Насловна Поглед Зашто два календара: Миланковић „помирио” православне и католике

Зашто два календара: Миланковић „помирио” православне и католике

23
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Донко Ракочевић

Календарска подјела, која потиче још из давних времена, дио је вјечитог сукоба двије хришћанске цркве, православне и католичке. У кратком историјату покушаја реформи календара, може се сагледати како је дошло до два Божића и осталих замешатељстава везаних за истовремену употребу два календара – Грегоријанског (новог) и Јулијанског (старог).

До Првог свјетског рата у свим православним земљама био је на снази Јулијански (стари) календар. Послије Првог свјетског рата, распадом Аустроугарске и побједом совјетске револуције, створиле су се многе државе, међу њима и Краљевина СХС (каснијe Југославија) што је одмах отворило проблем календара, јер су западни дјелови новостворене државе, још од средњег вијека, употребљавали нови (грегоријански) календар (од 1584. године).

Да би се избјегле забуне, 19/31. јануара 1919. године у Краљевини СХС прихваћен је као званични – нови (Грегоријански) календар. Прихватала га је нова држава, али не и Српска православна црква, па је, између осталог, почела пракса – двије Нове године и два Божића.

Сабор у Цариграду

За 10. мај 1923. године у Цариграду, цариградски патријарх Мелетиос сазвао је сабор представника свих православних цркава и држава, с једном тачком дневног реда: реформа Јулијанског календара. Српску православну цркву заступао је митрополит црногорско-приморски Гаврило Дожић, а краљевску владу проф. др Милутин Миланковић као научник. Биле су заступљене све правoславне цркве, укључујући и сјеверно-америчку.

Српска делегација је била за потпуну реформу календара, односно за увођење тачног календара и покушај (преко Друштва народа) да се такав, најновији, календар прихвати у цијелом свијету.

Oсновна идеја Миланковићa била је да треба поштовати огромне напретке астрономске науке остварене после грегоријанске реформе (1584. године).

Српска делегација је предоложила да сабор ради у три комисије: канонској, научној и практичној. Тај предлог је прихваћен. Миланковић је ушао у другу, а митрополит Дожић у трећу.

Миланковићев предлог

Милaнковић је заузео став: „Предложићу календар који је заснован на науци, а не на канонима. Односно, створити нови календар на строго научној бази и, према томе, астрономски тачнији од Грегоријанског“.

Пошто је за такав предлог имао сагласност СПЦ и митрополита Дожића, Миланковић је овако формулисао предлог:

Тринаест дана треба одузети од Јулијанског календара. Они представљају акумулирану разлику у рачунању времена од сабора одржаног у Никеји 325. године.

За будућност нека се утврди ново правило у одређивању преступних година. Преступне године биће оне које се могу подијелити са четири без остатка (као што је било и до сада).

Ново је што се другачије одређују преступне године код тзв. секуларних година (то су оне које се свршавају са двије нуле, на примјер 2000, 2100, 2200). Секуларне године биће преступне само онда када број њихових вјекова подијељен са бројем девет даје остатак два или шест. Све остале секуларне године биће просте, што осигурава да све до 2800. године не буде никаквих мимоилажења између тог најновијег и Грегоријанског календара.

Покретни празници зависиће од датума Васкрса. Васкрс ће се славити прве недјеље послије пуног мјесеца након прољећне равнодневице. Васкршњи пун мјесец биће одређен астрономским прорачуном, чије ће мјерило бити меридијан који пролази кроз куполу Христовог храма у Јерусалиму.

Према том предлогу, у читавом вијеку би само десет пута Васкрс код православних био недјељу дана раније него код осталих хришћана. У свих осталих 90 година, били би у истом дану и код једних и код других.

Таман довољно да маркира народну разлику између новог и грегоријанског календара”, говорио је Миланковић.

Разлика између Миланковићеве и тропске године износи свега двије секунде годишње. Да би се акумилирала разлика од једног дана, потребно је 43.200 година! Због тога је то најтачнији календар направљен у људској историји.

После много перипетија и обрта, једногласно је прихваћен Миланковићев предлог. За свој рад је касније одликован од многих влада. На завршној сједници сабора, 30. маја, донијета је одлука да се, прихватањем новог (Миланковићевог) календара, поведу разговори са западним црквама око сазива једног свјетског сабора о реформи календара.

