Насловна Политика Побједа Трампа – најгори сценарио за ЕУ?

Побједа Трампа – најгори сценарио за ЕУ?

1
ПОДИЈЕЛИ

Доналд Трамп је обећао да ће окренути Америку примарно окренути у смјеру својих унутрашњих проблема.Приоритетни задатак на том путу је заштита националне економије од неповољног утицаја међународних тржишта. Његова побједа такође обећава мање америчке умијешаности у послове Европе.

У току изборне кампање кандидат од Републичке партије је више пута обећао да у коријену променити међународне уговоре о слободној трговини. То наравно није могуће да се уради одједном, јер се свијет још увек ослања на основне споразуме, које су потписале земље победнице у Другом Светском рату: Велика Британија, САД и СССР, чији је правни наследник Русија. Обећања из предизборне кампање Трампу намеђи дијалог са Путином.

djukanovic-obama

Први ударац који је доживјела политика Барака Обаме био је излазак Велике Британије из ЕУ, а други – победа Трампа. Ако курс 45. председника САД ступи на снагу, Европа неће више имати слободан приступ америчком тржишту, дакле, изгубиће могућност промовисања својих трговинских стандарда, које су усавршавали генерације финансијских група, од којих су зависили демократи.

Европа је подржала санкције против Русије, међутим санкције примењене према Русији истичу у јануару 2017. године. У том моменту, ако Трамп буде озбиљно приступио својим преизборним обећањима, САД ће се усредсредити на своје унутрашње проблеме. Један од тих проблема је рат са ИСИС-ом, гдје ситуација на терену намеће Русију као главног савезника у том рату.

 

Европу у том случају може очекивати екстремна поларизација. На једном полу нашли би се евроскептици, а на другом заступници европске централизације. Герд Хелмут Комоза, генерал њемачке војне контраобавештајне службе у оставци, на почетком овог вијека објавио је неколико сензационалних књига о тајним механизмима управљања Њемачком, укључујући и «Канцелар акт» од 21. маја 1949. Тај тајни Акт о лојалности САД, морао је да потпише сваки нови њемачки канцелар.

Marin le Pen

Европска поларизација у многим земљама ЕУ лако може довести на власт представнике деснице па чак и ултра деснице. Избјеглице из Сјеверне Афтиrе и са Блиског Истока, чине озбиљан притисак да друштво и прилично иритирају становнике Европе, те тај фактор може представљати један од кључних фактора који ће опредијелити њихово гласање на изборима и усмјерити их ка десним екстремним круговима.

Коме не треба руски гас у Европи и коме треба рат на Балкану?!

Међутим на енергичније војне акције на Блиском Истоку, ИСИС моће одговорити терористичким нападима на тлу Европе, јер међу милионима миграната сасвим сигурно постоје хиљаде њихових присталица. Такође ту су Босна и Херцеговина, Косовои  Албанија, територије гдје исламистичке терористичке ћелије егзистирају одавно.

mudzahedini

Уколико се како Трамп обећава САД окрену себи, нови рат на Балкану могли би да покушају испровоцирати неки други кругови, нрп. Велика Британија, Саудијска Арабија и друге петродоларске монархије на Блиском Истоку. Управо Британци и Арапи ће радо би подржали хаос на Балкану, да тако спријече ширење руског утицаја, са циљем да пројекат изградње гасовода Турски ток, или Јужни ток никад не буде .

За британске и арапске компаније провоцирање хаоса на Балкану могла би да буде игра са високим улогом. 

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Let’s make the world great again???? Parola Trump-a je „Let’s make America great again“ (Napravimo Ameriku mocnu/veliku ponovo) i „Americanism, not Globalism“ (Amerikanstvo, ne globalizam).

    Dakle braco Srbi, promasaj sa vase strane. Svako normalan se bori za svoje interese. Samo se ludi srbi stide svoje nacije, svoje zastave i svoga jezika, i ustupaju svoja prava da bih stvorili koaliciju/zajednistvo sa grupama/narodima koji nas nikad nece postovati dok im ne pokazemo da smo bolji, pametniji i jaci. Zato, svaka cast Trump-u, i mi trebamo da ucimo od najboljih.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here