Насловна Поглед Зашто се ћутало о геноциду у Велици 28. јула 1944. године!?

Зашто се ћутало о геноциду у Велици 28. јула 1944. године!?

7
ПОДИЈЕЛИ

Село Велика је кроз историју позната као љута крајина која је упорно одолијевала разним завојевачима, поготово плавско-гусињским Турцима, а иначе била значајно мјесто још у средњевјековној Србији, јер се помиње и у познатој Дечанској хрисовуљи. Имали су ови крајеви знамените личности и јунаке који су гинули за крст часни и слободу свету.

goran kiković

Није било лако опстати у вилајету плавско-гусињских ага и бегова, који су увијек, кад би их запало, презали да им узму слободу, а коју им они нијесу хтјели дати ни по цијену својих живота. Величани као и сви Полимљани, као уосталом и сви Срби, никад нијесу никог нападали него су кроз историју једино бранили свој дом.

Зато је неразумљив страшан геноцид у Велици 28. јула 1944. године, када је страдало преко 500 људи, недужне дјеце, женâ и стараца, а за који нико није судски одговарао и нико се до данашњег дана није извинио за тај стравични злочин над недужним цивилима, иако је цјелокупној јавности познато да су тај стравични злочин извршили припадници СС дивизија “Принц Еуген“ и “Скендер-бег“ уз свесрдну помоћ домаћих зликоваца, балиста и вулнетара из Плава и Гусиња.

Пострада тада Велика ни крива ни дужна од страшног усуда, који је трајао непуних два сата посла, а нико од домаћих зликоваца макар да каза коју ријеч опроста, камоли да би затворен! Најтеже је било потомцима жртава, јер нијесу смјели јавно ни да проговоре о овом све до недавно заташкаваном злочину, зарад тобожњег “братства и јединства наших народа и народности“. Тако су и многи врли савременици и мимо своје воље постајали таоци и “саучесници“ страшног непочинства којем нема пандана у нашој новијој историји.

Како се може било какво ‘‘братство и јединство“ одржати, ако се крије злочин и ако се злочин никад не осуди? За одговор на ово питање вапи историја, и етика, и право, и душа цијелог српског народа. Може ли данашња генерација, након 71 годину од овог геноцида над српским народом, смоћи снаге да бар јавно изнесе потпуну истину о овом догађају?

Једном утврђена истина би била дјелотворнија од сваке судске пресуде, јер је она након толиког протока времена данас и анахрона и депласирана.

Надајмо се да ће се у будућем времену тако нешто и догодити.

 

Пише: Горан Киковић, историчар

 

7 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Tako je Besovici zasto se cuti i za takve zlocine ili genocide, bez obzira koji ih je uradio moramo osuditi i taj zlocin i mi pravoslavni a posebno muslimani. takodje samo ako sve zlocine osudimo svi zajednicki bice bolje za sve nas a posebno za mladi narastaj. samo mrznju ne vracajmo mrznjom, pokusati sto bolje da se resavaju lose stvari u proslosti bice bolje za sve. ali i tu ima granice.

  • 0
   0

   Kiković je spreman da zažmuri na oba oka i potpuno zanemari njemačke zasluge za zločin u Velici, samo da bi mogao da baci anatemu na svoje komšije nad kojima je njegov Pavle 1943. izvršio zločin ravan genocidu i, da ne pominjem ostale žrtve, poklao preko 650- toro đece od jednog dana do 15 godina starosti!? Ovđe u Pljevljima i okolini krivica je nepodijeljena i potpuno je u rukama Đurišićevih četnika! E tom zlikovcu Kiković je, kako je skoro izjavio, spreman da napravi spomenik u Beranama! Kako sad može sebi dati za pravo da morališe o Velici i prosipa krokodilske suze jer laže da za bilo kim žali no mu je namjera i želja da raspiri mržnju prema komšijama koje i pored genocida P. Đurišića nije uspio iskorijenit! Nek se stidi onog odijela na sebi i kravarte koja mu stoji ko magarcu sedlo! Htio bi da izgleda kao gospodin ali četniku to ni najmanje ne liči! Ne smijemo dozvolit ovakvim manijacima kao što je Kiković da koristi bilo koje žrtve kako bi se iživljavao!