Ступање на снагу новог календара предвиђено је када га ратификују све православне цркве. Синод Цариградске цркве то је учинио одмах, а у Грчкој, Румунији и Бугарској ратификован је много година касније, али никада није заживио у пракси. За дивно чудо, Српска православна црква никада није ратификовала одлуке тог свеправославног сабора, на коме је прихваћен управо предлог српске делегације.

23 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Milutin Milanković je nekako zaboravljen, a spada u nekoliko najvećih srpskih naučnika. Američki astronauti koji su išli na Mjesec nosili su između ostalog i opremu da ispitaju milankovićevu teoriju o tome da Mjesec nema magnetno polje. Ispostavilo se da je Milanković bio u pravu. I kalendar koji je napravio je bio najbolji koji je do sada napravljen, što nije čudo jer je on bio naučnik – astronom. Samo mu nije trebalo da se uopšte uključuje u tu priču sa glupanima iz crkve.
  U Srbiji se pravi kult Nikole Tesle iako Tesla u životu nije imao nikakve veze sa Srbijom; rodio se i školovao u Austro-ugarskoj a živio i radio u Americi. Tesla nije bio ni naučnik već vrhunski inženjer. Ali to ne smeta mitomanima iz Srbije da ga prisvajaju. Milanković još čeka neku drugu Srbiju koja će znati da cijeni njegovu veličinu.

  • 0
   0

   Komlene ta ti prica ne tacna. Imao je Nikola Tesla veze sa Srbijom ito jake a i poslednje dane proveo je ziveci od Jugoslovenske penzije posto su ga Ameri iscijedili i opljackali a potom pustili niz vodu.

  • 0
   0

   da samo ne za Pravoslavne vjernike ne moze fizika zamijeniti mistiku.O cemu pricate
   crkva je ikona vremena na zemlji ,kalendar mora bit zvjezdani a ne suncev.
   U Svetom Pisnu pise da ce biti novo nebo i nova zemlja,zbog taoga dejstvo Crkve nije geo nego metakosmicko.
   Gavrilo Dozic i Milankovic ,jedan naucnik drugi Mitopolit ,vise vojskovodja,a za ljubav Jugoslavije Srbi su se htjeli i poturciti,ili da kazemo toliko su ludi Srbi bili pozitivno opijeni da su se poceli ponasati nepravoslavno ili bolje reci internacionalizam koji se donekle izjednacava sa danasnjim globalizmo.
   Kalendar ne sluzi Crkvi kao prvo i najvaznije za tacnost mjerenja vremena ,OliMpijada trka Milorada Cavica,nego je vazan istoriski i odrzava stalan i vjeciti pomen i jedinstvo sa poslednjim dogadjanjima i stradanjima Sina Boga isusa hristosa,to IMajte na umu a ne stopericu Rzapet i Vaskrsao treci dan po pismu.Ne moze se Tvorac podredjivati tvorevini,neki mogu i rade to,ali Prava Pravoslavna Crkva to niti moze niti ce uraditi,ako uradi lako ce okupljazi vjernike,to im je valjda jasno:

 2. 0
  0

  Znači, piši propalo!
  Tesla, dakle, nije Srbin!?
  Kada jednog dana pođeš tamo, ela, kumim te Bogom, obavjesti nesrećnog samo inžinjera da Srbin nije!?
  Milo će njemu biti da ga, makar na oni svijet, primakneš istini!!!
  Da ga ludi Srbi zalud ne prisvajaju!?
  … A ni Zemlja nije okrugla!!!
  Jel’ de Komlene da nije?

 3. 0
  0

  Komlene, opet se petljas u nesto sto ne poznajes dovoljno. Milankovic, najpoznatiji srpski astronom nije zaboravljen. Njegova teorija o smjeni ledenih doba je i te kako poznata u astronomskim krugovima. Problem je sto su njegovi radovi u oblasti koja nije dostupna svakome jer za razumijevanje pretpostavljaju ozbiljnu matematicku proficijenciju, koju vecina ljudi nema, pa ni ti Komlene. To sto je bio srbin je fakt koji je za nauku nebitan. To nas srbe ne sprecava da se njime ponosimo. Isto je sa Teslom, kojeg definitivno prate mitovi, ali ne samo kod srba. Pomenuti samo mitomane iz Srbije nije korektno. Priroda Teslinih radova i izuma je takva da izaziva razne spekulacije, mnoge od njih nedokazane i bez osnova. I on je bio srbin iako je rodjen u austro-ugarskoj monarhiji. Otac mu je bio pravoslavni svestenik . Je li to problem?
  Da se vratim na Milankovica, nece on nikada biti popularan i cijenjen u nekoj drugoj Srbiji i nekom drugom Svijetu zbog toga sto je ono sto zovemo civilizacijom takvo kakvo je. I to nema nikakve veze sa srbima i nesrbima. Jedan jednostavan primjer: Koliko ce tvojih prijatelja srba, montenegrina, itd. moci precizno da objasni zasto se sidericka i tropska godina razlikuju za oko 20 minuta? Koliko ce od njih uopste znati sta znace ti termini? Zato Komlene prihvati prijateljski savjet i diskutuj o onome sto znas i razumijes.

