Насловна Политика Због Крима и Јапан у сукобу

Због Крима и Јапан у сукобу

0
ПОДИЈЕЛИ

Јапанска влада је оштро критиковала бившег премијера Јукија Хатојаму због његове посjете полуострву Крим.

Званични Токио наводи да је његов потез у супротности са ставом званичног Токија поводом Украјине и назвавши га „изузетно несмотреним“.

japan

Јапанска влада не одобрава то што је Русија извршила анексију Крима и забринута је да би долазак Хатојаме на Крим, који је тамо стигао са руском визом, могао да буде схваћен као гест подршке руској контроли над тим полуострвом, пренио је Ројтерс.

Хатојама је у Москви, пре него што је у уторак отпутовао на Крим, рекао да жели сам да се увјери шта грађани тог полуострва мисле о прикључивању Русији.

„Руска анексија Крима представља кршење суверенитета и територијалног интегритета Украјине. Јапан никако не одобрава такве покушаје промјене статуса кво на силу“, изјавио је главни секретар јапанског кабинета Јошихиде Суга.

„Влада је од њега затражила да још једном размисли о посјети Криму, али је он ипак отпутовао тамо. Његово понашање је изузетно несмотрено за некога ко је обављао функцију премијера“, истакао је Суга у обраћању новинарима.

Хатојама, који је функцију јапанског премијера обављао између септембра 2009. и јуна 2010. године, посјетио је Крим само дан након што је актуелни премијер Шинзо Абе на заједничкој конференцији за штампу са немачком канцеларком Ангелом Меркел изјавио да не треба толерисати никакве покушаје промене статуса кво у Украјини.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here