Насловна Политика Запаљена православна црква у Кијеву

Запаљена православна црква у Кијеву

0
ПОДИЈЕЛИ

За сада непознати нападачи ноћас су у Кијеву запалили једну православну цркву Московске патријаршије, саопштили су украјински званичници.

kijevska

Старинска дрвена црква запаљена је у 03.18 часова по локалном времену у округу Деснијански. Уништени су спољни зид цркве, купола, крст и неколико икона. Ватру су брзо угасили украјински спасиоци.

Министарство за ванредне ситуације саопштило је да нема повријеђених.

Украјина се сматра доминантно православном земљом, мада око 40 одсто вјерника спада под јурисдикцију кијевског патријарха, око 30 одсто примарно уважава московског патријарха, 14 одсто је грко-католика, шест одсто римокатолика и три одсто протестаната.

Јуче је у Кијеву запаљена и црква у меморијалном комплексу „Баби јар“, на локацији гдје су њемачке снаге и њихови локални сарадници починили масакре током Другог свјетског рата.

Руско Министарство спољних послова затражило је темљену истрагу и кажњавање одговорних за овај инцидент. У међувремену, објављено је да је девет украјинских војника погинуло, а 29 рањено у сукобима са проруским сепаратистичким снагама на истоку земље у посљедња 24 часа.

Украјински војни портпарол Владислав Селезњов оцијенио је да су сукоби на истоку Украјине достигли највиши ниво од када је у септембру прошле године у Минску договорен прекид ватре.

Селезњов је рекао да су сукоби најинтензивнији недалеко од малог града Дебалцеве, сјевероисточно од Доњецка.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here