Насловна Политика Зашто Запад приморава Русе на вето?

Зашто Запад приморава Русе на вето?

0
ПОДИЈЕЛИ

На дневном реду Савета безбедности Уједињених нација поново се нашла резолуција која приморава Русију да уложи вето, а овог пута се ради о паду малезијског авиона МХ-17.

rus

Запад, са једне стране, инсистира на резолуцији која трагедију карактерише као „претњу међународном миру и безбедности“ и захтева стварање међународног трибунала за проналажење одговорних, док се Русија, са друге, залаже да се истрага спроводи под лупом УН и да се за ту сврху именује специјални изасланик генералног секретара УН.

Вето — оружје хладног рата

Русија је већ други пут за мање од месец дана приморана да уложи громогласно „њет“, упркос њеним напорима да до коначног документа дође преговорима. Стиче се утисак да Запад на тај начин жели да етикетира Русе као дежурне негативце приморавајући их да потежу за ветом, као за време Хладног рата, када је министар спољних послова СССР-а Вјачеслав Молотов због константног улагања вета добио надимак господин Њет.

„То је нови талас хладног рата у коме се не бирају средства“, каже за Спутњик бивши амбасадор Србије у Белорусији Срећко Ђукић.

„Ово још један покушај Запада да се Русија изолује и покаже као неко светско зло, како би се јавност уротила против ње“, наглашава Ђукић и додаје да таква политика није успела ни пре 25 година, када је постојала разлика у идеологији, па самим тим неће успети ни сада.

Према Ђукићу, у питању је глобална битка за очување досадашње доминације у свету. С обзиром на то да је Русија ојачала и економски и војно, она представља нову препреку САД и НАТО-у на путу до Кине.

Запад хоће нови Хашки трибунал

Покушај да се поводом рушења малезијског авиона формира међународни трибунал, каже Ђукић, није ништа до реплика Хашког трибунала за бившу Југославију, који би у овом случају судио Русији. Он тврди да се Русија доста опекла Хашким трибуналом, с обзиром на то да она није имала приступа тој институцији, те да неће дозволити да два пута стане на исте грабље.

„Ово је напад на Русију у једном широком фронту и тај фронт неће ослабити. Увек ће се наћи неки нови разлог да се распламсају тензије како би се Русија притерала уза зид и показало како се запад, тобоже, бори за људска права, док се Русија карактерише као негативац“, каже Ђукић.

Слично мишљење дели и први заменик председника одбора за међународне послове Савета Федерације Русије Владимир Џабаров који за Спутњик каже да је јасно да ће они који инсистирају на стварању Трибунала унапред прогласити кривим устанике у Донбасу и Русију која их, наводно, подржава.

Према Џабарову, још увек нема простора за темељну истрагу о рушењу авиона, с обзиром на то да Сједињене Америчке Државе још увек нису проследиле податке са својих сателита, а Кијев и даље у тајности чува разговоре војних диспечера.

Малезијски авион на лету МХ-17 срушен је у Украјини у регији Доњецка 17. јула прошле године. Свих 298 путника и 15 чланова посаде, који су долазили из десет различитих држава, погинули су. Основна верзија катастрофе је да је авион оборен ракетом, а украјинске власти и представници полиције Доњецке Народне Републике кривили су једни друге за трагедију.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here