  • 0
   0

   Zašto bi Milankovićeva teorija o smjeni ledenih doba ili njegov rad o magnetizmu Mjeseca bili poznati samo u astronomskim krugovima? Ni ja nijesam astronom pa znam za to. To se na veoma popularan način može prezentovati i srednjoškolcima. Nije ni Darvinova teorija naš jednostavna pa se svuda pominje, svi znaju za nju a o njoj trabunjaju čak i popovi. Koliko Srba zna za Milankovića i ponosi se njime? Hoću li pretjerati ako kažem 1%. Zbog čega se javljaju greške u kalendaru i koje astronomske pojave dovode do toga takođe se može objasniti prosječno inteligentnom čovjeku za 2 školska časa.
   Teslu je dohvatila politika. Čovjek nema nikakve dodirne tačke sa Srbijom. Niti je rođen niti je živio u Srbiji, ne znam je li bio tamo jednom ili nijednom u životu. Posmrtni ostaci su mu prebačeni u Beograd-glavni grad Jugoslavije a ne Beograd-glavni grad Srbije. Bio je srbin, ali nacionalnost je poslednja stvar koja se može vezivati za takve velikane. Tesla je bio proizvod austro-ugarskog društva a najveće rezultate je dao u američkoj civilizaciji. Da je živio u Srbiji dogurao bi najviše do svještenika. Ali to ne smeta Srbiji da ga prisvaja i čak nazove beogradski aerodrom po njemu. Doduše oni se rado kite tuđim perjem, prisvajaju i Njegoša iako im treba prevodilac da razumiju njegov jezik.

 4. 0
  0

  U ovom tekstu zeli da se poturi teza da je priomjena jkalendara bilo nesto pozitivno, nesto sto se opravdava Milenkovicem i eto, Crkva prati nauku i koriguje svoje Kanone, jer ko ce protiv nasuke.

  Ovdje je u pitanju jedna prevara a evo zasto:

  1. I dan danas astronomi koriste stari kalendar kao najtacniji.

  2. Sto se tice astronoma, od njih vecih prevaranata nema. Sta su to astronomi?
  Astronomi su lazovi koji tvrde da je zemlja riotirajkuca kugla koja se okrece nadzvucnom brzinom, koji tvrde da je citav Kosmos u haosu, da je sve slucajno nastalo i da u svom tom, od njih iskonstruisanom haosu, za Boga mjesta nema.
  Dakle, astronomija je jedna profesija vrlo slicna mucenju olova ili gledanja u pasulj.
  Nije stoga cudo da se crniomagijaski masonski krugovi mnogo bave masonerijom, isto kao sto nije nikakvo cudo da evo za 2017 godina i silnih lansiranih satelita, koji kruze tamo gdje je temperatura oko 3000°C ne postoji ni jedan jedini snimak zemlje iz kosmosa, nego postoje samo nacrtane slike neke kugle u raznim bojama, Koje su naslikali akademski slikari koji rade u NASA.
  Takodje ni jedan os hiljade aastronauta, koji su letjeli u Kosmos, nije napravio, barem za sebe, neku sliku njegove „otadzbine“ iz svemira.
  Cudo jedno, covjek podje do Partiza, pa ispuca sto filmova slikajuci Ajfelovui kulu a od hiljada astronauta, ni jedan se nije sjetio, da barem jedan film potrosi snimajuci zemlju odozgo.

  3. Uvodjenje novog kalendara je judeo masonska rabota, uradjenja sa ciljem stvaranja jedne svetske antihriscanske crkve.

  4. Konstatinopoljski patrijah, koji je uveo novi kalendar je bio mason 33 stepena., dakle sluga satanin par exelans.

  5. Posle uvodjenja novog kalendara u Grckoj je doslo do raskola i strasnog progona pravoslavnih.
  Pravoslavni vjernici su se odvojili od onih jeretika, koji su primanjem novog kalendara otpali od Crkve Hristove.

