструктурни пројекат у новијој историји и као надлежан суд у уговору одредила Окружни суд у Пекингу, што је наишло на оштре критике у сједишту ЕУ.

Нико не вјерује да је лако помирити све те интересе и одржати блиске везе са свим геостратешким моћницима, али су различити ставови о томе како то остварити.

Упркос годинама чврсте економске сарадње и чињеници да је руски новац у енормним количинама запљуснуо црногорске обале након референдума 2006. године, Црна Гора је прошле године, због украјинске кризе, увела санкције Русији.

Slaven-Radunović-1

Предсједник скупштинског Одборе за европске интеграције Славен Радуновић (ДФ) казао је да Фронт и Нова српска демократија желе да развијамо добре односе са свим земљама које имају добре и коректне намјере према Црној Гори.

Како наводи у изјави за „Дан”, од тога не може да буде лоше, било да се ради о сарадњи са Русијом, САД или Кином, или било којом другом државом на свијету.

Проблем настаје када се такве ствари политизују на погрешан начин, када се стигматизује евентуална сарадња са неким државама а нереално фаворизује са неким другим, само из разлога који су ускоповезани са интересима владајуће елите у Црној Гори, и то, рекао бих, с дневнополитичким интересима“, казао је Радуновић.

Каже да појединачно више или мање изражена „љубав” према неким земљама из окружења, или из свијета од разних појединаца не може и не би требало да утиче на реалне односе државе Црне Горе са њима.

Интересантно је да је спољнотрговинска размјена Црне Горе по правилу највећа са Србијом и Русијом, са којима од референдума 2006. године Подгорица има неријетко затегнуте односе (приликом признања самосталности Косова и увођења санкција због дешавања на истоку Украјине). С друге стране, иако је трговинска размјена са САД на ниском нивоу, у Подгорици се сада куну у партнерске везе са Вашингтоном.

Vladislav-Bojovic

Функционер Демократске народне партије Владислав Бојовић сматра да је за Црну Гору најбоље да паралелно развија добре односе са Русијом као својим историјским савезником и пријатељем, Кином, Сједињеним Америчким Државама и другим земљама, избјегавајући сврставање кроз чланство у агресивним војним савезима какав је НАТО.

Бојовић је за „Дан” рекао да они који НАТО интеграције представљају као пут без алтернативе не сагледавају на трезвен и одговоран начин стварни карактер алијансе, али и укупне глобалне околности и процесе који су последњих година довели до значајне промјене односа снага између великих сила.

Учлањење у НАТО и политика сврставања у периоду глобалних превирања свакако да није ни паметан нити једини избор за Црну Гору. Прави пут за Црну Гору је обезбјеђивање чланства у Европској унији, која је Лисабонским споразумом, темељним уговорним документом на основу кога данас функционише, ставила до знања да жели да озбиљно развија аутономну политику одбране и безбједности. Уосталом, чланство у ЕУ не подразумијева обавезу државе да постане и чланица НАТО“, сматра Бојовић.

predrag sekulic

Посланик ДПС-а и члан скупштинског Одбора за евроинтеграције Предраг Секулић казао да ни процес европских интеграција ни чланство у НАТО нијесу једносмјерне улице које значе прекид свих економских и политичких веза са другим државама.

Напротив, свједоци смо да и Русија и Кина имају врло снажне политичке и економске везе са ЕУ и САД. Мишљења сам да Црна Гора може и има интерес да једнако добро сарађује са свима, како у региону тако и на ширем међународном плану“, рекао је Секулић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here