Насловна Поглед Зашто је Дарку Шарићу укинута пресуда?

Зашто је Дарку Шарићу укинута пресуда?

1
ПОДИЈЕЛИ

Одлуку о укидању пресуде Дарку Шарићу и осталим оптуженим за шверц 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у западну Европу донео је Апелациони суд у Београду и наложио да се суђење понови.

„То што нису дати јасни разлози о поводом правног питања везано за могућност примене института продуженог кривичног дела код неовлашћене производње и стављања у промет опојних дрога, један је од кључних разлога за укидање пресуде“, навела је портпарол суда Мирајана Пиљић.Поред тога, разлог је и недовољна образложеност конкретизације радњи окривљених понаособ, као и коришћење пресуде на основу споразума о признању кривичног дела, напоменула је Пиљић.

Такође један од разлога за укидање, али не и кључан, је и дуплирано учешће сада већ бившег судије Владимира Вучинића у том поступку. Наиме, Вучинић је учествовао у потврђивању оптужнице против Шарића као члан кривичног ванпретресног већа, а био је и члан судећег већа што Законик о кривичном поступку не дозвољава.

Према речима портпарола, Апелациони суд је нашао да је то само једна од битних повреда кривичног поступка због којих је првостепена укинута, док су кључни разлози горе наведени.

Што се тиче ослобађајућег дела првостепене пресуде, који је одлуком Апелацоног суда потврђен у односу на Бојана Станојковића, Дарка Газдића и Александру Машић, Пиљићева је указала да тај део пресуде није ни оспораван жалбом тужилаштва у делу који се односи на судију Вучинића, а тужилаштво се једино жалило на ослобађајући део пресуде.

saric „Другостепени суд испитује првостепену пресуду само у оквиру жалбених навода док се тај део пресуде из напред наведених разлога не може испитивати по службеној дужности по важећем ЗКП-у“, нагласила је Пиљић.

Што се тиче Шарићевог притвора, иако његови адвокати најављују преко медија да ће тражити укидање уз јемство или наногицу, Апелациони суд наводи да му је он продужен због опасности од бекства, затим бојазни да ће поновити кривично дело, и због узнемирења јавности.

„Из списа предмета произилази постојање оправдане сумње да је организована криминална група продајом дроге остварила профит од више десетина милиона еура, од чега највећи део тог новца до сада није пронађен, а који би Шарићу као организатору могао бити доступан“, наводи се у одлуци суда.

Апелациони суд подсећа да се Шарић налазио у бекству дуже од четири године па да постоји бојазан да би у случају пуштања на слободу, могао да се сакрије од државних органа Републике Србије, односно да поново постане недоступан.

Због одлуке Апелационог суда осим Шарићу поново ће се судити и Горану Соковићу који је у бекству и Жељку Вујановићу, Родољубу Радуловићу који је такође у бекству, затим Ненаду Новаковићу, Бошку Недићу, Марку Пандрцу који је у бекству и Дарку Тошићу, Николи Димитријевићу Живку Сидинском, Бобану Стојилковићу, Марку Дабовићу и Бориславу Туњићу.

Поново ће се судити и одбеглим Небојши Сретеновићу, Марку Рачићу и Владимиру Рачићу, Петру Обрадовићу и Миловану Миловцу.

Пресуда је укинута и за сведоке сараднике Драшка Вуковића, Радана Адамовића и Небојшу Јоксовића.

Шарић се једини из групе оптужених налази у притвору, док се остали бране са слободе или су у бекству.

Деветоро оптужених за припадништво Шарићевој групи је раније осуђено на основу споразума о признању кривице.

Шарић се предао српским властима 18. марта 2014. године од када се налази у притвору. Пре тога је од почетка поступка крајем 2009. године, био у бекству.

Процес се водио по шест спојених оптужница због шверца више од укупно 5,7 тона кокаина из Уругваја, Бразила и Аргентине у западну Европу током 2008. и 2009. године.

saricПрема оптужници, чланови Шарићеве организоване криминалне групе међусобно су комуницирали преко СМС порука и шифрованих телефонских бројева, мада су им полиција и домаће и стране тајне службе ушле у траг, па је прво хапшење ове групе уследило у Уругвају 15. октобра 2009. године и истовремено у Србији у акцији „Балкански ратник“.

У Специјалном суду у Београду Шарићу се суди због оптужби за прање пара у Србији убацивањем новца стеченог кријумчарењем кокаина у легалне токове.

Шарић и још 17 окривљених у том процесу терете се за прање око 22 милиона евра.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Dok je upumpavao prijeko potrebne devize u propalu srbijansku privredu bio je dobar. Dobri su bili i novci koje je investirao u državu Srbiju. Onoga momenta kada je u njemu proradio „pljevaljski sindrom“ i kada je naumio da dio novca (ne znam odakle mu toliko ali to nije ni važno za ovaj post) uložiti u razvoj rodnog grada tj. kada je htio sagraditi cementaru u Pljevljima stvari su se promijenile. Odjedom su se sjetili da bi ta cementara , s obzirom na veoma kvalitetan i već izvađen laporac, svojim kvalitetnim proizvodom kao i cijenom, ugrozila srbijanske cementare kojih ima nekoliko. Izgradnjom pljevaljske cementare bili bi ugroženi i bezbrojni kooperanti koji žive od tih cementara. Odjednom je Šarić postao, od prijatelja i biznismena, kriminalac bez premca kojeg što prije treba uništiti. Prethodna politička garnitura čak nije sačekala da se suđenje ovom čovjeku završi i da bude, ili ne bude, proglašen krivim. Prije svake presude ona je oduzela i počela da krčmi imovinu ovog čovjeka koja se vodi na njegovo ime kao i na imena njegovih prijatelja, rođaka i kumova. Ovakva pravda, ovakvi ljudski i zakonski aršini i ovakav mentalitet ljudi moguće je naći samo tamo „gde cveta limun žut“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here