   • 0
    0

    ЧИТАЈ НЕИСТИНО

    ФАШИСТА ЗУКОРЛИЋ ОДАО ПОШТУ ХИТЛЕРОВОМ НАЦИСТИ, ОПЕТ БИ ДА НАБИЈАЈУ СРПСКЕ ГЛАВЕ НА КОЉЕ ОКО СОПОЋАНА
    од satelit на 6. септембар 2014.

    Нови Пазар – Дан после бошњачког похода на Хаџет ретко ко у Новом Пазару помиње шта је муфтија Муамер Зукорлић поручио са места стрељања неколико стотина Бошњака на крају Другог светског рата. Сви говоре о „момцима у зеленим униформама са грбом Санџака на рукавима и црвеним фесовима на главама”. Овај „одред” прво је премијерно постројен на тргу у центру града, а затим је као пратња верским вођама промарширао до Хаџета, носећи санџачке и верске заставе.
    – Често, кад се будим и кад хоћу да заспим, или кад кренем да ставим залогај у уста сетим се људи који су поубијани овде само зато што су били Бошњаци и елита свог народа – казао је муфтија Зукорлић на Хаџету, месту где је крајем 1944. и 1945. године стрељано неколико стотина Новопазараца, оптужених за злочине над српским становништвом и сарадњу са немачким окупационим властима.
    Међу њима је био и ратни командант Новог Пазара и носилац Хитлеровог гвозденог крста Аћиф Хаџиахметовић Бљута, познатији као Аћиф-ефендија.
    Аћифови бојовници су 1941. године носили српске главе на бајонетима кроз Нови Пазар – бележи овдашњи хроничар и председник Санџачког интелектуалног круга Рамиз Црнишанин. Он подсећа да је Аћиф организовао свечани дочек немачких трупа на улазу у Нови Пазар, са музиком и са немачком заставом и паролама „Хајл Хитлер”.

    Одмах затим разоружао је жандарме и градске полицајце српске националности, затим све службенике Србе истерао из службе, а на њихова места поставио муслимане и наоружао их. Доцније их је заменио Албанцима, а Србе одредио да чувају бандере, казује Црнишанин, који у поновном марширању зелених униформи види „профашистички чин изманипулисаних младих људи”.
    Председник Бошњачке културне заједнице Адмир Муратовић каже да „само злонамерни у зеленом оделу могу да виде војничку униформу” и објашњава да је реч само о перформансу и афирмацији зелене боје ислама и традиционалне бошњачке капе. Осуђујући појављивање униформисаних људи градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић је за Танјуг казао да је реч о класичној злоупотреби деце од којих су већина ученици Медресе која је под контролом ИЗ у Србији.
    – Муамер Зукорлић им је обукао униформе и извео их на улицу да направи представу и пошаље поруку држави са којом успешно кокетира – навео је новопазарски градоначелник и додао да овај верски лидер „прво инсценира проблем, а онда ситном трговином покушава да ушићари за себе – то значи испуните мени и мојим сарадницима захтеве и ја ћу им скинути униформе”.
    Махмутовић је оценио да млади људи у униформама и са војничким обележјима нису пожељна слика из Новог Пазара и Санџака.
    – Зукорлић жели да се то види. Он је манипулатор, који се крије иза народа, нације и вере – навео је градоначелник Новог Пазара и упитао да ли се младим људима нуди боља будућност или униформе и нека опаснија будућност.
    Народни посланик и функционер СДПС-а Мехо Омеровић сматра да је реч о болесној амбицији човека да буде естрадно присутан у медијима.
    – Слика и поруке које су послате са овог перформанса у режији Зукорлића јесу узнемиравајуће за све грађане Србије! Шта је следеће? Хоће ли се овим ученицима верске школе после избора за БНВ, уз ове униформе поделити још нешто? Аларм је укључен… да ли га сви чујемо – пита Омеровић.
    Председник Удружења Срба „Рас” Добросав Никодиновић каже да је на Хаџету кулминирала националистичка политика коју муфтија Муамер Зукорлић спроводи годинама, а да му нико не стаје на пут.
    – У Новом Пазару осетна је атмосфера страха у којој Бошњаци раде шта им је воља, дивљају на спортским и верским манифестацијама, а Срби у страху ћуте и – селе се. Да ли је неко запитао како је било Србима док су гледали како градом маршира војска муфтије Зукорлића и шта би се десило када би Срби покушали да направе неки верски скуп у граду

    • 0
     0

     A što se ti četnički smradu, toliko sjekiraš i brineš za Srbe kad nijesi ni S od Srbina! I ti si kao i Balo samo ono što poslije nužde Srbin ostavi u Wc šolji! A ja nijesam raspoložen da sa takvim prolivima mijenjam komentar jer vaš smrad nije za komentarisanje!

