Насловна Друштво Завршена расправа о валоризацији острва Ластавица

Завршена расправа о валоризацији острва Ластавица

1
ПОДИЈЕЛИ

Посланици су завршили расправу о Приједлогу одлуке о давању у дугорочни закуп локалитета острва Ластавица са тврђавом Мамула, што је, према оцјени представника опозиције, распродаја културних добара, док Влада сматра да се дошло до квалитетног инвеститора.lastavica

Посланик Демократске партије социјалсита ДПС, Слободан Радовић, рекао је да инвеститор жели да инвестира 15 милиона еура у нове капацитете.

“То је добро за Општину Херцег Нови и за свеукупну туристичку понуду Црне Горе, а такође је и интересантно за посјетиоце из окружења”, казао је Радовић.

Он је додао и да инвеститор планира да улаже у инфраструктуру и доведе и воду и струју на острво, којих сада тамо нема.

“Треба да будемо јако срећни што имамо оваквог инвеститора и да чинимо све да он не одустане, а не да на било који начин радимо нешто што би га одвратило од његових планова”, саопштио је Радовић, преноси МИНА-бусинесс.

Посланик Демократског фронта ДФ Владислав Бојовић рекао је да Влада распродаје културна добра.

“Овај уговор садржи низ спорних одредби са становишта уставности и усклађености са законима. На тај начин се привилегује компанија Орасцом”, рекао је Бојовић.

Влада је уговор о закупу Мамуле потписала са швајцарским Орасцомом.

Уговор о закупу острва Ластавица са тврђавом Мамула потписан је на 49 година и подразумијева улагање од 15 милиона еура у обнову и претварање локалитета у уникатну еко-одрживу туристичку дестинацију категорије четири плус или пет звјездица.

Према плановима инвеститора, локација ће реконструкцијом добити музеј и бутик хотел са 23 собе и малим спа центром, двије мале плаже, пристаниште, два базена и клуб за водене спортове који нијесу на електропогон.

Независни посланик Обрад Гојковић рекао је да је данас дан када треба рећи „Доста је било“.

„Циљ уговора је омогућити инвеститору да нико мимо његове воље не може да крочи једним прстом на Мамулу“, поручио је Гојковић.

Он је позвао посланике да се окупе око интереса Црне Горе и да не дозволе да она постане банана држава.

„Приједлог уговора је незаконит, економски неоправдан и процедура није у реду“, тврди Гојковић.

Посланик Социјалдемократске партије СДП Драгиња Вуксановић рекла је да се пред посланицима налази примјер незаконитог правног посла, јер су одредбе уговора супротне одредбама неколико закона.

Она је поручила представницима Владе да не знају разлику између основних правних института и да је шокирана оним што чита. СДП, како је навела, подржава валоризацију Мамуле, али правни посао мора бити урађен у складу са законима Црне Горе.

Посланик Социјалистичке народне партије СНП Александар Дамјановић, предложио је Влади да повуче Приједлог одлуке о давању у дугорочни закуп локалитета острво Ластавица са тврђавом Мамула, како би се у све укључио историјско-културни аспект валоризације и Општина Херцег Нови.

„Није лоше валоризовати, али морамо заштити и обезбиједити максималне финансијске ефекте и привести ово интересу Црне Горе“, казао је Дамјановић.

Посланик Либералне партије ЛП Андрија Поповић рекао је да је, када је у питању Мамула, најгоре стање сада.

„Не видим ниједан разлог да се острво не да у закуп компанији Орасцом на 49 година и тиме промијени жалосно стање острва“, рекао је Поповић.

Он је поручио представницима владајуће коалиције да престану са трвењем и тихим ратом, који већ дуже држи заробољеним Црну Гору.

„Раскините коалцијиу, то је поштено и праведно према бирачима и идемо на изборе. Гледајте интересе државе и њених грађана“, казао је Поповић.

Министар одрживог развоја и турзма, Бранимир Гвозденовић је саопштио да је он, као министар, спремна да сноси посљедице уколико предложена рјешења нијесу добра и нијесу у складу са правним системом.

„Овај пројекат налази се у плану приватизасце осам година и три пута је био расписан тендер. Тек сада, након добре припреме, имамо могућност да дођемо до квалитетног партнера“, додао је Гвозденовић.

Најлакше је, како је оцијенио, не радити ништа.

„Тада нећете имати ниједан проблем“, сматра Гвозденовић.

Независни посланик, Дритан Абазовић, рекао је да је Влада постала реал естате агенција која само издаје у закуп.

„Влада нема кредибилтет који у економском смислу може да гравитира код озбиљних инвеститора“, закључио је Абазовић.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here