Насловна Поглед Зашто овај супербоул толико подсећа на председничке изборе

Зашто овај супербоул толико подсећа на председничке изборе

0
ПОДИЈЕЛИ

Многи су уочи финала некако неоправдано поистоветили Њу Ингланд Пејтриотсе са Доналдом Трампом, чак је и Вашингтон пост позивао навијаче да навијају против „Трамповог тима“

Доналд Трамп је уочи синоћњег супербоула предвидео победу Њу Ингланд Пејтриотса од осам поена. На полувремену је, при предности Атланта Фалконса од 28:3, наводно био толико изнервиран да је напустио сопствену забаву коју је приредио поводом финала НФЛ лиге. Тако бар пише Њујорк пост. Није, изгледа, Трамп до краја веровао у своје пријатеље из Њу Ингланда, најбољег квотербека свих времена Тома Брејдија и тренера Била Беличика.

Овај супербоул, најневероватнији у историји из више разлога, био је, кажу, и најполитизованији до сада. Кроз НФЛ се, наиме, прилично верно осликавају поделе које оптерећују америчко друштво после председничких избора. НФЛ играчи су према истраживањима идеални гласачи Доналда Трампа: просечне старости 25, високо образовани, становници већих градова са просечном платом од 2,4 милиона долара годишње. А то је само прича о играчима. Ако им се додају и челници и остали запослени у клубовима, па власници милијардери с којима Трамп редовно игра голф, долазимо до тога да је НФЛ идеално окружење за Доналда Трампа.

То, међутим, важи само за беле играче. Код НФЛ Афроамериканаца однос према новом председнику поптуно је супротан. Према једном истраживању уочи избора, 91 одсто црних играча је подржавало Хилари Клинтон.

НФЛ је далеко најконзервативнија лига у америчком професионалном спорту. Донације власника клубова, односно франшиза, републиканским кандидатима на различитим нивоима надмашују донације демократама за чак 40 пута. Колико је тек апсурдно, што је проед Беличика и Брејдија, Трамп пријатељ и са власником клуба Робертом Крафтом, а у Масачусетс је био једина држава у којој је на изборима Клинтонова победила у сваком округу.

Зато су многи уочи финала некако неоправдано поистоветили Њу Ингланд Пејтриотсе са Доналдом Трампом, чак је и Вашингтон пост позивао навијаче да навијају против „Трамповог тима“.

И баш као што је неочекивано Трамп преокренуо избора, тако су и Пејтриотси начинили највеће чудо у историји НФЛ финала.

Јер, ниједна екипа у супербоулу до сада није успела да победи после заостатка већег од 10 поена, а минус победника је синоћ био и 25 поена. Никада, забележили су и то статистичари, у финалима није игран продужетак.

Меч је решио Џејм Вајт ког су Пејтриотси 2014. узели као 130. пик у четвртој рунди драфта, а он је постигао одлучујући тачдаун са два јарда, тако да је лопта једва прешла линију.

Том Брејди је постао највећи играч свих времена, јер је освојио пету титулу, чиме је престигао и легендарног Џоа Монтану.

И тако је и Доналд Трамп доживео да статистика постане његов савезник.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here