 2. 0
  0

  Види,види јавља се сподоба са кечетом на ушима и то из Пљеваља.Ни ријечи кајања за геноцид у Велици и 120 поклано дјеце и 673 цивила старца и жена .Кољачка репрезентација : мулла Осман Растодер,Ђула Мустафић,Зуфер Аговић,Саит Шахмановић и Ризо,Шабо ,Шемсо Феровићи.Све Плавске и Гусињске ,,газије,,.А само им ти фалиш.Сад је крив неки Шмидхубер на чијем суђењу Велика није ни поменута.Је ли усташо.Кад су ти Пљевља била у НДХ то ти није сметало.Кад је муслиманска милиција клала и убијала рањене устанике у нападу на Пљевља 2.12.1941 то ти не смета.А ,,бранили,, сте Пљевља заједно са талијанима.И ти комшија рђо неваљала. Муџахедини ти не сметају јер ,,још,,!!! нису никакво зло учинили Црној Гори.Кад твоји Буковичани поклаше нејач код Чајнича 1993 цикно си ко пашче кад му се стане на реп.И још браниш Насера Орића.А пишеш у Рудници код Пљеваља ,,Селте се Срби,,.Планирате Пљевља са вашим муфтијом зукорлићем за главни град санџака.Стани мало туре бре!!

 3. 0
  0

  Допуна туретових зликоваца за покољј у Велици: Авдић Авдо-Гусиње,Аг Садри ага-Ђаковица,Алевић Дуло-Улцињ,Ахметовић Идриз-Горња Ржаница,Бајрам Балија Сакатан-Ругова,Бећа Сали-Метохија,Було Нон -Доља код Гусиња,Бучевић Бајзит,Имер,Ујкан Шаћир-Гиржан,Ганић Аљо-Плав,Груда Зајо-Гусиње,Дуца Браим-Пепиће Плав,Ђеловић Идриз-Новшићи,Емини Ајет-Кос.Каменица,Жуја Шабан-Ругова,Зарбинца Сиљи -Метохија,Ибиши Мустафа,Јашари Хамдија и Јусуфи Бари-Метохија,Качамаковић Медо-Плав,Луковић Емро -Метех код Плава,Куковић Рамиз,Љута Садик-Турићевци Сјеница,Нововић Алил -Г.Ржаница,Никочевић Саљо-Плав,Перлеши Нуа-Пећ,Пожари Дем Али-Пећ,Рама Сали-Ругова.Шабан бегов Хусо-Плав,Реџепагић Шабо-Плав,Руговац Салихов Рустем-Плав,Суљевић Хасан-Јасеница Плав,Таировић Џема-Г.Ржаница,Феризовић Рамо Плав ( учествовао у страшном злочину дерања малог Томислава Вучетића),Феровић Ага Шемсо-Плав,Цамић Јусуф -Плав,Цецуњанин Рустем-Богајићи Плав,Челић Чела Ујкан-Гусиње,Шабовић Кдријин Сокол-Плав.

 4. 0
  0

  Jel se ti to Balo nasilno namećeš i predstavljaš kao neki ugroženi Srbin? Jesam li ti rekao da ti nijesi Srbin i da te ja ni pod razno ne priznajem za Srbina. Ti jesi nešto srpsko a to je ono što iza Srbina ostane u Wc šolji! Valjda znaš šta je to? A vejeruj mi baš tako i mirišeš. Takva ti je apa i zadah iz prljavih usta! No nije samo to. I mozak ti je očigledno ko da je iz Wc šolje jer sve što misliš i kažeš užasno je neprijatno i smrdi brate mnogo! Aj da te ne čačkam dalje jer ćeš svojim smradom rašćerat čitaoce ovog portala a i ja ne mogu više da te mirišem! Ovo je nivo komentara koji tebi odgovara a ne logični komentari! I da ti još poručim- ove koje si pomenuo ja ne poznajem i nijesam čuo ništa toliko loše o njma koliko si ti na njih ogorčen a pošto ih ti toliko mrziš mora da nešto vrijede. Da ih je makar bilo više da pomlate četničku paščad koja i dan danas smrde tu oko nas kao ti i ovaj smrdljivi Kiković! dabog da ti Kiković podigo spomenik i ti njemu!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here