Насловна Друштво Завршене „Дучићеве вечери поезије“

Завршене „Дучићеве вечери поезије“

0
ПОДИЈЕЛИ

jovan_ducic

Представа „Последња песма“ затворила свечаност. Обележен и јубилеј „Два века Његоша“.

У оквиру „Дучићевих вечери поезије“ у суботу вече је у требињском Дому културе приређено традиционално песничко вече „На Дучићевом путу“.

Своје стихове у част Дучићу говорили су досадашњи лауреати његове награде Рајко Петров Ного, Милосав Тешић, Мирослав Максимовић, Ђорђе Сладоје, Ранко Јововић, као и награђени песници између две манифестације – Гојко Ђого, Владимир Јагличић, Желидраг Никчевић, Милица Бакрач, Ранко Рисојевић, Радомир Уљаревић, Благоје Баковић и Новица Телебак.

У културно-уметничком делу вечери наступили су Дуња Симић и Ана Симанић, уз клавирску пратњу Дуње Марковић, Гудачки квартет и студенти четврте године глуме у класи Јелене Трепетове Костић с Академије уметности из Бањалуке, као и хор „Бањалучанке“.

У оквиру „Дучићевих вечери поезије“, исте вечери је у Музеју Херцеговина отворена и изложба цртежа и акварела требињског уметника Љубомира Милојевића, док је у галерији херцеговачке Грачанице песник Рајко Петров Ного одржао предавање „200 година од рођења Петра Другог Петровића Његоша“. Ного је подсетио на обавезу и дужност да поред Дучића чувамо и остале великане српске књижевности, а посебно Његошева писана завештања која заузимају највише место у нашој књижевности.

Ако останемо и без Његоша – који је сев наше муње у човечанству, у космосу, који је и косовски завет и Обилића обновио, и тако нас као народ октроисао, ми ћемо се погубити и просути – додао је Ного.

Тродневна манифестација завршена је позоришном представом „Последња песма“ о последњим Дучићевим данима, у извођењу Народног позоришта из Београда.

ИЗЛОЖБА

Под називом „1.700 година од Миланског едикта“ отворена је и изложба фотографија Божидара Витаса, који је путујући светом и обилазећи манастире направио јединствену фотографску причу коју је приказао у Требињу.

Најстарија Витасова фотографија направљена је давне 1960. године, а најмлађа је снимљена у априлу ове године.

УРУЧЕНА НАГРАДА

НА Свечаној акадамији, одржаној пре две вечери, први човек Требиња Славко Вучуревић уручио је Дучићеву награду овогодишњем лауреату, песнику Ранку Јововићу. – Ранко Јововић је својим стваралаштвем заслужио ово признање и од данас је део елите која је остала иза Дучића – рекао је Вучуревић. У образложењу жирија наведено је да је Јововићево дело деценијама карактеришу слобода, жестина, усамљеност, али и српска духовност својствена аутентичној стваралачкој личности.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here