Насловна Друштво Завршен Међународни сајам Трг од књиге: Додјељење плакете најбољима

Завршен Међународни сајам Трг од књиге: Додјељење плакете најбољима

0
ПОДИЈЕЛИ

Додјелом награда синоћ је завршен је овогодишњи Сајам књига Трг од књиге, на коме су за осам дана организована 22 књижевна, драмска и ликовна програма и представљен рад 25 издавачких кућа из Црне Горе, Србије и Републике Српске.trg od knjiga

Жири у саставу проф др Горан Максимовић предсједник мр Ђорђе Малавразић и Воислав Буклатовић донио је одлуку да „Плакету за издавачки подухват године“ додијели САНУ и Издавачкој кући Завод за уџбенике- Београд, за издање: Рјечник појмова ликовних уметности и архитектуре

“Рјечник појмова ликовних умјетности и архитектуре обухвата први том (од А-Ђ) у којем су објављена достигнућа раније утемељеног великог научног пројекта израде умјетничког и научног лексикона из области ликовних умјетности и архитектуре. Лексиконске одреднице обухватају општу историју, природу, својства и функцију двије сродне области: ликовне умјетности и архитектуре, а описују феномене, личности и дјела од античке до савремене умјетности, те од афричких племенских скулптура, преко италијанске ренесансе, до савремених дубореза, гравира и сликарских композиција насталих међу јужнословенским народима”, наводи сер у образложењу жирија.

Издавачко предузеће Архипелаг, Београд, за едицију Дела Данила Киша, која обухвата остварења Данила Киша, уз приређивање Мирјане Миочиновић награђено је Плакетом за едицију.

Жири је оцијенио да “посебно вриједну чињеницу представља објављивање Кишових филмских сценарија који до сада нису били уврштени у издања његових сабраних дјела, а који поред репрезентативних и познатих текстова, као што су романи Пешчаник и Башта, пепео, те аутопоетичка и полемичка студија Час анатомије, изнова разоткривају актуелност Кишовог дјела”.

Књига Симеона Маринковића: Приче од А до Ш за коју су илустрације урадили Тихомир Челановић и Душан Павлић, издавачког предузећа Креативни центар, Београд, понијела је епитет Најљепше књиге 13 Међународног сајама књнига.

“Изузетно креативно, савремено изведена графичка рјешења и илустрације, које су развијене на ниво вишезначних симбола у потпуној кореспонденцији са књижевним текстом”, оцијенио је жири.

Занимљива казивања о рокенролу као популарном музичком покрету друге половине 20. вијека, Илустровани рокенрол водич, Давида Вартебедијана,Издавачка кућа Пчелица, Подгорица-Чачак добила је Плакету за дјечију књигу године, јер је “испричана кроз маштовито сједињавање текстуалног и визуелног доживљаја значајних композиција, аутора и бендова”.

“Посебну вриједност овога издања представља чињеница да је рукопис у цијелости прилагођен дјечијем узрасту и да садржи превасходни едукативни карактер”, истакао је жири.

Добитницима награда плакете је уручио Владимир Џелетовић, секретар Секретаријата за друштвене дјелатности и локалну управу Општине Херцег Нови.

“Намјера је организатора Трга од књиге, Градске библиотеке и читаонице, као и Општине Херцег Нови, да упркос такозваним савременим трендовима којима се често банализује и обесмишљава свака вриједност, уграде још који камен у бедеме у којима се гради брана и култура”, казао јер Џелетовић и подсјетио да су ове године на Тргу од књиге обиљежена три значајна јубилеја: 80 година од рођења Данила Киша, 50 година од смрти Александра Леса Ивановића и 100 година од рођења Бранка Ћопића.

“Свака награда колико говори о ономе ко је њен лауреат, исто толико говори и о онима који успостављају критеријуме. Ја сам зато био сигуран да ће Речник ликовних појмова и архитектуре, што би рекли ликовна енциклопедија, у овом граду тако пуном свјетлости, тако пуном те неке праизворне љепоте, у поднебљу које су обиљежили Лубарда, Лаиновић, Дадо Ђурић, данас Војо Станић, да просто нешто што тако свеобухватно и тако темељно додирује тему ликовне умјетности, добити награду”, казао је у име награђених Драгољуб Којчић.

У програму затварања овогодишњег трга од књиге наступила је новска група Castel Nuovo.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here