Насловна Друштво Завршено снимање филма о Жарку Лаушевићу

Завршено снимање филма о Жарку Лаушевићу

0
ПОДИЈЕЛИ

Zarko-Lausevic_0

У Централном затвору у Београду снимљена је посљедња клапа документарно-играног филма „Лауш“ о глумцу Жарку Лаушевићу, за који сценарио и режију потписује Бранка Бешевић-Гајић.

Филм говори о пресеку једног времена које је допринело трагедији која се догодила у уметниковом животу, појави вишестраначког система, национализма, шта је значила представа Свети Сава у том периоду, зашто је главни актер ове приче, носио пиштољ са собом о његовом животу пре и после трагедије 1993, када је након свађе у кафани у Подгорици у самоодбрани усмртио две и ранио једну особу, због чега је осуђен на 15 година затвора.

Играни делови, говоре о тежини која притиска главни лик, о патњи кроз коју пролази, о кајању што га је у тим тренуцима мучило, што и данас осећа у својој души. Не откривајући цело лица глумца, детаљима тела и атмосфером затворске ћелије, представљамо његово душевно стање. Кроз крупне планове детаља руку, ногу, браде, обрва, уста, дрхтавих прстију, детаља влаге у ћелији, штурог намештаја и друго, видимо у каквим условима он пролази кроз преображај.

Овај пројекат за ауторку има изузетну културолошку значајност јер представља личност која је заузимала посебно место у драмској уметности и земљи у којој је рођена, а самим тим Жарко је један од првих глумаца који је платио својим уметничким животом, а мало касније и сопственим животом, иако је преживео инцидент у кафићу „Епл“ његов живот након трагедије је постао тежи и од саме смрти.

Бавећи се њим ми у ствари говоримо о нама јер представљамо документ једног времена. Говоримо о томе, зашто смо га изгубили, који је узрок његовог нестанка и шта је то што нас највише дотиче, придобија и остаје као трајна вредност.

Бавимо се феноменом врло комплексне личности и тешким временом које је донело доста последица и које је узрок многих недаћа које су нас као друштво задесиле. Обухвата и систем вредности који је почео да се руши на врло деструктиван начин баш у том периоду.

Пројекат је врло поучан и аутентичан јер прича причу о човеку, који је у истом тренутку велика звезда, изузетна личност, кривац, жртва, осуђеник, бегунац, писац, сликар и исконски покајник. Комбиновањем играних и реторичних делова, добићемо општу слику о Лаушу, са једне стране кроз људе који говоре о њему, са друге стране кроз глумца који ће дочарати његово стање, а ти ће се делови монтажно преплитати са текстовима из књиге и нарацијом.

Премијера је заказана за 22. Фебруар 2014. године у центру „Сава” са почетком у 20:30 сати. Прва клапа је пала испред Југословенског Драмског позоришта, а задња у Централном затвору у Београду. На филму се радило три године.

Продукција: Фикс Фокус, Сценарио и Режија: Бранка Бешевић Гајић , Лик Лауша: Андреја Маричић, композитор Хаџи Ненад Маричић, Директор фотографије: Матија Муњиза Петровић, Монтажер: Андреја Маричић, Наратор: Бојан Кривокапић, Извршни продуцент: Мирослав Бата Петровић, командир: Стојан Гајић

Продуценти: Андреја Маричић, Мирослав Бата Петровић, Бранка Бешевић Гајић

Говоре: Бранислав Лечић, Славко Штимац, Драган Бјелогрлић, Ирфан Менсур, Слободан Ћустић, Петар Божовић, Марко Баћовић, Андреја Маричић, Мирослав Лекић, Љиљана Благојевић, Светислав Гонцић, Тома Фила, Михајло Бакрач, Борка Павићевић, Јован Ћирилов, Дарко Бајић, Светозар Цветковић, Оливера Јежина, Славенко Салетовић, Драгомир Жупанц, Владимир Ђорђевић и други.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Sad je vjerovatno Sveti Sava kriv sto se to desilo,ili barem bio povod,pa je on zato kupio pistolj,koja je to zemlja ,na sudbini ljudi vodi politiku.
    Teba svako da procijen kad pocinje i kada predstaje kajanje ,svak je krojac svoje sudbine,bez obzira sto je ona ponekada okrutnai nemilosrdna ,medjutim ne treba je iznova izazivati,a jos manje od nje praviti biznis.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here