  6. Ista rabota se desila i u Rumuniji, gdje je takodje bilo velikih progona pravoslavnih vjernika, od onih otpalih od Crkve, Koje je podrzavala vlast.

  7. Novi kalendar je od svetih otaca tri puta anatemisan, dakle svi oni koji ga drze, ili opste sa onima koji ga drze (Risto, ovo se odnosi na tebe) su pod strasnim anatemama Crkve Hristove.

  8. Patrijah koji je uveo novi kalendar je umro u najstrasnijim mukama a njegova dva ekumenisticka naslednika Atinagora i Dimitrije su sahranjivani u blindiranom metalnom sanduku, jer je poslije upokojenja smrad koji se sirio od njih bio neizdrziv, pa tu cak ni bliondirani metaklni sanduci nisu nista pomagali.
  Uobicajeno je da se u Grckoj patrijasi sahranjuju otkriveni i u sjedecem polozaju.

  9. To maskiranje primanja novog i anatemisabnoog kalendara sa astronomom Milenkovicem su price za malu djecu. Dokaz za to je potpuno gubljenje blagodati i otpadanje od Crkve svih onih koji su taj kalendar primili ili onih koji opste sa onima koji ga primise. Ovo gubljenje Blagodati je nesto sto se skoro opipati moze, toliko je vidljivo i ocigledno.

  10. Jos se nije desio jedan jedini slucaj da neko, ne primi, nego samo pocne da razmislja o novom anatemisanom kalendaru a da nije ekumenista ili mason. Svi koji primise novi kalendar, zabetonirase se u satanski svetski savez crkava a koji se zabetonirase a ne primise projkleti kalendar, sada tupe mopzak sa Milenkovicem, ne bi li ga sto prije prihvatili.

  Dakle: NOVI KALENDAR = JERES = LAZ = EKUMENIZAM = MASONERIJA = SATANA = OTPADANJE OD HRISTA.

  Nazdravlje bi bio novi kalendarf Crnogorci!

  Posto su u zadnje vrijeme ucestali tekstovi i opravdanosti uvodjenja novog kalendara, za pretpostaviti je da je Ristova obavestajna sluzba „ROS“, pocela da vrsi kampanju za tu prljavu rabotu, ne bi li zu ulazak Crne Gore u NATO pakt progurali i to cudo.

  • 0
   0

   Mislim da si u pravu da crkva izokola radi na uvođenju novog kalendara, ali za neke stvari nijesi u pravu. Jedna od ljepših fotografija u astronomiji je izlazak Zemlje na mjesečevom horizontu koju su napravili američki astronauti za vrijeme boravka na Mjesecu. I Kinezi planiraju brzo novu misiju na Mjesec, pa će biti novih snimaka.

 5. 0
  0

  Da se išta zna, znalo bi se da je svaki kalendar dobar, kako je svaki ustvari pogrešan!!!
  Kako samo ljudi ne valjaju, teško je Vremenu da ih sve podmiri i namiri!
  Da kojim slučajem čovjek poznaje Vreme, znao bi da će jednom da susretne sama sebe nevaljala, što je čak i Vreme htio u lance da sveže!?
  Pa nas je dobri Bog hiljadama opomenuo, zalud!
  Ne haje čovjek.

 6. 0
  0

  Americki astronauti, taman kao i ruski, mjesec primirisali nisu.
  I ne samo mjesec, nego niko od njih ni toga kosmosa primirisa nije.

  A tek Kinezi, sa njihovim „Kung-Fu“ svemirskim brodovima.
  Tek ce oni mjesec primirisati, taman kao sto je onaj mali defektni iz Sjeverne Koreje vrsdioo ejksperimente sa atomskom bombom.

  Ubacio covjek u neki rudnik jedno dvije zeljeznicke kompozicije dinamita i to digao u vazduh.
  Seizmoloske stanice registrovale zemljotres a sredstva javnog laganja objavile „Sjeverna Koreja testirala atomsku bombu.“

  Naucili oni to od Amerikanaca, koji su isto tako dizali zeljeznicke kompozicije pune dinamita u vazduh a u Holivudu su pravljeni snimci atomskih pecuraka, u kojima su zaboravili da malo pokrenu oblake tu odmah do centra eksplozije.

