Насловна Друштво Затвореници се жале на одмазду, a ЗИКС жели још чувара

Затвореници се жале на одмазду, a ЗИКС жели још чувара

0
ПОДИЈЕЛИ

Kоначну ријеч о жестокој тучи у којој је повријеђено пет службеника и два осуђеника, даће тужилаштво. Полицијском истрагом је утврђено да је винковник инцидента који се одиграо у павиљону Б, Горан Вукчевић.

Полицијска истрага о томе ко је започео тучу у павиљону Б показала је да је Горан Вукчевић виновник инцидента, а коначну ријеч о жестокој тучи у којој је повријеђено пет службеника и два осуђеника даће тужилаштво.Велика прошлонедјељна туча у спушком затвору показала је да је потребно  повећати број службеника обезбјеђења у Заводу за извршење кривичних санкција, тврде из те установе. Саговорник  “Вијести” из управе ЗИКС-а, тврди да је и Влада препознала  потребу за запошљавањем образованих кадрова и да ће се то  једним дијелом реализовати  током  године.
ziks-spuz_4
Истовремено док из ЗИКС-а најављују потребу за запошљавањем школованог кадра, из прве генерације обучених затворских полицајаца, њих 24,  тврде да су након приправничког стажа остављени на цједилу.
Неки од њих послали су електронско писмо  “Вијестима” у ком тврде да  су одмах након приправничког стажа положили државни испит, али да им упркос обећањима већ четири мјесеца из ЗИКС-а не одговарају на захтјеве.

Павиљон “Б” спушког затвора 14. јануара био је поприште жестоког обрачуна између робијаша и службеника, који су извукли дебљи крај. Инцидент је почео нешто прије 15 часова, током шетње затвореника, када је, према трвдњама управе неколико робијаша тражило од затворских полицајаца да из “њиховог” павиљона премјесте једног од затвореника који им се не допада. Када им је саопштено да они о томе не могу одлучивати, почели су да пријете, а затим и да бију стражаре.Полицијска  истрага о томе ко је започео тучу у павиљону Б показала је да је  Горан Вукчевић виновник инцидента, а коначну ријеч о жестокој тучи у којој је повријеђено пет службеника и два осуђеника даће тужилаштво.

Осуђеници тврде да им се стражари свете и да их  туку.

Информације о с обрачуну у КПД опречне су и седам дана  након туче – осуђеници  готово свакодневно обавјештавају редакцију “Вијести” да учесници туче из њихових редова и даље преживљавају тортуру и да их службеници још туку.

 “Бију их сваког дана по неколико пута. У понедјељак вече су Л.Л. тукли до изнемоглости, а онда су га нагрђеног одвели у КБЦ”, казао је један од затвореника. Из управе ЗИКС-а данима не одговарају на питања о томе да ли су службеници након након инцидента тукли робијаше.   Из Клиничког центра “Вијестима” је саопштено да су од  14. јануара на преглед у ту установу доведена три затвореника са повредама из насиља.

“Једна особа је задржана на даље болничко лијечење у КЦЦГ, док су двије особе након указане медицинске помоћи у Ургентном центру враћене на даљи амбулантни третман”, казала је портпарока КЦЦГ Горица Соковић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here