  Kazu da je najveca eksplozija ikad registrovana bila u Sovjetiji, takozvana bomba „car“, kada su Sovjeti u vazduh digli jedno sto zeljeznickih kompozicija pune dinamitom.

  Dakle, jedna zeljeznicka kompozicija dignuta u vazduh je atomska bomba.
  Deset kompoziocija dinamita dignute u vazduh je hidrogenska bomba a sto zeljeznickih kompozicija punih dinamita dignutih u vazduh je najveca ikada zabeljezena eksplozija u istoriji, ili „bomba car“.

 7. 0
  0

  Ne postoji ni jedna jedina slika zemlje iz kosmosa,naučnici iz NASA su to nedavno i potvrdili rekavši da se radi o kompjuterskim simulacijama!

 8. 0
  0

  Римокатоличка вјерска заједница окупљена око архијеретика римског није хришћанска Црква, господине Ракочевићу. Без обзира шта о томе говорила недостојна персона на мјесту митрополита црногорско-приморског.

 9. 0
  0

  Овај текст је препун и неистина и инсинуација. Одмах на почетку текста је велика лаж: „Календарска подјела, која потиче још из давних времена, дио је вјечитог сукоба двије хришћанске цркве, православне и католичке.“ Ово нема везе са историјским чињеницама. Грегоријански календар није настао због Православне цркве већ због сукоба папе са протестантима. Наиме папа Гргур се суочио са реформацијом и онда је, да би Риму повратио примат, наручио реформу календара. Колико је тај календар био и тада добар сведочи и да је сам Коперник одбио да учествује у реформи календара.
  Даље аутор спомиње два Божића? Да ја знам има само један Божић, 25ог децембра по нашем календару, а аутор овог текста се изгледа најео бунике.
  Православној Цркви није потребна реформа календара, она јој се намеће од неправославних, сатанистичких кругова. Овдје има коментара људи који се не знају ни прекрстити, а уче нас православне шта нам је чинити у вези календара. Шта се њих, као и овог Ракочевића, тиче кад ћу ја славити Васкрс? Што је то њихова брига.
  То што Ракочевић и њему слични булазне одавно је владика Петар други описао:
  Виђи посла цара опакога,
  кога ђаво о свачему учи:
  „Црну Гору покорит не могу
  ма никако да је сасвим моја;
  с њима треба овако радити…“
  Па им поче демонски месија
  лажне вјере пружат посластице.

  Тако нам и они покушавају утрапит „лажне вјере посластице…“. Не би ли нас коначно и вавјек покорили. Ал је тврд орах воћка чудновата, не сломи га ал зубе поломи!

 10. 0
  0

  „Sto se tice astronoma, od njih vecih prevaranata nema. Sta su to astronomi?
  Astronomi su lazovi koji tvrde da je zemlja riotirajkuca kugla koja se okrece nadzvucnom brzinom, koji tvrde da je citav Kosmos u haosu, da je sve slucajno nastalo i da u svom tom, od njih iskonstruisanom haosu, za Boga mjesta nema.
  Dakle, astronomija je jedna profesija vrlo slicna mucenju olova ili gledanja u pasulj.“

  Jednom sam vec rekao da nema diskusije sa ljudima cija je predstava o svijetu na nivou cetvorogodisnjeg djeteta. Bez obzira sto to cak moze biti i simpaticno. Komlen moze da objasni fundamente astronomije za dva skolska casa. Citav posao Keplera, Njutna, Lagranza, Ojlera, Laplasa, da ne nabrajam dalje je bio uzaludan. Dzabe su krecili. Komlen jos,politicki korektno naziva „teoriju evolucije“ teorijom, a „teoloski filozof“ Vukman ne reaguje. Pokojni Zivko Nikolic bi od ovoga mogao da napravi interesantan scenario. Za ovo postoji precizna definicija u psihijatriji, ali to je tek prevara nad prevarama. Jedno je tacno, diskusija sa oridjinalima je gubljenje vremena.

 11. 0
  0

  U medjuvremenu sam procitao i ovo o hidrogenskoj bombi i zeljeznickoj kompoziciji punoj dinamita i moram da priznam da mi je to osvjezilo dan. Isto i za NASA kompjuterske simulacije. Kako to kad ni kompjuteri ne postoje! Ovaj na kome ovo stampam je cista iluzija. Hvala Gojko na svemu! Smijeh definitivno produzava zivot, koji je vjerovatno isto iluzija.

 12. 0
  0

  Brate F-22, dobro si ukapirao da na tronu crnogorske Mitropolije sjedi nedosttojan covjek.

  Ali, ako ukapairas jos ovih par stvari, bices savrsen.

  Pazi!

  1. Covjek nije stvoren od majmuna i teorija evolucije je jedna od najvecih budalastina u ljudskoj istoriji, to je jedna tolika budalastina, koja se slobodno moze porediti sa laznim teorijama o okrugloj zemlji, koja pici li pici oko same sebe, brze od zvuka, pa onda sa sto puta vecom brzinom od zvuka se okrece oko sunca, pa onda sa brzinama miljardu kilometaera na cas se sunce okrece oko tamo necega, pa sve te galaksije picu li picu, to tamo u kosmosu pravi ringespili a gle cuda, svake noci svaka zvijezda stoji na svojem mjestu, pa ne samo svaka zvijezda, nego i skupiovi zvijezda stoje kao ukopane.
  Da su istinite te budalaste teorije o rotiranju zemlje, onda bi veca vjerovatnoca bila da dobijes peticu na lotpo, nego jednom u milijardu milijardi i sve to opet da pomnozis sa milijardamama milijardi godine, da se zvijezde pojave na istom mjestu.
  Eto, vrlo je lako napraviti malu kompjutersku simulaciju i to provjeriti.

  2. Dakle, jezuita Kopernik i ostala zabludela braca iz tajnih organizacija u kojima je sunce uvijek srediste vasione su zaista uspjeli da covjecanstvu nametnu te glupe teorije i sto je jos smjesnije, covjecanstvo je u to povjerovalo, taman kao sto je povjerovalo u Darvinovu majmunsku teoriju.

  3. Atomske bombe uopste ne postoje. Pogledaj snimke svih atomskih eksplozija, koje mozes naci i videces, to su sve montaze. Posebno obrati paznju na oblake, koji se u centru eksplozije ne mrdaju.
  A ono sa Hirosimom i Nagasakijem je bilo tepih bombardovanje napal bombama.

  Da bi ti pomogao u tvom putu prema savrsenstvu, evo ti pogledaj ovaj film o laznoj atomskoj bombi.

  Ako neko poznaje Milana Knezevica i gospodina Mandica, neke im poruce da nikakve „bulavke“ i „satane“ ne postoje.

  A sada film o laznoj atomskoj bombi: https://www.youtube.com/watch?v=Td12DDlCUcw

 13. 0
  0

  Auu ljudi, kakvih odje ima komentara, od raznoraznih „pacijenata“. A pa ima tu prostora za dobro „promatranje“. Svakakvih se avetluka može naći u ovim komentarima. Samo da ste zdravo.

 14. 0
  0

  Petre, Petre, nije lijepo biti kao noj i zivjeti sa glavom zabijenom u pijesak.
  Znam ja da je pretesko prihvatiti istinu da je zemlje ravan disk, da ne postoje seteliti, da ne postoje atomske bombe i da covjek nije postao od majmuna.

  Znam kako to izgleda, kad covjek vidi da su ga od zabavista varali.
  Mozda su i tebi kao malome poklanjali onaj djeciji globis, ne bi li ti od malena ispirali mozak.

  Eto, u Svetom Pismu pise da je zemlja „krug zemaljski“, pa ja vjerujem vise Svetom Pismu nego ludom Koperniku, kojega su ovi papisti zapalili i time napravili barem jedno dobro djelo u istoriji.

  Steta sto nisu zapalili i onog Darvvina uz onog manitog Korejanca, sto po rudnicima dize zeljeznicke kompozicije dinamita u vazduh.
  Narod gladuje a on prosipa pare na foliranje laznih atomskih eksplozija.
  Nego, ti sigurno nijesi ni pogledao onaj film iz moje prethodne poruke.
  Tipicno crnogorski, lijen da nesto sazna, samo nesto ovlas pogleda i ondmah sve zna.

  Obrazuj se malo covjece!

  Nemoj da si ka tele, koje svako moze da laze kako hoce.

  Ozbiljan covjek a vjeruje da se zemlja rotira nadzvucnom brzinom.

  Nevjerovatno, kako covjek moze u ovakve gluposti vjerovati.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here